Текст "Цунамі - досить рідкісне явище. "

Про матеріал
Цунамі - досить рідкісне явище. На Тихоокеанському узбережжі Камчатки і Курильських островів цунамі виникають проблеми із максимальним підйомом рівня води понад 23 м 1 разів у 100-200 років, з підйомом від 8 до 23 м 1 разів у 50-100 років, з підйомом від 3 до 8 м 1 разів у 20-30 років, з підйомом 1-3 м 1 разів у 10 років.
Перегляд файлу

Цунамі

Явище, яку ми називаємо цунамі - це серія поширених в океані хвиль з дуже великі довжиною і періодом. Ці хвилі утворюються внаслідок землетрусів, що відбуваються під дном океану чи поблизу нього узбережжя. Цунамі можуть утворитися при виверженні підводних вулканів, і навіть при обвалах великих ділянок суходолу на океан. Цунамі переміщається в глибоководних районах океану зі швидкістю понад 1000 км/год, відстань між послідовними гребенями (балками) хвиль може бути більш кілька сотень кілометрів, у відкритому ж морі де вони відчуваються людьми, які перебувають на борту судів.

При виході цунамі на мілководні ділянки узбережжя швидкість хвиль різко зменшується, а висота їх значно збільшується. На цих мілководних ділянках цунамі стає небезпечним життя і тих матеріальних цінностей, саме у цих дільницях його висота може бути більш 30-50 метрів, а руйнівна сила хвиль - величезної.

Особливо небезпечно цунамі для населених пунктів та житлових споруд, що у вершині заток і бухт, широко відкритих до океану іклинообразносужающихся убік суші. Сюди, як і вирву, цунамі наганяє велику масу води, наприкінці бухти вона вихлюпується до берега , затопляє гирла і долини річок на 2-3 кілометрів від моря.

         Цунамі - досить рідкісне явище. На Тихоокеанському узбережжі Камчатки і Курильських островів цунамі виникають проблеми із максимальним підйомом рівня води понад 23 м 1 разів у 100-200 років, з підйомом від 8 до 23 м 1 разів у 50-100 років, з підйомом від 3 до 8 м 1 разів у 20-30 років, з підйомом 1-3 м 1 разів у 10 років.

 

         Приблизно так як є шкала інтенсивності землетрусів, є і шкала інтенсивності цунамі

 

         I - цунамі дуже слабке, хвиля відзначається лишемареографами.

         II -cлабое цунамі, може затопити пласке узбережжі.

        III - цунамі середньої сили. Пласкі узбережжя затоплені, легкі суду може бути викинуті до берега. Уворонкообразних гирлах річок протягом може тимчасово змінюватися на зворотне. Портові споруди піддаються невеличкому збитку.

       IV - сильне цунамі, узбережжі затоплено, прибережні будівництва та споруди пошкоджені. Великі вітрильні суду й невеликі моторні викинуті на суходіл, та був знову змиті у морі. Береги засмічені уламками і сміттям.

          V - дуже сильний цунамі, приморські території затоплені.Волноломи і моли сильно пошкоджені. І більше великі судна викинуті до берега. Збитки великий і у внутрішніх частинах узбережжя. У гирлах річок високі штормовінагони. Людські жертви.

         VI - катастрофічне цунамі, повне спустошення узбережжя і приморських територій. Суша затоплено на значне простір вглиб берега моря. Найбільші суду пошкоджені. Багато жертв.

 

На світовому рівні:

 Для захисту від цунамі була створена Служба попередження з центром в Гонолулу на Гавайських островах. Там обробляються запису 31 сейсмічної станції і дані 50 мареографіческіх постів. Інтервал часу від моменту реєстрації землетрусу до приходу хвиль до берегів Японії, Курил або Чилі може бути коротким (15 - 20 хв.), Тому попередження повинно бути передано негайно, а дії по захисту розпочато моментально.

 У поясненні причин виникнення цунамі залишається ще багато неясного. Міжнародна Служба передає попередження при кожному сильному підводному землетрусі, в тому числі і тоді, коли цунамі не виникає. Цей метод має свій зворотний бік: люди звикнувши до "необгрунтованим" сигналів тривоги, втрачають довіру і до важливим попереджень.  Саме через це при Чилійському землетрус було велике число загиблих на Гавайських островах і в Японії.

doc
Додано
15 січня 2021
Переглядів
1133
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку