Свято зустрічі птахів

Про матеріал
Свято спрямоване на ознайомлення учнів з різноманітністю птахів, з особливостями їх будови, способом життя, із значенням їх у природі і житті людини; удосконалення вміння учнів працювати з науково-популярною літературою, розвивати логічне мислення, творчі здібності дітей; обгрунтувати необхідність їх охорони.
Перегляд файлу

З нетерпінням чекали люди на прихід весни і вважали, що птахи приносять весну на своїх крилах. Тому випікали з тіста пташок і давали їх дітям. Діти вибігали на вулицю, там вони стрибали і промовляли:

                    Пташок викликаємо з теплого краю:

                 Летіть, соловейки, на нашу земельку.

                 Спішіть, ластівочки, пасти корівоньки.

Цих пташок називали жайворонками. Старі люди говорили, що ця пташка народилася із сонячного жару . Вона прокидається разом із сонечком і своїм голосом сповіщає, що весна прийшла, у поле виходити пора. Пора сіяти, орати, щоб восени врожай збирати.

Свято День зустрічі птахів, це свято традиційне його відзначають з 1923 року в усіх школах України. Школярі готуються до цього свята, виготовляють шпаківні і розвішують їх для своїх пернатих друзів.  

А ще у день весняного рівнодення діти роблять з паперу ластівок і запускають їх, щоб швидше птахи прилетіли. Починається місяць птахів. По черзі вони повертаються на батьківщину. 

             

               Пробились проліски з- під снігу

               Смереки скинули шапки,

               В саду шкільному заспівали

               Вернувшись з вирію, шпаки

               Ми вас чекали довго птиці

               Шпаківні майстрували вам

               Ростіть дітей собі на втіху

               Дзвінких пісень співайте нам.

 

Прекрасна природа нашої Батьківщини. Вона чарує своїми барвами лісу і поля, барвами золотої осені, казковою красою зими, буянням весни. Птахи – невід’ємна частина природи. Вони прикрашають діброви, луки. Птахи – окраса парків і садів. Чи можна уявити собі весну без дзвінкої пісні жайворонка  або весняний ліс  без кування зозулі?

Але птахи не тільки прикрашають наше життя, Вони приносять велику користь людині, тому їх треба охороняти і приваблювати в наші сади, ліси та поля. Послухайте яку користь, приносять нам птахи.

Горобці знищують небезпечного шкідника садів – довгоносика. Особливо багато комах вони знищують, коли вигодовують своїх  пташенят.

Хижий птах – звичайний канюк – живиться переважно гризунами  і знищує за  літо  800- 1400  гризунів.

Шпаки  знищують до 6 тисяч різних комах на день. 250 разів вони приносять їжу своїм пташенятам.

Вага комах, що з’їдає синиця і приносить своїм пташенятам за літній день, дорівнює вазі її тіла.

Ластівка знищує багато шкідливих комах, особливо під час вигодовування пташенят. Батько  300 – 600 разів приносить їжу своїм дітям: попелиць, мух, жуків, ґедзів.

Сова за літо знищує до тисячі полівок, а одна полівка знищує до 1 кг зерна. Отже, сова за літо зберігає тонну зерна.

Серпокрильці ловлять комах у повітрі. Якщо скласти всіх комах, що зловила пташка за літо, то довжина їх буде один кілометр.

Ви дізналися, яку велику користь приносять птахи. Тому треба їх охороняти і боротися з тим, хто стріляє птахів із рогаток, руйнує їхні гнізда.

                   

                       Ніколи не зробимо шкоди

                       Ми пташці у нашім краю,

                       Хай лине в гаї і на води, співає для нас у маю.

                       Ми друзі і вірні, і щирі,

                       Бо ми збережем повсякчас,

                       Пташок, що літають у вирій

                       І тих, що зимують у нас

                      

Зараз весна, у пташок саме навесні найбільше клопотів.  Отже не лякайте їх, не здіймайте галасу поблизу тих місць, де вони оселилися. Хай кожна пташка спокійно злагодить собі гніздо, знесе яєчка й виведе малят.

           

              З далекого краю, з далеких світів

              Журавлик на крилах додому летів,

              Минав океани, ліси і моря,

              Вдивлявсь крізь тумани:

                    -  Чия це земля?

               -  Чиї це долини? Чиї це луги?

               -  Чию це калину гойдають вітри?

              Впізнав  Україну:  - Моя це земля,

              Моє тут гніздечко і мова моя.

 

Птахи є барометрами. Спостерігаючи поведінку птахів, можна приблизно передбачити  погоду.  Спостерігаючи за ластівками та їхніми звичками, люди дійшли висновку: ластівки  низько літають над землею на негоду.

За поведінкою лелек люди визначали, якою буде погода наступного року, майбутні статки. Вважалося, що коли  лелеки  запізнюються з вильотом у вирій і збираються в гурти біля гречаної копи, то неодмінно  зима виявиться стійкою, без лютих морозів і віхол. І навпаки, якщо поважні птахи поспіхом вирушають на перезимівлю – чекай суворої зими.

Ранній приліт граків – рання і  дружна весна.

Зозуля почала кувати – морозу не бувати.

Якщо кури не ховаються від дощу, то він буде тривалий.

    

       Учитель. А тепер  невелика вікторина.

  1.  Які птахи прилітають до нас першими?
  2.  Пташенята якого птаха не знають своєї матері?
  3.  Який найменший птах у світі?
  4.  Чи є пташине молоко? Якщо є, то у яких птахів?
  5.  Яких птахів людина використовує  у рибальстві?
  6.  Які  птахи можуть літати хвостом уперед?
  7.  Чому качки і гуси  не тонуть у воді?
  8.  Який птах мостить своє гніздо із риб’ячих кісток?
  9.  Гнізда яких птахів їдять люди?

10. Які міста « літають»?

  1.  Який птах має назву танцю?
  2.  Який з наших птахів літає найшвидше?
  3. Нелітаючий водоплавний птах?
  4. Назвіть птахів ,що зимують у нас?
  5.  У самця якого лісового птаха червоні груди?   

     

      Починаючи із середини березня, на місця гніздування прилітають білі лелеки. Ці великі красиві птахи із сніжно - білим і чорним пір'ям   здавна живуть біля оселі людини. Люди люблять їх за подружню вірність, за прихильність до раз і назавжди обраної  хати ,  куди вони повертаються з року в рік. За зворушливу турботу  про пташенят, за величезну користь, яку приносять людям, винищуючи шкідливих комах,  мишей  та інших гризунів.  Тому їх з радістю зустрічають навесні. Недарма у багатьох селах на віддяку птахам піднімають на дах клуні старе колесо, аби « фундамент» пташиного гнізда був надійнішим.

            

               Як виросту – збудую хату,                                                                                                                 

               На хаті колесо приб’ю,

               А там я поселю крилату

               Лелечу клекітну сім'ю.

               Нехай розводиться, гніздиться,

               По всіх деревах і хатах,

               Нехай мені щоночі сниться.

               Що я літаю наче птах.

 

Як відомо, у народі ніколи не називають птахів людськими іменами. Однак у цьому суворому і певною мірою канонізованому звичаї був один випадок – до лелек звертались як до людей: «Антоне, коли тепло буде?»,  «Антоне, принеси тепло».

Така пошана до цих птахів, очевидно, і народжувала  поетичні легенди. Ось одна із них. Білий птах із чорною міткою був колись чоловіком  на ім'я Бузько. У ті часи намножилося  чимало гадюк, вужів. Божа Матір просила Всевишнього, щоб очистив землю і воду. Бог зібрав усю погань у мішок  і доручив Бузькові віднести його і кинути в безодню, не озираючись. Але Бузько розв’язав мішок, і нечисть розповзлася по землі. За це Бог перетворив чоловіка на птаха і  наказав: «Поки не збереш усіх плазунів – не бути тобі  людиною».

В Україну щороку повертаються 25 тисяч лелек. Лелеки, журавлі, бузки, чорногузи – як тільки українці не називають цих птахів. Цей птах є символом миру, достатку, щастя, добра, материнства. У народі кажуть: «Дітей до хати приносить бусол».

                           Журавель і журавлиця –

                           Ніжна пара, гарні птиці.

                           У гнізді сидять по черзі,

                           Щоб яєчка не замерзли.

                           І з’являються малята –

                           Довгоногі журавлята.

 

А тепер ми для порядку, відгадаємо загадки.

  1. Швидко скрізь цей птах літає,                                                                       Безліч мошок поїдає.                                                                                                              За вікном гніздо будує,                                                                                                  Тільки в нас він не зимує.

           ( Ластівка) 

  1. Вірно людям я служу,

Їм дерева сторожу,

Дзьоб міцний я гострий маю,

Шкідників ним добуваю.

( Дятел)

  1. В мене  є великий хист,                                                                                                             Я співаю, як артист.                                                                                                         Спів мій радісний усюди                                                                                                                  Дуже люблять слухать люди.

           ( Соловейко) 

 

  1. Довгі ноги – довгій ніс.                                                                                      Прилетів – обід приніс.                                                                                            Смачних жабеняток.                                                                                                            Для своїх маляток.

             ( Лелека)

  1. Уночі гуляє.                                                                                                                 А в день спочиває,                                                                                                                  Має круглі очі,                                                                                                              Бачить серед ночі.

              ( Сова)

  1. Балакуча ця вертуха!

Ліс її щоденно слуха –

Довгохвоста, білобока….

Ну й плетуха! Це-…..

             ( Сoрока)

 

  1. Жовтогруді  щебетушки,

Мають чорні капелюшки,

Сірі лапки, білі щічки,

Називаються……..

   ( Синички)

 

Рослини і звірі – то наші   брати                                                                                                                                                                      Ми – старші, і маємо їх берегти,  

           Щоб нас не винила зламана гілка

           Сполоханий птах, налякана білка

           Хай краще з довірою, як і годиться

           Вам сяде на руку маленька синиця

           І ніжно гілками цілує лице

           Посаджене вами в саду деревце.

 

Ось і підійшло наше свято до завершення, сподіваюсь , що ви почули багато нової і цікавої інформації яку зможете використати у житті і жити в гармонії  з природою.

Заключне слово вчителя, який виносить подяку учням за виготовлення шпаківень і за участь у святі.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

 

 

docx
Додано
8 лютого
Переглядів
180
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку