Текст, ілюстративний матеріал "Покрова в циклі свят українського народу"

Про матеріал
Конспект заняття з народознавства з елементами аплікації для дітей старшого дошкільного віку ЗДО
Перегляд файлу

Мета: виявити та розширити обсяг знань дітей про українські народні свята , символіку, культуру; познайомити дітей з історію рідної землі, її традиціями, віруваннями; підвести до розуміння, що всі обрядові свята пов’язані зі змінами в природі та трудовій діяльності людей.  Розвивати пізнавальну активність та зв’язне українське мовлення дітей. Виховувати у дошкільників любов до України, повагу до захисників  Вітчизни, почуття гідності та гордості.

Під час аплікації викликати бажання працювати злагоджено, закріпити вміння користуватись пензликом та клеєм, виховувати естетичний смак та охайність.

Матеріал до заняття:

Площинні зображення квітів, набір зображень овочів до гри «Зваримо борщик», зображення ікон формат А4, мішечки з піском, скриня, пазл - мнемо таблиця; фонограми «Козацький марш», «Біля калиноньки», «Аве, Марія», мелодії в виконанні бандури .Ручна праця: пензлики, клейстер, серветки, смужки кольорового паперу, площинні зображення листочків з зеленого паперу.

Хід заняття

Діти входять до зали та вітаються з присутніми

Добрий ранок, Україно,                                                                                                          Щедра, мила, працьовита,                                                                                                           Де пишається калина,                                                                                                            Оберіг плетуть із жита!                                                                                                      Короваєм зустрічають,                                                                                                  Подарують вишиванку,                                                                                                             Честь і славу величають                                                                                                                     І матусину співанку.                                                                                                            Добрий ранок, добрі люди козацького роду!                                                                             Хай Господь пошле нам єдність, миру і свободу! (діти сідають)

Вих. Діти,а хто такі козаки? Що значить «козацького роду»?

1 дит. Козаки - це вільні люди!

 Козаки - безстрашні люди!

 Козаки - борці за волю,

 За  народу кращу долю.

2 дит. Козак -  людина чесна і смілива,

 Найдорожча йому Батьківщина!

3 дит. Козак - слабому захисник,

 Цінити побратимство звик.

 Вих. . Прийшли сюди на свято

 Веселі козачата.

Під козацький марш входять козаки.

1 козак Де здавен панує згода,                                                                                 Чесність, вірність та свобода,                                                                                Де цінують волю  й братство                                                                                        Зародилося козацтво.

2 козак В козаків турбот чимало:                                                                                          Від татарської навали                                                                                                          Люд хрещений захищати,                                                                                                  Про країну рідну дбати.

3 козак Визволяти із неволі                                                                                                     Та від панської сваволі                                                                                                        У скрутну, лиху годину                                                                                                               І дорослого , й дитину.

Вих Давайте привітаємося з гостями! Добрий день! З чим прибули до нас?

Козак. Принесли ми вам подарунок.

Вих. Дітки,а що ж це таке? Якась таємнича скриня. А що в ній? Дізнаємося, якщо виконаємо всі завдання. Дякуємо вам, козаки! Сідайте до нас.

Вих. Діти,а яка зараз пора року?

 - Осінь.

- А які ознаки осені? (діти відповідають)

Здавна осінні свята починалися у наших предків зі свята Спасу. В Україні святкують Спаса в серпні. (Виставляє зображення ікони).

14 серпня на Перший Спас, за звичаєм, у церквах святили воду і букети з колосків, польових квітів і головок маку. Яблучний спас завжди відзначали в народі з великою урочистістю, недаремно його називали Великим Спасом, святом врожаю. У цей день 19 серпня в церквах освячували фрукти, овочі, мед і квіти. Особливо чекали, коли освятять яблука, так до цього дня є їх було заборонено. Третій Спас – горіховий, отримав таку назву, бо до цього часу дозрівали горіхи.

І казали в народі: Прийшов Спас – тримай рукавиці про запас. Чому так казали? (П.В. Бо починало холоднішати).

В українській народній обрядовості особливо відчувається радість селянина від плодів своєї діяльності. На Спаса літо зустрічається з осінню, і природа надзвичайно щедро показує свою красу і багатство. У цей день в церкві святять яблука, груші, мед, калачі з борошна нового врожаю.

На це свято люди пригощаються фруктами, медом, відварами цілющих трав та квітів.

Давайте пригадаємо рослини-обереги.( Діти показують зображення і розповідають).

Ось ромашка. Ромашці довіряють, як довіряють Сонцю. Бо в неї є дуже важливий сонячний елемент – золота серцевина… Ще її називають рум’янком або рум’янцем. Вже наші предки використовували її в лікувальних цілях –у вигляді купелі (при купанні немовляти), як засіб для покращення зору та слуху, і навіть як оберіг проти чарів.                                                              

Ось мак.  Мак має силу і вплив, якщо не розпилюється. Окрема макова квітка не приваблює, а від всіяного маковим цвітом лану не можна відірвати очей. Одна макова зернина нічого не варта, а жменя маку – і куті смаку додає, і пирога з неї можна зробити. Тож мак стверджує, що і дрібненьке та маленьке, якщо воно в єдності та в спільноті, має велику силу. Має мак і магічну силу, спрямовану проти усякого зла.

 А ось волошка - Вважається, що волошки, або васильки мають значну магічну силу як оберіг від злих духів, лихої долі та всіляких напастей.

Чорнобривці — юнацька краса, символізує рідну домівку, рідний край.

А ще вкривалася червоними ягідками калина. Один з символів та оберегів українського народу. Калина символізує материнство: кущ — сама мати; цвіт, ягідки — діти. Це також символ рідного дому, батьків, усього рідного.

А народ казав: Прийшла Пречиста – вдягла калина намисто. Бо ягідки калини червоніли як раз до  Різдва Богородиці. (Виставляє зображення ікони).

Давайте заспіваємо пісню про осінь та калину. (діти виконують хоровод «Біля калиноньки» сл.. та муз. Ю.Михайленка)

А ще осінь це пора збору врожаю овочів. Без них не приготувати страви,  щоб козак був дужий,  Що йому потрібно для сили? Відгадайте.

Морква, біб і цибулина,

Бурячок і капустина,

Ще й картопля - шусть у горщик.

Ну й смачний ми зварим ...       (борщик).

Давайте зваримо для козаків справжній борщ!

Рухлива дидактична гра «Зваримо борщик».

А без чого борщ буде не смачний?. Відгадайте!

Білосніжна, наче сніг,

Додаєм до страв усіх.

У борщах вона, в супах,

Разом з перцем на столах. (Сіль)

А знаєте , звідки наші предки брали сіль? З давніх давен наші степові краї називалися Таврією. І в Таврійських степах добре родив хліб. І ось кожної весни зі степів до Азовського та Чорного морів йшли люди. Сильні, кремезні, сміливі. І везли на возах хліб та міняли його на рибу та сіль. Називались вони чумаки.  (розгляд ілюстрацій). В дорозі їм було скрутно. Заважали розбійники, спека та степові вітри-суховії. Засипали вони сіллю та пилом очі чумакам. І повертались вони до дому іноді сліпими. Існує легенда, що колись чумак засліп, і втративши дорогу додому потрапив на самісіньке небо. В цей час один з мішків в нього розв’язався і посипалася з нього сіль, вказуючи шлях, яким йшов той чумак. З того часу і існує в небі Віз та Чумацький шлях. Сузір’я, що російською мають назви Млечный путь та Большая Медведица. (розгляд ілюстрацій).

Давайте з вами спробуємо теж перетворитися на чумаків і перенесемо мішечки з сіллю.

 Р\г «Чумацький шлях».(переносять на голові мішечки з піском)

Осінні свята завершувалися. Врожай зібраний, складений до комори, повернулися додому чумаки. Поверталися в середині осені. І казали в народі: Прийшла Покрова – сиди, чумаче вдома.

В Україні в середині жовтня святкують Покрову -  це велике народне свято

 з особливою повагою до нього ставилися українські козаки.

1 .Світ у сяйві,не впізнати

 Саду і городу:

 То Покрова - світле свято

 Нашого народу!

2. То Покрова землю вкрила

 Щедрими плодами,

Розпростерла ніжні крила

 Стала понад нами.

3. Грає осінь кольорова,

 Пахнуть груші,сливи,

 Усміхається Покрова

 До дітей щасливих.

4. Встала в небі зоря вечерова

 Та й за руки веде зірченят

 Будь здорова,

Козацька Покрово!                                                                                              Найдавніше з осінніх свят      Олесь Лупій

Розповідь педагога «Свято Покрови»

 - Чотирнадцятого жовтня відзначається одне з найбільш шанованих свят в Україні - свято Покрови Пресвятої Богородиці, або, як зазвичай кажуть, “Покрови»  чи “Святої Покрови”.  Це свято пов’язане з іменем ось цієї жінки. Це ікона Матері Божої, яку українці вважали своєю опікункою, захисницею, володаркою. Як розказує нам давня легенда, це свято виникло в далекій країні Греція, в якій на місто Константинополь напали вороги й узяли місто в облогу. Мешканці міста зібралися в церкві, щоб молитися іконі Божої Матері. Зненацька опівночі з’явилася Мати Божа і підняла над головами людей червоне церковне покривало. Це був знак, який символізував перемогу, і 14 жовтня мешканці міста перемогли ворожі сили. З того часу і почали відзначати свято Покрови, котра покрила своєю ласкою захисників міста.

Багато років тому і в Україні стали святкувати це свято, особливо його любили запорізькі козаки. На Запорізькій Січі була церква, де зберігалась ікона Святої Покрови. Козаки вірили, що Матір Божа захищає, допомагає їм і прославляли її. І сьогодні пам'ять про козацтво жива. Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Україні воно набуло ще й козацького змісту і отримало другу назву – Козацька Покрова. З недавніх пір свято Покрови в Україні відзначається ще й як день українського козацтва та українського війська.

Цікаво, що в народі збереглося повір’я , що у Пресвятої Діви є опікун Покров, якого просили: “Батеньку Покров, накрий нашу хату теплом, а господаря – добром”.

Давайте звернемося до Божої Матері . Діти разом промовляють:

Матінко Божа, Діво Маріє!                                                                                                   Є в нашім серці єдиная мрія:                                                                      Просимо миру, долі і волі,                                                                                           Сонця на небі, жита у полі.                                                                                              Сміху дитячого в кожній родині,                                                                                 Милість послати свою Україні…

Свята Покровонько, як мати,                                                                                   ти нам дитинство зігрівай,                                                                                                    і українську нашу хату,                                                                                                                  і наш веселий рідний край!

Ось ми з вами і пригадали найголовніші традиційні свята  нашого народу, що відбуваються восени. І тепер можемо відкрити таємничу скриню. Це пазл, який допоможе вам пригадати і краще запам’ятати все, про що ми дізналися з вами сьогодні.

Д.г «Пазли складай – народну мудрість пригадай».

Діти складають картинки й повторюють народні приказки.

Прийшов Спас – тримай рукавиці про запас.

Прийшла Пречиста – вдягла калина намисто.

Прийшла Покрова – сиди, чумаче, вдома.

Вих.. Діти, а давайте ми всі разом створимо оберіг для всього дитячого садочка – уквітчаємо образ Покрови. Так завжди жінки-українки прикрашали святі образи.                                                                                                                   

Інструктаж з використання пензликів та клейстеру.

Показ вихователем з поясненням прийомів виконання роботи .

Звучить мелодія «Аве, Марія!» . Виконання роботи дітьми.

- Любов до Батьківщини, до рідного краю – це найсвітліші і найвищі почуття. Коли така любов є в серці, тоді людина добра, щира, відважна. Ви, діти, маєте у своєму серці це високе почуття любові, а тому зможете зробити все для того, щоб наш край ставав квітучим, сильним і багатим

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
4 червня 2023
Переглядів
284
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку