Тарас Шевченко “Тече вода із-за гаю”

Про матеріал
Матеріал доможе дітям вивчити напам'ять вірш Тараса Шевченка “Тече вода із-за гаю”
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Літературне читання 3 клас (за новою програмою)Черниш Світлана Петрівна вчитель-методист Білоцерківської гімназії слов’янських мов-початкової школи №1 Тарас Шевченко “Тече вода із-за гаю”

Номер слайду 2

Настрій на урок

Номер слайду 3

Конкурс на кращого читця вірша Т. Г. Шевченка “І досі сниться під горою…”

Номер слайду 4

Бліц-турнір. Назвати псевдонім Шевченка. Коли народився Т. Г. Шевченко? Де народився Т. Г. Шевченко? Як називається перша книжечка віршів поета?5. Хто такі кобзарі? (Кобзар) (9 березня 1814) (с. Моринці)(«Кобзар»)(Колись кобзарями називали сліпих дідусів, що ходили від села до села, граючи на кобзі, розповідали людям про долю України)

Номер слайду 5

Гра “Шифрувальник”ВІНОК – НОК + Р + ШІ = (ВІРШІ)КИЇВ – ИЇВ + ОБ + ЗА + РЯ = (КОБЗАРЯ)ВІРШІ КОБЗАРЯ

Номер слайду 6

Мандрівка у життя Т. Г. Шевченка. Маршрутний лист. Майдан Творчості;Майдан Загадковий;Вулиця Поетична.

Номер слайду 7

Біографія Т. Г. Шевченка9 березня – день народження Т. Г. Шевченка;9 років – смерть матері;11 років – помер батько;13 років – пасе ягнят;17 років – став козачком пана Енгельгардта;24 роки – викуп Шевченка з кріпацтва,навчання в Академії Мистецтв;26 років – вихід у світ «Кобзаря»;31 років – закінчив Академію Мистецтв, повернувся в Україну;33 роки – арешт і заслання до Оренбурга;

Номер слайду 8

Майдан Творчості(Обговорення прочитаних творів)

Номер слайду 9

Вулиця Поетична

Номер слайду 10

Колись, давним-давно, на такій самій землі й не за безкраїми морями, не за дрімучими лісами, не за високими кам’яними горами, був веселий, багатий, мальовничий край. І жили там рабами в тяжкій чужій роботі люди. І називали той край – Україна. Україна – це край великої краси. Краса її – тихі води, ясні зорі, зелені сади й білі хатки, лани золотої пшениці й багатоводні річки, співучі й роботящі люди. І ось в такому краю, в Україні, у селі Моринці, в хаті кріпака Григорія Шевченка народилася дитина. Для пана – нова кріпацька душа, а для України –великий поет, великий Кобзар, батько українського народу, цілої нації. Тяжка була доля сироти. Тарас вважав найсвятішими хвилинами ті, коли він міг, заховавшись у кущах, читати, малювати і молитися. Ще в дитинстві у Тараса зародилася любов до рідного краю, землі, природи.

Номер слайду 11

Гра “Мікрофон”Скажіть, які ще таланти мав Тарас Шевченко?

Номер слайду 12

Фізкультхвилинка

Номер слайду 13

Перегляд репродукцій картин Т. Г. Шевченка

Номер слайду 14

Гра «Зайве слово»Під горою, біленька хаточка, сивий дід, качаточка, бавить, вийшла з хати, годує, спать несе_________

Номер слайду 15

Опрацювання вірша Т. Г. Шевченка «Тече вода із-за гаю»Які рядки вірша свідчать про те, що краса та спокій природи співзвучні настрою людей?Що робить качечка з качуром?Про що радяться батько і мати?

Номер слайду 16

Словникова робота. Хлюпочуться – купаються. Ряска – рослини, які є їжею для водоплавних птахів. Зять – чоловік дочки

Номер слайду 17

Аналіз твору. Визначити настрій твору. Вибрати темп твору. Тему читання. Передати основну думку. Які картини змальовано у вірші.

Номер слайду 18

Майдан творчостіРобота в парах (відновити приказки)Шевченкові твори облетів увесь світ. Тарасів заповіт сяють, мов зорі. Тарасові «Кобзарі» народу великий дар. Тарасові слова то правда жива. Наш чудовий час вічно житиме Тарас. Ми Шевченка славить будемо і ніколи не забудемо.

Номер слайду 19

Вулиця Поетична. Всі ми його батьком звемо,Так від роду і до роду;Кожний вірш свій і поему,Він присвячував народу,Він любив усе прекрасне,Він ненавидів потворне; -І його ім’я незгасне,Світлий образ – неповторний.

Номер слайду 20

Дидактична гра «Характеристика Шевченка»(підберіть слова, які характеризують поета)Ш – Е –В –Ч –Е – Н –К –О –швидкий, шановний;ерудований;волелюбний, вільний, видатний;чемний, чесний, чуйний;енергійний;наполегливий;кремезний, культурний;осиротілий, обдарований, освічений, особливий.

Номер слайду 21

Читання анаграмии. М мовчися у Ш…вч…нк…нувашати і лютиби нурід зелюм. Ми вчимося у Шевченка шанувати і любити рідну землю.

Номер слайду 22

З давніх-давен людям відоме дерево життя. Це гілочка, на якій ростуть три листочки: 1 листочок – символ минулого; 2 листочок – символ сучасного; 3 листочок – символ майбутнього. Усе навколишнє – це наслідок минулих подій, а в тому, що відбувається зараз, народжується майбутнє. Отже, щоб бути освіченою людиною, треба вивчати минуле нашого народу, щоб світлим було майбутнє. Шевченкова Україна – струнка, тонкостанна, з рожевими сережками і зоряними ночами. А українське село в його поезіях – як писанка в зеленому віночку, тополя у білому серпанку квітучих садів. Шевченко – наш сучасник, пророк, співець України.

Номер слайду 23

Домашнє завдання. Виразно читати вірш та вивчити його напам’ять. (ст.137)

Номер слайду 24

Дякую за увагу!

pptx
Додано
18 березня
Переглядів
38
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку