Свято світла у Ліоні

Про матеріал
Кожна нація, кожен народ, навіть кожна соціальна група має свої звичаї, що виробилися протягом багатьох століть і освячені віками. В усіх народів світу існує повір’я, що той, хто забув звичаї своїх батьків, карається і Богом, і людьми. Він блукає по світу, як блудний син, і ніде не може знайти собі притулку. Цей матеріал розповість про Свято світла в Ліоні.
Перегляд файлу

http://www.pixic.ru/i/M050c6z33847K0h7.jpg 

 

 

 

 

Фестиваль світла у Ліоні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

У світі немає жодного народу, який не мав би своїх традицій і звичаїв, що передають новим поколінням його досвід, знання й досягнення. Традиції, звичаї й обряди відіграють важливу роль у відтворенні культури і всіх сфер духовного життя людини. Звичаї - це ті неписані закони, якими керуються в найменших щоденних і найбільших всенаціональних справах. Звичаї - це ті найміцніші елементи, що об’єднують окремих людей в один народ, в одну націю. Вони забезпечують наступність нового і старого, сприяють гармонійному розвитку суспільства й особистості.

Кожна нація, кожен народ, навіть кожна соціальна група має свої звичаї, що виробилися протягом багатьох століть і освячені віками. В усіх народів світу існує повір’я, що той, хто забув звичаї своїх батьків, карається і Богом, і людьми. Він блукає по світу, як блудний син, і ніде не може знайти собі притулку.

Звичаї, обряди, традиції в певному значенні регламентують життя дітей, додають йому як би ґрунтовність, стабільність. Вражаюча живучість звичаїв, обрядів - у їх органічності, природності, у розкритті глибинних сторін буття людей, потрібності людям і обов'язковості в прикрасі життя людини. Саме тому у кожного народу, соціальної групи є свята, які обов'язково підносять  його над буденністю.

Масові свята займали величезне місце в житті найширших народних мас античності. З виникненням і становленням християнства зароджувалися нові свята, пов'язані зі священними подіями нової релігії. Кілька сторіч паралельно розвивалися дві лінії театралізованих свят: народна, балаганна, карнавальна стихія, що живе на майданах, ярмарках, вулицях.

Сьогодні в світі є традиція святкувати міжнародні свята. Більшість цих свят з'явилися порівняно недавно з ініціативи таких організацій, як ООН і ЮНЕСКО. Міжнародні свята, безперечно, мають загальносвітове значення, оскільки їх святкують всім світом, незалежно від громадянства, національності і релігійних переконань.

Ці свята в одних країнах відзначаються з розмахом, а в інших же - вельми скромно, практично непомітно. Але від цього значення їх не втрачає своєї важливості.  Свята об'єднували і об'єднують людей, стираючи межі культурних відмінностей,  даруючи масу позитивних емоцій та гарного настрою.

Якщо ви бажаєте незабутніх вражень, то вам варто відвідати деякі країни світу саме тоді, коли там проходять цікаві національні свята, а вони бувають на скільки незвичайні і оригінальні, що навряд чи вам доводилось раніше бачити щось подібне.

 

 

АНОТАЦІЯ:

  • назва країни проведення свята: Французька  Республіка;
  •  назва свята: Фестиваль світла;
  • проводиться:  щорічно з 8 по 11 грудня; національний рівень проведення;
  • організатори: муніципалітет міста Ліон;
  • кількість учасників: всі охочі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СВЯТО СВІТЛА У ЛІОНІ

Французьке місто Ліон славиться на весь світ своїм феєричним шоу або фестивалем світла, який проводять там ось уже кілька століть. Це традиційне свято, яке проводиться з 8 по 11 грудня кожного року, коли місто запалюється вогнями і світловими інсталяціями.

Початок святкування відноситься до 1643 року, коли по всій Європі почалася епідемія чуми. Міські радники міста прийняли рішення звернутися безпосередньо до Діви Марії з проханням про заступництво і прийняли заздалегідь обітницю всіма доступними їм силами прославити її. 8 вересня чума припинилася і Ліон став єдиним у Франції містом, практично обійденим епідемією.

Обіцянку було втілено у вигляді статуї Богоматері, виконаної з позолоченої бронзи. Однак у вересні, як правило, відбувається повінь і доступ до місця знаходження статуї стає неможливим. Тому церемонія була перенесена на 8 грудня. В день, призначений для проведення міського свята, погода була вельми погана. Однак всюди панувало загальне тріумфування, місто було прикрашене вогнями, дзвонили дзвони і стріляли гармати. Але відразу ж, як кардинал де Богард освятив статую, вибухнула гроза, і зважаючи на негоду вогні довелося погасити і закінчити церемонію. Коли гроза минула, населення, ще перебувало у святковому настрої, без офіційної на те вказівки, запалювало повсюди вогні і свято продовжилося.

З часом, релігійне вшанування перетворилося на феєричний галасливий захід, свято набуло суто світський характер. Городяни ставлять запалені свічки на вікна, скрізь горять вогні, а найвідоміші міські будівлі висвітлюються з особливими ефектами, які часто супроводжуються ще й звуком. «Ліон нерозривно пов‘язаний із цим святом, воно – в його генах, у його традиції, воно також є рекламним елементом для цього міста…»– зазначає Жан-Франсуа Зуравік, представник муніципалітету, відповідальний за організацію свята.

У 1989 році був затверджений «План освітлення», згідно з яким прийнято щоночі висвітлювати 325 громадських будівель міста. На сьогодні, в епоху технологічних відкриттів, місто просто спалахує від різного роду вогнів: лазерні шоу, салюти, світлові вистави з повноцінним сюжетом, і мільйони запалених маленьких свічок перетворюють Ліон на суцільне світлове свято. Старовинні будівлі, вулиці і небо над Ліоном освічуються різного роду вогнями: від нейтральних і різнокольорових до статичних і швидких.

Близько 4 мільйонів туристів приїжджають сюди побачити цю красу світла на власні очі аби помилуватися на дивовижні видовища, що є плодом фантазії та мистецтва майстрів світлових ілюзій.

Свято світла набуває популярності і в інших країнах.

 

ВИСНОВКИ

Щорічно в світі проводиться безліч великих фестивалів та свят, які приваблюють не тільки величезну кількість місцевих жителів, але й безліч туристів. Всім нам, звиклим до своєї культури, завжди цікаво дізнатися щось новеньке і незвичайне. Це завжди весело і корисно - побувати в чужій країні, побачити щось нове, що виходить за рамки раніше баченого. Поринути в атмосферу веселощів і відчути весь дух свята. Воно й зрозуміло, адже важко придумати кращий спосіб повністю перейнятися атмосферою та культурою країни, ніж побувати на традиційному святі.

Часто цікаві та веселі свята, які припали до душі туристам, починають проводити на території інших країн. Так свято світла знайшло своє продовження не тільки в Європі, а й в Азії,  в Австралії.

У березні 2014 року стіни будинків Дубая на тиждень перетворилися на екрани - у місті розпочалося Свято світла. Це — 32 інсталяції з використанням світлової проекції, світлодіодів, лазерних шоу, димових ефектів, феєрверків тощо.

До організації залучені фахівці з французького Ліона. «Цей властивий Дубаю гігантизм міг би нас і відлякати. Але цього не сталося. Він навпаки дав нам простір свободи, і це стало приємною несподіванкою для ліонських митців», — каже організатор Свята світла в Ліоні Жан-Франсуа Зюравік.

В австралійському місті Сіднеї 27 травня 2016 відкрився масштабний фестиваль світла Vivid Sydney. Багато будіель прикрасили незвичайним підсвічуванням або проекціями, також у місті встановили нові скульптури. Світлове шоу на оперному театрі Сіднея і на фасаді зоопарку приїжджають подивитися сотні тисяч туристів зі всього світу. В рамках фестивалювідбувся синхронний політ 100 квадрокоптерів під музику – цей танець дронів в січні був занесений в книгу Рекордів Гіннеса.

Наша країна не залишається осторонь. ODESSA LIGHT FEST - надзвичайної краси світлове інтерактивне шоу і одина з найбільш видовищних подій. Використовуючи новітні технології 2D та 3D графіки, спеціальні ілюмінації, мультимедійні технології  архітектурного освітлення і художніх інсталяцій талановиті художники змінюють місто до невпізнання. Під час фестивалю центральних будівель та історичних пам'яток в місті перетворюються на залитому унікальний мистецьких об'єктів, надаючи не тільки естетичне задоволення, але й незабутні враження для жителів і гостей Одеси.

 

 

 

СПИСОК ДЖЕРЕЛ ІНФОРМАЦІЇ

 

https://www.youtube.com/watch?v=LxlY82icmOc

http://www.otzyv.ru/read.php?id=106250

https://www.youtube.com/watch?v=iYZLqNsbu50

http://ua.euronews.com/2014/12/08/light-festival-illuminates-french-city-of-lyon

http://lightfest.com.ua/ru/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 1

Картинки по запросу фестиваль света в лионе 2015

Фото 1 Феєрія квітів із світла

Картинки по запросу фестиваль света в лионе 2015

Фото 2 Світлова вистава у Ліоні

1

 

docx
Додано
28 лютого 2021
Переглядів
449
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку