Техніка безпеки під час уроків фізичної культури

Про матеріал
Презентація "Техніка безпеки під час уроків фізичної культури" підйде як матеріал для дистанційних уроків для нагадування ТБ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Техніка безпеки на уроках фізичної культури

Номер слайду 2

Здобувачі освіти допускаються до уроків фізичної культури після проходження профілактичного медичного огляду та розподіляються по трьом медичним групам:-основна медична група;-підготовча медична група;-спеціальна медична група. Учні спеціальної медичної групи, на підставі довідок ЛКК, займаються в групах лікувальної фізкультури згідно з розкладом.

Номер слайду 3

На перших заняттях з фізичної культури кожного семестру здобувачі освіти проходять інструктаж з охорони праці, про що робиться запис у відповідному журналі обліку проведення інструктажу з охорони праці. Викладач фізичної культури знайомить здобувачів освіти з інструкцією з техніки безпеки у спортивній залі під час проведення уроків (занять) з фізкультури, програмним матеріалом даного семестру, з вимогами до уроку, до спортивної форми, з санітарно-гігієнічними нормами, з вимогами до дисципліни і організації учнів на занятті. Протягом навчального процесу проводиться поточний інструктаж з охорони праці з метою ознайомлення здобувачів освіти із способами попередження травм, правилами контролю за виконуваними тренувальними навантаженнями, страховки і самостраховки на уроках фізкультури перед кожним новим модулем програми, про що робиться запис у відповідному журналі обліку проведення інструктажу з охорони праці. Під час занять здобувачі освіти перебувають на уроці в спортивній формі і взутті встановленого зразка з урахуванням всіх санітарно-гігієнічних норм і правил. Урок починається і закінчується за дзвінком відповідно до розкладу. Здобувачі освіти чітко дотримуються інструкції з техніки безпеки на уроках (заняттях) з фізичної культури, а також вимог санітарних норм і правил особистої гігієни.

Номер слайду 4

Вимоги техніки безпеки перед початком занять:1. Заходити до роздягальні тільки з дозволу викладача, не кваплячись, спокійно.2. Переодягатися спокійно.3. Одягнути спортивний одяг і взуття.4. Зняти з себе ключі, прикраси, предмети, які можуть привести до травмування.5. Одяг, взуття учнів, їх зачіска повинні відповідати вимогам безпеки і не створювати загрозу життю та здоров’ю, волосся повинно бути зібраним, щоб не обмежувати можливості зору.6. Особисті речі скласти у роздягальні.7. Входити до спортивної зали тільки з дозволу викладача .8. На спортивний майданчик йти тільки за викладачем.9. Під час пересування не штовхатися, не випереджати один одного.10. Допомогти перенести спортивний інвентар тільки з дозволу викладача.11. Покласти інвентар у відповідності з вимогами: граблі вниз зубцями, м’ячі, естафетні палички на місце, вказане викладачем .

Номер слайду 5

12. В разі погіршення стану здоров`я повідомити про це викладача.13. На майданчику шикуватися на місці, вказаному викладачем, і чекати його вказівок.14. Не можна самостійно пересуватися по майданчику, самостійно виконувати вправи з інструментами, на спортивних снарядах тощо.15. Учні, звільнені від занять, повинні зайняти місце, вказане викладачем.16. Звільнені від занять повинні уважно стежити за грою, щоб уникнути удару м’ячем чи зіткнення із гравцями.17. Перед початком кожної нової теми, викладач фізичної культури проводить інструктаж учнів, навчає безпечним правилам поведінки вправи, виду діяльності, про що робиться запис у відповідному журналі обліку проведення інструктажу з охорони праці.18. На перерві учні переодягаються в автономних роздягальнях (чоловічій, жіночій). Перед початком уроку необхідно зняти годинник, шпильки, кільця та інші прикраси, причесати волосся так, щоб вони не заважали на занятті.19. Урок починається за дзвінком з шикування.20. Учні, які не готові до уроку через хворобу, або іншої причини, присутні на занятті у спортивній формі та змінному взутті (якщо урок проводиться в залі).21. Учні, які прийшли на урок після хвороби, допускаються до занять тільки з дозволу лікаря.22. Викладач фізкультури повідомляє учням щодо безпечної організації занять, про прийоми і методи безпечного виконання вправ, про правила використання спеціального спортивного обладнання, інвентарю.23. Викладач фізкультури попереджає про можливі небезпечні і неправильні способи виконання завдань, які заборонено застосовувати на уроках фізкультури.24. Викладач фізичної культури перед заняттями нагадує учням правила поводження зі спортивним інвентарем: м'ячами, скакалками, гімнастичними палицями, обручами, гранатами для метання.25. Викладачфізичної культури нагадує учням про правильну експлуатацію тренажерних верстатів і спортивних снарядів.

Номер слайду 6

Вимоги безпеки на уроці фізкультури під час занять1. На уроках фізичної культури учні виконують програмні вправи і здають навчальні нормативи, згідно з якими отримують поточні,тематичні і семестрові оцінки.2. У підготовчій частині уроку учні отримують відомості щодо безпечної організації занять, про прийоми і методи безпечного виконання вправ, спортивних завдань.3. Протягом уроку учні повинні дотримуватися наступних правил:не починати заняття без дозволу викладача;не починати заняття без розминки;не виконувати вправи на несправних снарядах;не виконувати вправи без страховки;не заходити в спортивний зал без спортивного взуття;не вживати жувальну гумку на уроці;не носити на уроках фізкультури ланцюжки, обручки та годинники;не штовхати у спину учня, що біжить попереду;не підсідати під гравця, що вистрибує.не робити підніжки, не чіплятися за форму інших учнів;не переносити важкі прилади без дозволу викладача;не змінювати висоту приладів без дозволу викладача;не переходити від приладу до приладу без дозволу викладача;не залишати самовільно місце занять;не виконувати інші дії без дозволу викладача;дотримуватися правил і норм поведінки;не порушувати вимог дисципліни учнів в навчальному закладі(не курити в спортивних приміщеннях і на спортмайданчиках, не приносити вибухонебезпечні й отруйні речовини).

Номер слайду 7

Протягом уроку учні навчаються прийомам і методам страховки і самостраховки при виконанні вправ. Перед виконанням складних вправ необхідно виконувати підготовчі, підвідні, спеціальні вправи. У разі перевтоми або поганого самопочуття, учень повинен припинити заняття і попередньо повідомивши вчителя фізкультури, звернеться до медичного пункту навчального закладу Вимоги безпеки після закінчення заняття фізичною культурою1. Урок закінчується шикуванням, на якому оголошуються його підсумки, повідомляються оцінки, домашнє завдання.2. При підведенні підсумків підкреслити виконання учнями заходів безпеки при проведенні занять.3. Учні організовано залишають спортивний зал або спортивний майданчик і розходяться по роздягальнях.4. Під час одягнення необхідно бути охайним, не штовхатись.5.. Черговий по групі прибирає роздягальню і передає її викладачу фізичного виховання.6. Кожному учню після занять у спортзалі необхідно ретельно вимити руки та обличчя з милом.

Номер слайду 8

Рекомендації з організації простору та техніки безпеки під час виконання фізичних вправ у домашніх умовах: Пам’ятайте, що житлове приміщення не може в повній мірі виконувати функцію спортивного залу!Не порушуйте права власників житлових будинків та квартир!Потурбуйтесь про комфорт і спокій ваших сусідів!БЕЗПЕКА:забезпечте достатнє і рівномірно освітлення місць виконання фізичних вправ;інвентар та обладнання, що використовується розташовуйте таким чином, щоб відстань навколо дозволяла вільно, без перешкод виконувати на них фізичні вправи;cлідкуйте за тим щоби спортивні снаряди, спортивне обладнання та інвентар, які  використовуються були справними і надійно закріпленими;перевіряйте, що би металеві конструкції, які прикріплюють обладнання  були справні та жорстко закріплені;перевіряйте стан снарядів (міцність кріплення, фіксаторів і замків, міцність; розтяжок та ланцюгів, кріплення канатів, жердин, гімнастичних стінок, тощо);обирайте легкі і зручні одяг та взуття, такі що не обмежувати рухи;на початку занять обов’язково робіть розминку, що би розігріти м’язи та зв’язки, а наприкінці – вправи на розслаблення м’язів;робіть помірні навантаження та орієнтуйтеся на власне самопочуття;підтримуйте водний баланс (вживайте достатню кількість води). Гігієна:–   провітрюйте приміщення та робіть вологе прибирання;–   слідкувати за чистотою спортивного обладнання, інвентарю та спортивної форми;–   після занять фізичними вправами приймати душ при комфортній температурі (різка зміна температури може призвести до порушень роботи серця).

Номер слайду 9

Зміцнюйте свій імунітет, будьте здорові та позитивні!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Самусенко Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 травня 2023
Переглядів
2639
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку