Тарас Шевченко «Думи мої, думи мої..». 8 клас

Про матеріал
Розробка до уроку у 8 класі на тему «Тарас Шевченко «Думи мої, думи мої..» (1847)»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тарас Шевченко «Думи мої, думи мої..»

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання

Номер слайду 4

Історія написання поезії «Думи мої, думи мої»Після арешту Т. Шевченка за участь в Кирило-Мефодіївському товаристві, його ув’язнено в казематах Третього відділу. Незабаром було виголошено вирок — призначити солдатом в Оренбурзький окремий корпус. З 1849 року стає рядовим в Орській фортеці, продовжує писати у «захалявні книжечки» (1847—1850). Солдатчина для поета була гірше від тюрми, бо ненависним був сам дух солдафонства, що чавунно печаттю лягав на живу душу. Тому Шевченко писав, ховаючись від унтерів та офіцерів, тікаючи від усього світу в степ, за вали, на берег моря. Поезія Тараса Григоровича «Думи мої, думи мої…» і була написана у 1847 році під час його перебування в Орській кріпості. У цій поезії автор вболіває за важку долю, злиденне життя кріпаків, їхнє безправне становище, пригніченість України.

Номер слайду 5

Виразне читання поезії

Номер слайду 6

Аналіз поезії Тема: Звернення Т. Шевченка до своїх дум із сподіванням і вірою у вільне життя співвітчизників.Ідея: Тільки впевненість у щасливе життя, наполегливість допоможе змінити соціальний устрій; засудження слабкості, поневірянь, байдужості, що роблять людину рабом.

Номер слайду 7

Аналіз поезії Основна думка: Думка про нещасливу долю свого народу не залишає поета протягом усього часу перебування на солдатчині. Мотиви — любов до Батьківщини та сум за нею в чужому краї; творчість як єдина втіха на засланні.

Номер слайду 8

інформаційне  гроно «Що означає воля для Т. Шевченка?»скасування кріпацтва. Кожна людина має свої права   Отримання  можливості навчатися    Захист національної культури      Бачити свій народ щасливим. Воля

Номер слайду 9

Домашнє завдання Виписати до зошита художні засоби з поезії: Звертання. Епітети. Порівняння

pptx
Додано
11 жовтня 2023
Переглядів
4003
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку