Свято "Вас вітає Україна"

Про матеріал

Виховання любові до батьківщини. Саме це стало метою заходу . Ми познайомимо з національними костюмами різних регіонів України.Під час свята обов'язкова демонстрація слайдів. Так само наочністю служет колекція ляльок в національніх костюмах різних регіонів України.На, можливий безпосередній показ костюмів учнями.

Перегляд файлу

      Вас вітає Украіна. 

                              Свято учнів 9,10 класів

 

Мета:

• Підвищення соціально - культурної компетентності старшокласників за допомогою вивчення історичних особливостей національного  українського костюма

• Виховання любові до батьківщини.

Очікуваний результат :

• усвідомлення учнями соціальної цінності себе в соціумі і значущості своєї Батьківщини;

• засвоєння сукупності конкретних історичних особливостей орієнтованих на повагу історії краю;

• бажання дізнаватися більше про історію свого краю.

Використана наочність і обладнання:

1.Коллекція ляльок в національних костюмах;

2.Екран для показу слайдів.

3. Комп'ютер.

4. Плакати і малюнки, виконані учнями на тему «Мій рідний край».

                                                    Хід заходу

Учитель:

Тема патріотизму - нині гаряча і болюча тема для нашої країни. Як пробудити в дитині почуття любові до Батьківщини? Саме "пробудити", тому що воно є в кожній душі, і треба його посилити точним, чистим тоном. Не можна змусити любити Вітчизну. Любов треба виховувати. Саме це стало метою нашого заходу . Сьогодні ми познайомимося з національними костюмами різних регіонів України.

( Ведучі - хлопець і дівчина, одягнені в національні костюми регіону. Вони показують слайди і розповідають про представлених костюмах)

1слайд:  Вас віта Україна.

2слайд : Традіціонний український костюм - це яскраві фарби, пишні зборки, багаті вишивки, квіти, стрічки, прикраси. Южноруска простота з присмаком східної розкоші і нальотом західної вишуканості, що дісталася в спадок поляків, - ось що таке український костюм.

3 слайд:  Основу жіночого костюма становить довга сорочка - кошуля.

4 слайд:  .Цельние жіночі сорочки (додiльнi) в українців вважалися парадній одягом, так що носили їх виключно у свята, воліли сорочки, зібрані у ворота в дрібну збірку. Широкий вишитий рукав також збирали у зап'ястя в складки під манжет.

5 слайд:  Відмітна риса української жіночої сорочки - багата вишивка не тільки по грудях і рукавах, а й по подолу. Незаміжні дівчата носили підперезаний ошатним поясом сорочку на манер сукні.

6 слайд:   Після весілля до сорочці додавалася поясний одяг - понева, покладатися виключно заміжнім жінкам. Понева - свого роду фартух, тільки надівається він задом наперед.

Існувало три різновиди цього типу одягу: повсякденні запаска і дерга, а також святкова плахта (у велику клітку).

7 слайд:   Як правило, жінки носили дві запаски, часто різного кольору: одна (позадніця) прикривала тулуб позаду, інша (попередниця), більш вузька, надягала спереду. Запаску виготовляли з якісної і тонкої вовняної та однотонної тканини синього, зеленого, червоного кольору. Плахта як святковий одяг виготовлялася з тканини картатого орнаменту; її вручну вишивали вовняними або шовковими нитками. У свята українки одягалися в плахти багато розшиті і яскраво прикрашені.

 8 слайд:   Втім, нерідко замість попередниця надягали вишитий і оздоблений стрічками фартух - так виходило нарядно.

  9 слайд:   До початку XIX століття плахта поступово трансформується в спідницю (спiдниць).

   10 слайд:   У прохолодну погоду додавали безрукавку - корсет.

 11 слайд:   На ногах українки носять шкіряне взуття з високими халявами (чоботи)

12 слайд:   Улюбленими прикрасами українок здавна були сережки і намисто.

13слайд: Неодмінною приналежністю жіночого костюма був головний убір, який у украінкі- "дівчини" складався з вінка. Знамениті українські вінки - класичний головний убір незаміжньої дівчини - виготовлялися з стрічок і штучних або живих квітів. Всі ці квіти і стрічки, які прикрашали особливим чином укладені на голові коси, повинні були утворювати щось, що нагадує багату корону.

14 слайд:   У заміжньої "жінки" - з чіпця "очіпка", покритого, в залежності від пори року, ситцевим хусткою або вовняний шаллю. На відміну від дівочих вінків жіночі головні убори повністю вкривали волосся.

15-16 слайд:   Безумовно, національний костюм українок має безліч варіантів, але для всіх костюмів характерні яскраві фарби, пишні зборки, багаті вишивки, квіти, стрічки і прикраси.

17 слайд:  Дякую за увагу

Свято закінчується декількома номерами художньої самодіяльності - танець з рушниками; пісні про батьківщину; вірші.

docx
Додано
18 вересня 2018
Переглядів
592
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку