Т. ШЕВЧЕНКО «У НАШІМ РАЇ НА ЗЕМЛІ»

Про матеріал
Т. ШЕВЧЕНКО «У НАШІМ РАЇ НА ЗЕМЛІ». Презентація до уроку української літератури
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Т. ШЕВЧЕНКО«У НАШІМ РАЇ НА ЗЕМЛІ»

Номер слайду 2

Мати — це ім’я Бога на устах і в серцях маленьких дітей. В. Теккерей. На сонці тепло, а біля матері добре. Українське прислів’я

Номер слайду 3

Т. Г. Шевченко «У нашім раї на землі» Тема: розповідь про важку жіночу долю, долю матері в умовах покріпачення, соціального і національного гніту.Ідея: возвеличення святості матері, того найціннішого, що є для кожної людини; засудження соціального устрою, який змусив страждати багатьох жінок. Основна думка: «Слово мамо. Великеє, / Найкращеє слово!»

Номер слайду 4

Композиція. Поезія «У нашім раї на землі» — екскурс поета шляхами власного життя і розповідь про героїнь своїх творів. Твір має оптимістичний початок і трагічне, сумне закінчення.«У нашім раї…» містить протиставлення злиденного життя жінки-кріпачки райському.

Номер слайду 5

«Гордіше самої цариці»Турботлива. Покритка. Святий образ «Безталанная»«З хреста ніби знята»Багатостраждальна«Радість від народження дитини і водночас страждання»Щаслива Великомучениця. Образ Матері

Номер слайду 6

Домашнє завдання:1. Доведіть, що щастя для матері — це її дитина. Відповідаючи, наведіть приклади з життя та творів Т. Шевченка. (письмово 7-9 речень)

pptx
Додано
17 вересня 2021
Переглядів
2152
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку