Свято до дня Т.Г.Шевченка «Ми чуємо тебе, Кобзарю, через віки, через століття»

Про матеріал
Щовесни, коли тануть сніги І на рясті просяє веселка, Повні сил і живої снаги Ми вшановує пам'ять Шевченка!
Перегляд файлу

Тема: «Ми чуємо тебе, Кобзарю, через віки, через століття»

Мета:  продовжувати ознайомлювати дітей із життям і творчістю великого українського поета Т. Г. Шевченка; показати значимість постаті Кобзаря для всього людства; поглибити знання про Великого Кобзаря ; прищеплювати інтерес до національного колориту; формувати і вдосконалювати навички виразного читання віршів напам’ять за допомогою мнемотаблиць; виховувати любов до української мови та повагу і шану до велета України - Т. Г. Шевченка.

Матеріали та обладнання: свічка, портрет Т. Г. Шевченка, прикрашений рушником, українська хата, (ілюстрації ); мнемотаблиці до віршів «Зацвіла в долині червона калина», «Тече вода з-під явора», «Встала весна»

Хід заняття

Ведуча.  Березень в Україні часто називають Шевченковим. І це не випадково. 9 березня 1814 року темної ночі перед світанком у селі Моринцях, що на Звенигородщині, в хаті Григорія Шевченка, кріпака пана Енгельгардта, блиснув єдиний на все село вогник: народилася Великий співець - Тарас Шевченко.

Дитина 1 Щовесни, коли тануть сніги

І на рясті просяє веселка,

Повні сил і живої снаги

Ми вшановує пам'ять Шевченка!

 

2.Повідомлення теми уроку

 

Ведуча.  Наше заняття присвячене великому поету України, творчість якого знають і люблять не тільки в нашій країні, а й далеко за її межами.

  Дитина 2 Кобзарем ми звемо

  Так його від роду.

  Кожен вірш свій і поему

  Він присвячував народу.

  ─ Назвіть прізвище та ім’я цієї людини…(Т.Г.Шевченко)

Розповідь ведучого. Дуже давно в українській бідній родині в такій  маленькій, старенькій селянській хаті (показати ілюстрацію), жив маленький хлопчик. Жили вони дуже бідно, щоб прогодувати родину, багато працювали, а сім’я була чималенька — п’ять сестричок Тарасових, і два братики. Тарасик був дуже допитливим, вразливим, усім цікавився. Дуже любив природу, раненько прокидався і біг до річки зустрічати схід сонечка. Ще з дитинства Т. Шевченка тягло до малювання. Крейдою  чи вуглинкою змальовував усе, що бачив.

А коли став поетом то написав вірш «Дивлюсь, аж світає…», був дуже талановитим хлопцем.

Дитина 3       Шевченко ─ наша слава,

                         Наш пророк і наш співець,

                         І за волю, за державу

                         Богом даний нам борець.

Маленьким Тарас  любив гратися , і ми пограємось в українську народну гру «Чижик у клітці»

F:\РОБОТА 2018-2019 Н.Р\Лепбук и другие игры\українські ігри\16.jpg

Ведуча:А ще Тарасик дуже любив слухати казки й пісні. А згодом і  сам почав складати вірші, які народ співав, як свої пісні. Із маленького хлопчика Тараса виріс український народний поет, і почали його звати Тарасом Григоровичем Шевченко. (Демонстрація портрета Т. Г. Шевченка.)

Ми вивчали його вірші  «Зацвіла в долині червона калина», «Тече вода з-під явора», та «Встала весна» і зараз, ми з вами спробуємо повторити ці вірші, а допоможуть нам ось ці малюнки (Розглядання мнемотаблиці). Читання віршів з опорою на схему. Діти розповідають вірші.

Ведуча.  Український народ свято вшановує пам'ять свого безсмертного пророка, поета. Линуть над світом вірші та пісні, написані Шевченком. А його величний образ постає у нових ліричних творах поетів. Звисока споглядає Тарас на свою Україну. Бо безсмертна слава народного поета – патріота.

 Свого національного поета Тараса Шевченка народ називає Генієм. У ці березневі дні  промовляємо найкращі слова вдячності та намагаємося глибше розкрити його талант.

Ведуча:

Встань, поете, подивися

На поля просторі,

Колоситься там пшениця,

Наче синє море.

Україна твоя вільна

Вже панів немає,

І народ наш український сам шлях обирає.

І в сім'ї народів славних,

В сім'ї вольній новій

Тебе згадує , поете,

Незлим тихим словом!

Підсумок. Куди б не закидала доля Шевченка, він завжди пам’ятав та любив рідний край ─ Україну. Любіть і ви Україну, як любив її поет. Бережіть її, як берегли ваші діди та прадіди. (Вихователь знову підводить дітей до портрета поета, прикрашеного рушником, запалює свічку і вшановують пам’ять Шевченка ).

 

 


 

docx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
3336
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку