Технологічна карта до теми "Вітаміни, їх роль в обміні речовин та енергії "

Про матеріал
Технологічна карта даного уроку створено відповідно ключовим компетентностям : основні компетентності у природничих науках і технологіях: наукове розуміння термінології з даної теми ( вітаміни, вітамінологія, гідрофільні, гідрофобні вітаміни), медичні назви вітамінів, захворювань, а також здатність застосовувати знання в практичній діяльності; екологічна грамотність і здорове життя: здатність і бажання дотримуватися здорового способу життя; уміння вчитися впродовж життя: здатність до пошуку та засвоєння нових знань, набуття нових умінь і навичок, навчатися впродовж життя. інформаційно-цифрова компетентність: застосування інформаційно-комунікаційних технологій для створення, пошуку, обробки, обміну інформацією у навчальній діяльності. Розуміння етики роботи з інформацією (авторське право, інтелектуальна власність тощо); спілкування державною (і рідною у разі відмінності) мовами: здатність усно і письмово описувати особливості вітамінів , причини захворювань, пояснювати процес обміну речовин організму людини за участю вітамінів, формулювати та аргументувати висновки; спілкування іноземними мовами: використовувати іншомовні навчальні джерела для отримання інформації біологічного та екологічного змісту; ініціативність і підприємливість: уміння раціонально підбирати добову потребу у вітамінах та джерела їх надходження соціальна та громадянська компетентності: уміння працювати в команді з метою досягнення спільного результату Завдання уроку: - Вивчити основні властивості вітамінів; - Вивчити класифікація вітамінів, навести приклади; - Дати поняття про авітаміноз, гіпо- та гіпервітаміноз. - Розкрити роль вітамінів для здоров`я людини. - Довести участь вітамінів в обміні організму людини. Знаннєвий компонент оперує термінами та поняттями: обмін речовин/метаболізм, вітамін; наводить приклади:хвороб, пов’язаних з нестачею чи надлишком надходження вітамінів; характеризує: роль вітамінів у забезпеченні процесів метаболізму. Ціннісний компонент висловлює судження: - - щодо впливу на здоров’я людини різних вітамінів; - оцінює: раціонального харчування для збереження здоров’я. Обладнання уроку: підручник «Біологія і екологія» 10кл.В.І.Соболь, презентація навчального матеріалу Power Point, Learningapps, картки-критерії оцінювання , алгоритм створення буклету, ноутбук з доступом до мережі Інтернет, інструкційні карти, ілюстрації до уроку. Тип уроку: вивчення нового матеріалу Форма проведення: онлайн-конференція на платформі Zoom. Спосіб зворотного зв’язку: обговорення в режимі відеоконференції на платформі Zoom, чат, обмін приватними повідомленнями, веб-сервіс «Google Classroom», месенджер Viber, електронна пошта, електронний журнал, електронні щоденники Компетенції учнів на уроці:
Перегляд файлу

1

 

ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТА УРОКУ БІОЛОГІЇ 

ПІБ  учителя: Ус Ірина Петрівна

Клас : 10 клас

Урок №28
Тема уроку:  Вітаміни, їх роль в обміні речовин та енергії

Цілі уроку:

 Навчальна –розширити знання, здобуті раніше на уроках біології та повсякденному житті, про вітаміни як біологічно-активні речовини, їх різноманітність, поширення та роль в обміні речовин; ознайомити з хворобами, що спричиняються нестачею, відсутністю або надлишком вітамінів;

 Розвивальна – розвивати вміння аналізувати, визначаючи наслідки гіпо- та гіпервітамінозу, працювати в групах та з ЕОР

 Виховна - виховувати кумунікативну та здоров´язберігаючу компетенцію, усвідомлення важливості

 ролі вітамінів  процесах обміну речовин   

 

Ключові компетентності :

основні компетентності у природничих науках і технологіях: наукове розуміння  термінології з даної теми ( вітаміни, вітамінологія, гідрофільні, гідрофобні вітаміни),  медичні назви вітамінів, захворювань, а також здатність застосовувати знання в практичній діяльності;

 екологічна грамотність і здорове життя: здатність і бажання дотримуватися здорового способу життя;

уміння вчитися впродовж життя: здатність до пошуку та засвоєння нових знань, набуття нових умінь і навичок, навчатися впродовж життя.

інформаційно-цифрова компетентність: застосування інформаційно-комунікаційних технологій для створення, пошуку, обробки, обміну інформацією у навчальній діяльності. Розуміння етики роботи з інформацією (авторське право, інтелектуальна власність тощо);

спілкування державною (і рідною у разі відмінності) мовами: здатність усно і письмово описувати особливості вітамінів , причини захворювань, пояснювати процес обміну речовин організму людини за участю вітамінів, формулювати та аргументувати висновки;

спілкування іноземними мовами: використовувати іншомовні навчальні джерела для отримання інформації біологічного та екологічного змісту;

ініціативність і підприємливість: уміння раціонально підбирати  добову потребу  у вітамінах та джерела їх надходження

соціальна та громадянська компетентності:   уміння працювати в команді з метою досягнення спільного результату

Завдання уроку:

  • Вивчити основні властивості вітамінів;
  • Вивчити  класифікація вітамінів, навести приклади;
  • Дати поняття про авітаміноз, гіпо- та гіпервітаміноз.
  • Розкрити роль вітамінів для здоров`я людини.
  • Довести участь вітамінів в обміні організму людини.

Знаннєвий компонент

оперує термінами та поняттями: обмін речовин/метаболізм, вітамін; 

наводить приклади:хвороб, пов’язаних з нестачею чи надлишком надходження вітамінів;

характеризує: роль вітамінів у забезпеченні процесів метаболізму.

 

Ціннісний компонент висловлює судження:

- - щодо впливу на здоров’я людини різних вітамінів;

- оцінює: раціонального харчування для збереження здоров’я.

 

Обладнання уроку: підручник «Біологія і екологія» 10кл.В.І.Соболь,   презентація навчального матеріалу Power Point,  Learningapps, картки-критерії оцінювання , алгоритм створення буклету,  ноутбук з доступом до мережі Інтернет, інструкційні карти, ілюстрації до уроку.

 

Тип уроку: вивчення нового матеріалу


Форма проведення: онлайн-конференція на платформі Zoom.

 

 

Спосіб зворотного  зв’язку: обговорення в режимі відеоконференції на платформі Zoom, чат, обмін приватними повідомленнями, веб-сервіс  «Google Classroom», месенджер  Viber, електронна пошта, електронний журнал, електронні щоденники
Компетенції учнів на уроці:

Основні поняття

Основні знання

Основні вміння

Вітамін, авітаміноз, гіповітаміноз, гіпервітаміноз

Водорозчинні вітаміни, жиророзчинні вітаміни, роль вітамінів у метаболізмі, хвороби, пов’язані з нестачею чи надлишком вітамінів, джерела основних вітамінів

Визначення за симптомами гіповітамінозу які вітаміни необхідні людині.

Збереження вітамінів у продуктах харчування

Перебіг уроку
 

Етап уроку

Час

Завдання етапу

Зміст

Методи і прийоми

ФОНД*

Діяльність
викладача

Діяльність
учня
 

І. Організаційний

2 хв

Підготува -тися до діяльності на уроці.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Епіграф до уроку:Мало мати,

гарний розум,  Головне –гарно його приміняти

(Р.Декарт)

    Емоційне налаштування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I. Як ви розумієте цей вислів ? Хто такий Декарт і на якому предметі ви чули це прізвище?

       Бесіда,

прийом «Психологічний настрій»      

Ф

Готовність до уроку. Привітання.

Обговорення правил роботи на уроці.

Викладач пропонує визначити свій настрій на початку уроку, скориставшись смайликами Картинки по запросу три смайлика 

 

Викладач розвиває комунікативну компетенцію учнів.

Готовність до уроку. Привітання.

Учні обирають смайлик, що відповідає їх настрою

Картинки по запросу три смайлика

 

 

 

 

 

Короткий обмін думками серед учнів.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 хв

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зацікавлен-ня та включення учнів у активну пізнавальну діяльність.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Використан-ня технології критичного мислення при вивченні нового матеріалу.

На початку наукових досліджень проблем харчування науковці дійшли висновку, що важливий тільки “енергетичний уміст” і добре засвоювані “поживні” речовини з харчових продуктів. Тому, наприклад, із хлібу чи зерен рису почали видаляти компоненти, що важко перетравлюються, і пишатися білосніжним борошном і білосніжним рисом. Але через це виникли специфічні розлади здоров’я людини: паралічі, парези й інші порушення.

Таких симптомів не було в людей, які харчувалися менш очищеними продуктами.

Тоді почали завзято шукати речовини, необхідні для підтримки здоров’я людини. Хімічно вони були амінами і, як виявилося, носіями життя (vіta (лат.) – життя). Так виникло слово вітамін – символ життєвої субстанції, який люди неодмінно мали одержувати разом з їжею.

 

Отже, для підтримання нормальної життєдіяльності організму, крім білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин і води, потрібні вітаміни і тема нашого

 «Вітаміни, їх роль в обміні речовин»

 

Критерії оцінювання (слайд)

 

Розповідь з елемен-тами бесіди. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ф

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Викладач підводить учнів до думки, що ще одна група важливих для метаболізму речовин потребує детального вивчення .  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчитель знайомить учнів з метою уроку

 

 

Вчитель демонструє на слайді критерії оцінювання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учні записують тему уроку в зошит і слухають розповідь викладача.         

 

 

ІІІ. Повідомлення теми й мети уроку

1-2 хв

Визначення тематики та мети роботи

Бесіда

Усне повідомлення (запис на слайді презентації)

 

Усне повідомлення (запис на слайді презентації)

 

VI.Вивчення нового матеріалу

20 хв

 

2-3 хв

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сприйняття і усвідом-лення учнями навчальної інформації.

 

 

 

 

 

 

Обговорити роботу в групах

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вибрати спікера групи для презентації групової роботи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Осмислити вивчення нового матеріалу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учні розвивають аналітичні і логічні здібності.

  1. Історія виникнення вітамінів

 Випереджальне завдання (повідомлення учнів про історію відкриття вітамінів)

(презентація (2-3 слай

 

Наука яка вивчає вітаміни- вітамінологія.

 

  1. Класифікація вітамінів

За властивостями вітаміни поділяються на водо- та жиророзчинні

Завдання в групах

 

І група.  Визначити основні властивості та назви вітамінів які належать до водорозчинних .

ІІ. Визначити основні властивості та назви вітамінів які належать до жиророзчинних

 

 

Презентація роботи групи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Вітаміни в харчових продуктах

Коротке знайомство з вітамінами

 

 

Чим пояснюється важлива роль вітамінів в обміні речовин?

 

Вітаміни – регулятори обміну речовин

-Більша частина вітамінів входять до складу ферментів(коферменти).

-Частина вітамінів взаємодія з гармонами, активізуючи їх.

За характером виконання специфічних функцій

-Вітаміни – коферменти

( вітаміни групи В і К)

-Вітаміни - прогормони

(А, Д)

-Вітаміни – антиоксиданти

(С,Е, β - каротин)

 

Авітаміноз та гіповітаміноз є серйозними відхиленнями у роботі організму. Дуже часто ми не помічаємо відсутність або значну нестачу вітамінів у власному організмі.

Надлишок вітамінів

Передозування вітамінними комплексами навіть більш небезпечне, ніж їх недолік. Вітаміни, так і лікарські препарати, при їх надмірних кількостях може відбутися інтоксикація організму, що призведе до незворотних негативних змін в організмі, навіть до важких захворювань. Уважно треба поставитися до симптомів передозування різними вітамінами.

Передозування вітамінами веде до гіпервітамінозу.

(запис схеми на дошці)

Хвороби

(за ступенем насичення організму вітамінами)

  • Авітаміноз( недостатнє надходження )
  • Поліавітаміноз(нестача декількох вітамінів)
  • Гіповітаміноз
  • Гіпервітаміноз( надмірне вживання)

 

Самостійна робота учнів з  таблицею ст..104 різноманітність та значення вітамінів для організму людини

 

Презентація учня

 

 

 

 

 

 

Розповідь викладача, показ слайдів.

 

 

 

 

Знаходження міжпредметних зв´язків при вивченні нового матеріалу .

 

 

 

 

Робота в групах( сесійні зали)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Візитна картка вітаміну

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Схеми

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Робота з термінами та схемами

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Робота з підручником

І

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ф

 

 

 

 

Г

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ф

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчитель підсумовує роботу учня

 

 

Усне повідомлення

 

Викладач веде  розповідь по ходу презентації і задає питання учням з урахуванням міжпредмет-них зв´язків по темі урока .(біологія,основи здоров’я,хімія,)

 

 

- А які ви знаєте вітаміни?

 

 

 

Об’єднати учнів у групи. Надати завдання. Проконтролювати роботу у групах.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розповідь вчителя

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Демонструє схеми на слайдах , або дошці

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розповідь учителя з елементами бесіди

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пропонує учням заповнити таблицю в зошит

 

 

Учениця розповідає історію виникнення вітамінів

 

 

 

 

 

 

Учні записують термін у зошит

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учні прописують у чаті, назви вітамінів які вони знають на  початок вивчення теми

 

 

Ознайомитися з матеріалом з матеріалом підручника Соболь В.І. біологія та екологія 10 клас , параграф 26., ст. 102- 103.

Учні знаходять відповідь на поставлене запитання .

Вибирають у своїй групі спікера, який буде працювати на слайді.

 

Перша група ( 1 сесійна зала)

знаходить інформацію про властивості  водорозчинних вітамінів та їхні назви

певну групу вітамінів.

Друга(2 сесійна зала) – жиророзчинні вітаміни)

 

 

На слайді , спікери підкреслюють інформацію своєї групи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учні занотовують схеми у свої робочих зошити.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Конспект учнів у зошит

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учні заповнюють таблицю( без комп’ютера)

 

Закріплення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 хв

Закріплен-ня отриманих знань, виявлення прогалин первинного усвідомлення матеріалу при виконанні різнорівне-вого завдання.    

 

 

 

Вправа «Встанови відповідність»        

Робота в додатку LearningApps.org)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пропонує учням встановити відповідність між зображеннями вітамінами та їх біологічними особливостями (робота в додатку LearningApps.org) https://learningapps.org/2528027

 

https://learningapps.org/21821378

 (пазл)

 

Декілька вправ на вибір учня.

 

 

Учні вибирають собі вправу виконують і надсилають скриншот на classroom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підсумки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оцінювання діяльності учнів

2- 3хв хв

 

 

 

 

 

 

 

 

2-3 хв

Визначення ефективності роботи на уроці

VII. Продовжіть речення:

«Я дізнався….»,

 «Я відкрив для себе новий вітамін …»
 

Рефлексія

 «Хмарка слів»

 

Прийом «Психологічний настрій»

 

 

 

 

І

Викладач задає питання.

( робота в додатку mentimeter)

Пропонує вибрати учням смайлики, які відображають їх настрій по завершенню

 

 

 

Вербальне оцінювання учнів

Учні прописують відповіді у відповідних колонках

 

 

 

Виконують завдання прийому ( виставляють смайлики в чаті)

 

 

 

 

 

 Сприйняття інформації

Відповіді на запитання

Домашнє завдання

2 хв

   Вивчити параграф 25,

Ознайомитися з рекомендації стосовно створення буклету «Візитна картка Вітаміну»    

 

    

Забезпечення безперервності опанування навчального матеріалу

 

 

Викладач дякує за увагу на уроці, виставляє оцінки, оголошує завдання : прочитати  параграф 25, виготовити буклет про один з вітамінів згідно  рекомендацій, записати своє прізвище та ім’я в колонці напроти вітаміну,  який ви будете презентувати

Учні записують домашнє завдання , за потреби задають уточнюючі запитання.

*ФОнд - форма організації навчальної діяльності (Ф - фронтальна, І - індивідуальна,  Г - групова).

Література:

Для викладача

Для учнів

«Що можуть вітаміни: парадокси правильного харчування» В.Б. Спірічев.

Підручник “Біологія і екологія”10кл 2019

«Безопасная еда» под ред.Шиловой И.А.

«

«Витамания. История нашей одержимости витаминами» Кэтрин Прайс

Вітаміни (Інтернет-ресурси) /pidruchniri/com

Вітаміни (Інтернет-ресурси) /pidruchniri/com

Як споживати вітаміни,а які- ні/miszky.com

Як споживати вітаміни,а які- ні/miszky.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зміст

 

    1 Історія відкриття

    2 Фізико-хімічні властивості

    3 Будова та форми

    4 Харчові джерела

    5 Добова потреба

    6 Метаболізм

    7 Примітки

    8 Посилання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                    Зміст

 

  1.    Актуалізація опорних знань:бліц-опитування
  2.    мотивація навчальної діяльності:

           розповідь, бесіда

  1.    Формування нових понять:

1.3.1Презентація навчального матеріалу Power Point,

 таблиці і завдання для них, ілюстрації,тексти навчаль-

 ного матеріалу, алгоритм виконання клостиру

      1.3.2. Робота учнів: в групах, фронтально, індивідуально

  1.    Узагальнення і систематизація знань
    1.          Вправа «Бріфинг»
    2.          Вправа «А що, якщо…»

     1.4.3. Вправа «Даю шанс»

 

  1.    Підбиття підсумків уроку шляхом методу «Рефлексія»
  2.    Домашнє завдання

 

 

doc
Додано
14 грудня 2021
Переглядів
658
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку