Текстова презентація "Нігерія"

Про матеріал
Матеріал, поданий у розробці, стане в нагоді і під час проведення уроків географії, Всесвітньої історії, під час підготовки позакласних заходів, вікторин тощо.
Перегляд файлу

 

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\96123.jpg Реферат C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\скачанные файлы.jpg

«Нігерія»

 

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\image001.jpg

 

 

 

 

 

 

2019 рік

 

Федеративна Республіка Нігерія, держава в Західній Африці. По чисельності населення займає перше місце в Африці, нігерійці складають біля 1/8 жителів континенту

 

      Територія країни простирається від узбережжя Гвінейської затоки до західноафриканської савани. На заході граничить з Беніном, на півночі з Нігером, на північно-заході з Чадом, на сході і південно-сході з Камеруном.

Під час проголошення незалежності 1 жовтня 1960 р. Нігерія являла собою федерацію, що складалася з колишньої федеральної столиці Лагоса і трьох великих, значною мірою автономних адміністративних областей: Північної, Західної і Східний. У 1963 з території Західної Нігерії була виділена четверта область - Середньозахідна. У відношенні Нігерії затвердилися поняття Північ і Південь (Східна і Західна Нігерія, а також Лагос).

     Характер політичних процесів у Нігерії першої половини 1980-х років у значній мірі визначався боротьбою за владу між основними народами Півночі (хауса і фульбе) і Півдня (йоруба і тому що), причому в залежності від ситуації інші етнічні групи могли бути то союзниками жителів півдня, то жителів півночі.

     Таке суперництво продовжувалося не один рік. У 1966 у результаті військового перевороту була ліквідована парламентська республіка і створена військовий уряд, а в 1967 територія Нігерії була розділена на 12 штатів. Влади Східної області, де з 1966 росли сепаратистські настрої, проголосили створення незалежної республіки Біафра, після чого вибухнула громадянська війна. 15 січня 1970 р., після запеклого опору феодальним військам протягом 31 місяця, Біафра капітулювала.

     У 1976 замість 5 у Нігерії стало 19 штатів. Крім того, зі штату Нігер була виділена нова федеральна столична територія Абуджа. З метою зм'якшення етнічних протиріч були змінені назви деяких штатів. У 1987 число штатів досягло 30, а в 1996 - 36, не вважаючи Абуджі. У грудні 1991 уряд переїхав з Лагоса в нову столицю Абуджу.

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\19nigeria.jpg

 

 

    Особливості рельєфу і гідрографії. Нігерія розташована на низькому плато висотою близько 600 м над рівнем моря. Територія країни розчленована на великі блоки долинами рік Нігер і Бенуе і відділений від океану вузьким поясом прибережних боліт. Ширина цього пояса звичайно не перевищує 16 км, за винятком дельти Нігеру, де вона досягає 97 км. Основні ріки Нігерії - Нігер, від якого пішло назву країни, і його найбільший приплив Бенуе. Головні припливи Нігеру і Бенуе - Сокото, Кадуна і Гонгола, а також ріки, що впадають в озеро Чад, починаються на плато Джос, що є гідрографічним центром Нігерії. Судноплавство на цих і інших ріках, таких як Імо і Крос, обмежено через пороги і водоспади, а також різких сезонних коливань рівня води. На Нігеру цілий рік підтримується рух судів до міста Оніча (де побудований міст через ріку), а з червня по березень - до Локоджі. В вологий сезон суду курсують до Джебби. По Бенуе пароплави заходять до Йолі, але навігація здійснюється тільки чотири місяці - з липня по жовтень.

         C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\orig.jpg             C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\water nigeria.jpg

 

     Майже всі ґрунти Нігерії кислі. У ряді місцевостей на сході країни інтенсивне вилуговування ґрунтів, сформованих на піщаниках, привело до утворення т. зв. "кислих пісків", що легко піддаються обробці, але швидко виснажуються. Ґрунту крайньої півночі утворилися з пісків пустель і легко руйнуються. Вони різко відрізняються від родючих ґрунтів, що сформувалися на важких суглинках у заплавах багатьох рік, у поясі какао й у дельті Нігеру. У деяких густонаселених місцевостях інтенсивне землеробство і перевипас худоби викликали ерозію ґрунтів.

 

     Флора і фауна. Мангрові і прісноводні заболочені ліси переважають на узбережжя, але далі змінюються смугою густого тропічного лісу, у якому основними деревними породами є кайя (червоне дерево), хлорофора висока і триплохітон твердосмолий. Олійна пальма зустрічається в дикому стані у вологому тропічному лісі, у густозаселених районах чагарникові зарості цієї пальми витиснули ліс. У більш північних районах ліс виріджується і змінюється високотрав'ям. Це і є гвінейська савана, у якій ростуть такі дерева, як баобаб, псевдоакація і тамаринд. Більш відкриті савани зустрічаються до півночі від лінії, що позначає північну межу вирощування коренеплодів, а на крайньому північному сході переважають пустельні ландшафти. Там звичайна акація (джерело гумміарабика) і мімоза.

 C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\China-Alligator.jpg C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\yak-viznachiti-stat-papugu-korella-nerazluchnika-hvilyastogo-zhako_881.jpeg

 

   У південних болотах і лісах живуть крокодили, мавпи і змії, тоді як на півночі представлені антилопи (кілька видів), верблюди, гієни, а іноді зустрічаються жирафи і леви. Інші тварини, характерні для тропічних лісів і вологих саван, - слони, газелі, горили і леопарди.

 

 

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\orig (1).jpg    C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\9ae52d2a472b7007c729e53df9016d3d_1024_768.jpg

    У ріках водяться численні види риб, крокодили і бегемоти. Уражає розмаїтість птахів, особливо по узліссях лісів. Тут живуть дрохви африканські, грифи, шуліки, яструби, бекаси, перепела, голуби, страуси і довгохвості папуги.

 

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\скачанные файлы (1).jpg    C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\images.jpg

 

 C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\vlcsnap-2011-10-18-22h43m41s37_326931-300x234.jpg    C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\images (1).jpg

 

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\скачанные файлы (3).jpg C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\скачанные файлы (4).jpg

 

    Населення і демографія. Відповідно до перепису населення 1991, його чисельність складала 88 514 501 чоловік. Ця цифра виявилася на 20-30 млн. менше тієї, що давалася експертами ООН. Оскільки розподіл федеральних фінансових фондів і політичне представництво встановлювався в залежності від кількості жителів, керівництво штатів завищувало чисельність населення штатів. Тому федеральний уряд був змушений анулювати результати переписів населення 1962 і 1973. Висока щільність населення характерна для більшості районів південно-сходу, небагато менша - для південно-заходу і півночі (штат Кано і північ штату Кадуна). Малонаселений пояс проходить від східної частини штату Квара через долину р. Нігер, центр штату Плато і велику частину території штатів Йобе і Борно.

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\1396878048-4932.jpg  C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\regnum_picture_1543351600767671_big.jpg

    Етнічний склад. Протягом останніх двадцяти століть Нігерія випробувала наслідки численних хвиль чи міграцій вторгнень головним чином з північного сходу. Тому етнічна і лінгвістична ситуація в країні відрізняється великою строкатістю.

   У Нігерії проживає більш 250 етнічних груп, що володіють власною мовою і культурними особливостями. 80% населення складають десять груп, що чисельно переважають в окремих штатах: хауса і фульбе в штатах Сокото, Кадуна, Баучи, Йобе, Кацина, Джигава і Кано, канури - у Борно, тив - у Бенуе і Плато, йоруба - в Ойо, Огун, Ондо, Екити і Лагос, едо, чи бини - у Едо, тому

 

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\nigeria.jpg                 C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\500px-1997_275-15_young_Wodaabe_women.jpg

 

що, чи ігбо - у Імо й Анамбра, ібібіо-ефік - у Кросс-Ривер і иджо - у Байелса. Хауса, йоруба і тому що складають біля 60% нігерійці.

    Релігія. Близько 35% нігерійців сповідають християнство, приблизно 48% є мусульманами. Християнські місії активно діяли на території південної Нігерії. Позиції католицької церкви найбільш сильні серед населення східної частини країни, а методистської і англіканської - на заході. Активні й інші протестантські церкви.

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\1482255.jpg

    Міста. Завдяки тому, що йоруба традиційно жили в поселеннях міського типу, частина нігерійських міст знаходиться на південно-заході країни. У центрі цього регіону розташований Ібадан, а в радіусі 145 км від нього знаходяться Лагос, що була столиця і як і раніше найбільший торговий, портовий і промисловий центр; інші великі міста регіону - Огбомошо, Ошогбо, Илорин, Абеокута, Илеша, Иво, Адо-Екити, Мушин, Еде, Ифе і Икерре. Усі вони є чисто африканськими містами з древньою історією.

Багато міст Півночі, що є столицями еміратів, настільки ж древні, як і міста південно-заходу. Інші великі міста Півночі - Зария, Кацина і Кадуна, розташовані в районах проживання хауса і фульбе, а також Майдугури (225,1 тис.), на північному сході.

    Економіка. Майже сорок років після того, як Нігерія в 1960 одержала незалежність від Великобританії, її економіці як і раніше наявний дуалізм: сучасний товарний сектор, що працює в основному на експорт, співіснує з традиційним напівнатуральним сільським господарством.

У сучасному товарному секторі, становлення якого почалося в колоніальний період, державні і контрольовані державою підприємства залишаються головними роботодавцями. Значне число професійне підготовлених працівників не можуть знайти роботу, а періодичні чищення і звільнення державних службовців ще більше погіршують ситуацію на ринку праці.

Близько 70% нігерійців зайнято в сільському господарстві, але починаючи з 1965 воно не забезпечує потреби країни в продовольстві.

 

    Спроба вирішити проблему шляхом збільшення закупівель продовольства за рубежем привела до різкого збільшення витрат на імпорт продуктів харчування. Нездатність нігерійської промисловості забезпечити внутрішній ринок товарами першої необхідності, включаючи цукор, сіль, мило, автомобільні шини і рослинна олія, стало ще однією характерною рисою економіки країни.

Відсутність іноземної валюти для закупівлі сировини і запасних частин привело до того, що виробляючі ці й інші основні товари підприємства працювали не на повну потужність. Зменшення надходжень від продажу сирої нафти на світовому ринку стало головною причиною економічного спаду. Злодійство і фінансові афери державних чиновників також сприяли погіршенню економічної ситуації.

    Економічний ріст відновився в післявоєнний період, коли стали збільшуватися доходи від продажу нафти. У 1970-1978 він складав у середньому ок. 6% у рік. Після 1978 економіка Нігерії характеризувалася крайньою нестабільністю, національний доход зменшився, особливо після того, як з 1982 закрилися сотні промислових підприємств, що працювали на імпортній сировині.

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\Nigeria_04.jpg

    Сільське господарство. Дотепер більшість нігерійців (ок. 65% у 1989) працюють у селянських сімейних домогосподарствах, забезпечуючи себе продуктами харчування і вирощуючи на продаж одну чи кілька товарних культур. Швидкий ріст міського населення і захоплення сільського населення деяких районів, наприклад йорубської зони какао, вирощуванням технічних культур привели до недостачі продовольства, причому не тільки в містах, але й у сільській місцевості. Продукція сільського господарства складає близько 1/3 ВВП, гірничодобувної (у першу чергу видобутку нафти) промисловості - трохи менше, що обробляє промисловості - 10%, інше приходилося на сферу послуг, у т. ч. наданих державою.

 

 

    Основні продовольчі культури Півдня і Середнього пояса: ямс, рис і кукурудза. У північних районах обробляють сорго, просо і мал. У цій частині країни розвите тваринництво. Маніок, томати і бобові вирощують на території всієї країни, а цибуля - у районах лугів і пасовищ, наприклад у басейні оз. Каинджи, використовуючи для цієї мети зрошувані землі. Для виробництва продовольчих культур характерне вирощування змішаних культур на земельних ділянках, площа яких на півдні рідко перевищує 0,4 га, а в районах лугів і пасовищ півночі - 1,2 га.

    У 1952-1970 швидко росло виробництво каучуку, какао-бобів і пальмової олії на плантаціях. Однак до 1970-м років ентузіазм, зв'язаний із плантаційним сільськогосподарським виробництвом став угасати, оскільки більша частина державних плантацій виявилися збитковими, а деякі з них довелося закидати. У 1980-1983 у ході реалізації урядової програми були відновлені деякі закинуті плантаційні господарства і створені нові, а завдяки фінансовій допомозі Всесвітнього банку були закуплені і роздані дрібним селянам більш якісні саджанці. У 1985 на плантаціях вироблялося менш 5% усього нігерійських какао-бобів, пальмової олії і каучуку.

     Рибальство. У 1970-х - початку 1980-х років загальний улов риби щорічно складав ок. 500 тис. т, але до 1990 зменшився вдвічі. При швидкому росту чисельності населення риба стала набагато менш доступної для простих нігерійців. Після того як у багатьох штатах були створені рибні господарства, улов риби у внутрішніх водах склав близько 40% загального улову.

    Лісове господарство. Близько 90% заготовленої в Нігерії деревини використовується як паливо для готування їжі, хоча створені лісові господарства, що спеціалізуються на виробництві пиломатеріалів, балансової деревини і стовпів для ліній електропередач.  В західних зонах штатів Кану, Сокото і Борно створені пояси лісопосадок, щоб зупинити настання пустелі Сахара і забезпечити сприятливі умови для випасу худоби. У безлісних районах лугів і пасовищ ведуться лісовідновлювальні роботи з метою захисту водозбірних площ і боротьби з ерозією ґрунту. Заготівля деревини на експорт і для внутрішнього споживання ведеться в тропічних лісах, що займають площу 133,7 тис. кв. км, з яких 21 тис. кв. км є частиною державних лісових заповідників.

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\a607364fdcb3.jpg

 

22 цікаві факти про Нігерію

  1. Нігерія територіально в 1,5 разу більша за Україну, а за населенням — більше ніж у 5 разів.
  2. У країні налічують приблизно 400 народностей, племен. Понад 500 мов, але офіційна — англійська.
  3. Теперішній президент генерал М.Бухарі — мусульманин із північного штату Кадуна.
  4. Нігерія — федеративна країна. Складається з 36 штатів. Очолює штат губернатор, якого обирають населенням штату на 4 роки. Йому підпорядковується уряд штату з усіма міністрами. Мають свій бюджет. Раз на рік губернатори збираються в місті Кавуна, щоб позмагатися в поло на єдиному в країні для цієї гри стадіоні, а також поділитися досвідом розв’язання місцевих проблем.
  5. Головне багатство і головна кара Нігерії — нафта і газ. За запасами нафти Нігерія посідає 7 місце в світі, її має вистачити ще років на 15. Видобуток нафти становив 90% валютних надходжень. Нафтодоларів вистачало на всі потреби, а також для збагачення наближених до влади людей. Не потрібно було ламати голову над розвитком інших галузей. Але кілька років тому ціни на нафту різко впали. А коли грошей не вистачає, багато на що «відкриваються очі».
  6. Нігерія — це взагалі країна дизель-генераторів. Парадокс: багата на нафту країна майже все необхідне паливо (зокрема й для дизель-генераторів) змушена імпортувати.
  7. Найбагатша людина Африки нігерієць Аліко Данготе збирається розв’язати енергетичну проблему. Вклав власні 5 млрд доларів у будівництво найбільшого в Африці НПЗ. Хоча його головний бізнес — виробництво цементу, має заводи по всій Африці. До речі, свій бізнес він почав з того, що позичив у дядька 3000 доларів на закупівлю цукру у виробника на заводі, а продав його за ринковою ціною. Він не є олігархом — не має політичної партії, ТБ, газет.
  8. Випередивши ПАР, Нігерія стала першою країною в Африці за показниками ВВП. У 2001 — 2012 рр. середній темп зростання ВВП становив 9%. Сьогодні він призупинився з-за падіння ціни на нафту. Додалася також девальвація найри на 40%. Тепер Нігерія повільно виходить зі стану рецесії.
  9. У Нігерії нараховується 40 млн тих, хто належить до середнього класу. За 5 років прогнозують 60 млн.
  10. У Нігерії 645 мільйонерів (офіційних!). 520 із них у Лагосі. 20 мільярдерів. Друга за багатством у Африці Фолоруншо Алакія (салони краси, нафта, 1,6 млрд доларів) під час весілля свого сина та іранської моделі витратила 280 000 євро на один мільйон троянд.

 

 

 

 

  1. Активно працює Національне космічне агентство. На 2030 рік планують запуск власного космонавта. Будують АЕС (Росія). Міністерство оборони хоче самостійно запустити виробництво дронів.
  2. Друге місце в світі з виробництва кінофільмів — Ноллівуд. 2—3 місяці на кожен фільм. Вартість — усередньому 15 мільйонів доларів. Різні кінофірми створюють до 50 фільмів на тиждень. Сумарний річний прибуток до 500 млн доларів.
  3. Нігерія вперше взяла участь у зимовій олімпіаді в Південній Кореї з двома бобслеїстами.
  4. На штучному острові неподалік Лагоса будують діловий центр вартістю в 6 млрд доларів. Головний інвестор — мільярдер Гілберт Чогоурі (67 років).
  5. Після візиту в грудні 2016 року в Абуджу короля Марокко відновили розмову про будівництво Транссахарського газопроводу: Порт-Харкорт — Бенін -Того — Гана — Сенегал і далі в Марокко, а потім через Гіблартар у Іспанію.
  6. Китай активно розбудовує мережу залізниць. Збудована перша з них від рідного міста президента м. Кадуна до столиці — 186 км. Наступні будуються — вздовж Гвінейського узбережжя ( 12 млрд доларів).
  7. Середня зарплата у Нігерії — 200 доларів, у містах — 400 доларів.
  8. Мають свого лауреата Нобелівської премії з літератури — Воле Шоїнк, драматург.
  9. Улюблений напій — пиво. Його споживання збільшується на 9% щорічно. Головний виробник — «Хайнікен».
  10. За місце на нігерійському ринку змагаються Китай (товарообіг 18 млрд доларів) і Індія (17 млрд доларів).
  11. Зрештою: зі 100 самих впливових людей у Африці — 21 із Нігерії.
  12. Місце України на цьому перспективному ринку досить мізерне — 0,11 % загального товарообігу Нігерії. В кращі часи наш товарообіг становив близько 300 млн доларів. Але вже кілька років поспіль він тримається на рівні 100 мільйонів. У Нігерії відстежують такі процеси. Тому не випадково 2016 року постало питання про закриття Посольства Нігерії в Україні (одне з трьох посольств країн підсахарської Африки). Довелося докласти значних зусиль, щоб залишити його. Хотілося б сподіватись, що бізнес-делегація змінить ситуацію на краще (хоча її статус для таких сподівань недостатній).

    А база для серйозного економічного співробітництва є. В Нігерії працюють тисячі, а можливо, і десятки тисяч випускників українських вишів. На жаль, їх ніхто не рахував, не зважав на них і не зважає. Випускник НАУ Аліу Б. Олумуіма вже другий термін поспіль очолює ІКАО, найбільш ефективну організацію, яка об’єднує всі авіаційні компанії світу. Одружений на киянці. Випускник університету в Харкові очолював Національне космічне агентство; теж одружений з українкою. Випускник Інституту міжнародних відносин КДУ був спікером сенату Нігерії.

 

 

docx
Додано
6 травня 2019
Переглядів
3423
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку