Технологічна карта "Декупаж на тканині"

Про матеріал
У 5-6 класах при виготовленні серветки можна використати таку цікаву техніку як декапаж на тканині. Я вважаю, що учням буде цікаво ознайомитися з новим видом декорування виробу.
Перегляд файлу

Картинки по запросу декупаж фото

Декупаж (від французької decoupage - «те, що вирізане») - це мистецтво прикрашання предметів інтер'єру за допомогою наклеювання красивих вирізок з серветок, тканини та інших матеріалів.

Про історію мистецтва декупажу.

 

Дана техніка була відома ще в середні  XV  століття в Китаї. Можливо, що мистецтво існувало і раніше. Деякі вважають батьківщиною декупажу Східний Сибір. Кочівники використовували дану техніку для прикрашання могил.

Назву мистецтво отримало лише в XVII сторіччі у Франції. У той час декупаж називали мистецтвом бідняків. Їм коштовні предмети інтер'єру були не доступні, і вони прикрашали старі меблі та інші предмети інтер'єру своїми руками. Існували також вже в XVIII сторіччя майстри декупажу.

До нас мистецтво декупажу прийшло відносно недавно і в даний час набуло великого поширення.

Декупаж широко використовується для прикрашання предметів інтер'єру, а також для створення подарунків.

Декупаж здатний подарувати нове життя старим предметам. Він вносить нові цікаві штрихи в інтер'єр кожного будинку, додаючи йому оригінальності та вишуканості.

Сьогодні найпопулярніший матеріал для декупажу - це тришарові серветки. Звідси й інша назва - «серветкова техніка». Застосування може бути абсолютно безмежним - посуд, книги, шкатулки, свічки, музичні інструменти, горщики для квітів, флакони, меблі, взуття і навіть одяг! Будь-яка поверхня - шкіра, дерево, метал, кераміка, картон, текстиль, гіпс - повинна бути однотонною і світлою, тому що малюнок, вирізаний із серветки повинен бути добре видно.

Переваги техніки деку пажу.

 

Найважливішим, мабуть, є те, що мистецтво декупажу може опанувати будь-хто. Для цього не потрібно особливих талантів. Щоб навчитися, потрібно лише бажання і терпіння. Зараз існують курси навчання цьому мистецтву, але при бажанні можна навчитися  самостійно.

Крім того, декупаж - для тих, хто не вміє малювати, тому що малювати тут не потрібно. А речі можуть виглядати як намальовані. У цій техніці використовуються спеціальні декупажні серветки і карти. Їх наклеюють на різні предмети, і створюється відчуття майстерно розмальованих речей.

Чималою перевагою буде і те, що дане мистецтво не вимагає особливих матеріальних витрат, адже багато з необхідних предметів ви знайдете у себе вдома. А те, що доведеться докупити, не сильно позначиться на вашому бюджеті.

Крім прикрашання вашого будинку вишуканими, оригінальними предметами інтер'єру, ви можете виготовляти подарунки. А подарунки, зроблені своїми руками, від душі, цінуються більше, ніж покупні. Особливо якщо вони вміло зроблені, і виглядають не гірше, а то і краще покупних.

Матеріали для декупажу.

 

Картинки по запросу декупаж матеріали та інструментиДля роботи  Вам знадобиться:

  •                        обрати предмет, на якому ви будете використовувати дану техніку. Це можуть бути меблі, тарілки, кераміка, альбоми чи рамки для фотографій, дзеркала, книги, щоденники для записів і т.п;
  •                        вибрати картинки для декупажу. Їх можна вирізати з газет або журналів, книг, серветок, листівок, фотографій і навіть з тканини або мережива або купити спеціальні серветки або карти для декупажу;
  •                         
  •         Декупаж – материалы и инструменты для начинающихприготувати необхідні інструменти : ножиці або канцелярський ніж для вирізання малюнків, плскі щіточки для нанесення клею і лаку. Клей можна взяти звичайний (ПВА) або придбати спеціальний клей для декупажу. Для видалення надлишків клею приготуйте  м’які ганчірочки, губки або м'який папір. Для вирівнювання декупажу вам знадобиться спеціальний лак (або                 розведений водою  клей ПВА).

 

Декупаж своїми руками.

Коли ви запаслися всіма необхідними матеріалами, можна  переходити до виконання роботи.

  • Протріть вибраний вами предмет вологою серветкою. Позбавтеся від бруду та пилу. Перед роботою предмет повинен бути сухим і чистим.
  • Акуратно виріжте малюнок для декупажу з серветки, тканини або чогось іншого.
  • Намітьте місце розміщення картинки на вашому предметі.
  • Тепер необхідно приклеїти малюнок до вибраного предмету. Для цього змастіть клеєм і картинку і місце її прикріплення на предметі.
  • Розгладьте за допомогою ганчірочки або паперової серветки складочки, які утворилися.
  • Приберіть надлишки клею.
  • Зачекайте, поки клей висохне.
  • Нанесіть в якості закріплення і в завершенні роботи лак. Лак зазвичай наносять в декілька шарів. Кожен шар повинен добре просохнути, перш ніж накладати наступний .

Отриманий виріб повинен виглядати як розмальований. В ідеалі не повинно бути видно різаних ліній. Чим товща вирізана картинка, тим більше шарів лаку необхідно нанести, щоб замаскувати її лінії вирізки.

 Ð”екупаж творческие идеи для начинающих   Декупаж творческие идеи для начинающих

 

Правила техніки безпеки при деку пажі.

 

Правила техники безопасности при декупаже

Правила роботи з ножицями, лаком і клеєм - ось основа техніки безпеки при декупажі.  Саме роботу з цими інструментами ми і розглянемо.

Ножиці

Ножиці в техніці декупажу самий використовуваний і гострий інструмент, а значить і самий травматичний, тому працюємо з ним обережно і уважно.

Як правильно поводитися з ножицями?

1. Перед роботою перевіряємо кріплення ножиць: використовувати погано закріплені, хитаються ножиці з ослабленим гвинтом категорично забороняється.

2. Також забороняється підносити руку з ножицями близько до обличчя або розмахувати рукою.

3. Ножиці під час роботи повинні постійно перебувати на робочому місці (столі).

4. Передавати комусь інструмент треба, як і ніж, утримуючи його за леза.

5. Класти ножиці на робочому місці тільки кільцями до себе.

6. Якщо ножиці вислизнули з рук або зі столу і падають, ні в якому разі не намагаємося їх ловити.

7. Зберігати інструмент треба з закритими лезами в спеціальному чохлі або коробці для рукоділля.

Клеї

Сучасні клеї можуть збагачуватися компонентами, які часто викликають алергічні реакції. Якщо ви знаєте про такі прояви свого організму, обов'язково рекомендуємо в процесі наклеювання використовувати рукавички.

Техніка безпеки при роботі з клеєм:

1. Процес наклеювання проводити акуратно, накладаючи клею рівно стільки, скільки знадобитися для приклеювання (на перших порах це важко, але з часом такий досвід з'явиться).

2. Будь-який клей має запах, навіть популярний ПВА. Намагаємося сильно не нахилятися над оброблюваною  поверхнею і не вдихати пари клею.

3. Після роботи (якщо працюємо без рукавичок), руки промиваємо в теплій воді з милом.

4. Якщо ми проводимо декупаж великої  поверхні і процес обклеювання тривалий, намагаємося періодично провітрювати приміщення або виходити з нього на свіже повітря.

Фарби та лаки

 Більшість правил техніки безпеки при декупажі в роботі з фарбами схожі на техніку безпеки з клеями: тобто, враховуємо в складі алергічні компоненти і намагаємося не вдихати пари фарб і лаків (по можливості працювати на відкритому повітрі).

Правила роботи з фарбами та лаками

1. Намагаємося працювати акуратно, уникаючи попадання фарби або лаку на відкриті ділянки тіла або одяг. При попаданні змиваємо їх за допомогою рослинного  масла.

2. Після обробки поверхні, робочі кисті добре промиваємо теплою водою з будь-яким миючим засобом.

Вимоги до робочого  місця.

Як і в будь-якій роботі, робоче місце повинно бути зручно організованим:

1. для занять технікою декупаж виділяємо спеціальний стіл, який буде використовуватися тільки для цих цілей і в тумбочках якого зручно зберігати робочі інструменти і матеріали;

2. освітлення робочого простору має бути гарним;

3. на столі в процесі роботи повинні знаходитися тільки необхідні інструменти;

4. у кожного інструменту має бути своє місце і для зберігання, і на робочому столі;

5. в процесі фарбування і лакування  для захисту тіла та одягу  використовуємо гумові рукавички та спецодяг - фартухи, косинки, робочий халат.

Як бачите техніка безпеки при декупажі - це відомі всім, хто HandMade, правила. Я сподіваюся, що ці поради допоможуть Вам зручно організувати робоче місце і уникнути навіть маленького шансу травмуватися.

Спробувати зробити що-небудь самостійно і долучитися до цього виду мистецтва буде надзвичайно цікаво . Вчіться, експериментуйте і прикрашайте свій будинок!

Бажаю Вам натхнення при створенні нових шедеврів у техніці декупажу!

 

Майстер-клас.

 Декупаж на тканині.  Виготовлення серветки.

Мета: познайомитися з новим видом ДУМ, навчитися працювати з матеріалами для декупажу, виконати власну творчу роботу , виховувати акуратність в  роботі і цікавість до творчості.

Матеріали та інструменти: тканина, декупажні серветки, клей ПВА, плоскі щіточки, ножиці, праска, вощений папір, файл, поролонова губка.

Наглядно – демонстраційний матеріал : зразки виробів, матеріалів та інструментів.

Для роботи тканину заздалегідь підготувати : вирізати за необхідними розмірами, обробити краї та відпрасувати. Бажано обирати бавовняні тканини без малюнка.

Технологічна карта.

№ з/п

Зміст і послідовність операцій.

Вигляд.

Матеріали та інструменти.

1

Підготувати необхідні матеріали та інстру-менти.

C:\Users\User\Desktop\20190208_184306.jpg

Тканина, декупажні серветки, клей ПВА, плоскі щіточки, ножиці, праска, вощений папір, файл, поролонова губка.

 

2

Підкласти файл з намальованим шаблоном.

На  тканині визначити межі майбутньої аплікації та нанести клей ПВА

C:\Users\User\Desktop\20190208_185614.jpg

 

Файл, намальований шаблон, тканина,

щіточка , клей

3

Підготувати серветку – відділити картинку.

C:\Users\User\Desktop\20190208_191021.jpg

Серветка

4

Від рулона вощеного паперу відрізати 2 шматочку, трохи більші за майбутню серветку

C:\Users\User\Desktop\20190208_191128.jpg

Вощений папір, ножиці.

5

На ділянку тканини з клеєм  прикладаємо картинку. Накриваємо файлом та  за допомогою губки розправляємо серветку.

C:\Users\User\Desktop\20190210_191205.jpg

Тканина з нанесеним клеєм, картинка, файл, губка.

6

Вощений папір підкладаємо під тканину та накриваємо зверху. Вмикаємо праску.

C:\Users\User\Desktop\20190208_215914.jpg

Тканина з серветкою, вощений папір.

7

Вмикаємо праску . Обираємо режим Оптимальная температура глажки тканей разного типа

Обов’язково відключити режим відпарювання!

C:\Users\User\Desktop\20190208_215914.jpg

Праска .

8

Припрасовуємо картинку до тканини через вощений папір.

 

C:\Users\User\Desktop\20190208_215932.jpg

Праска, тканина з серветкою, вощений папір.

9

Серветка готова, коли  тканина стане сухою.

C:\Users\User\Desktop\20190208_220913.jpg

 

10

Якщо Вам сподобалося, можна виготовити  і інші цікаві речі ( наволочка, торбинка , косметичка).

C:\Users\User\Desktop\20190209_191310.jpg

 


Бажаю творчого успіху.

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
15 серпня 2019
Переглядів
2216
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку