Текстовий документ та його об’єкти

Про матеріал
Розробка уроку розроблена за загальною схемою, мета якого спрямована, щоб сформувати поняття про текстовий документ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 11

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Текстовий документ — документ, який складається з текстових об'єктів (символів, слів, абзаців) та, можливо, інших об'єктів (графічних, мультимедійних тощо)

Номер слайду 5

Для створення й опрацювання електронних текстових документів використовують спеціальні програми Текстові редактори – це програми для опрацювання документів, які містять лише звичайний текст Блокнот (розширення файлів - .txt) Текстовий процесор — програма, призначена для створення й опрацювання текстових документів (крім тексту містить інші об’єкти) Програма з пакета Microsoft Office — Microsoft Word. (розширення файлів docx чи doc (від англ. document — документ).

Номер слайду 6

Розгляньте значки програм, призначених для роботи з текстовими документами WordPad Word Блокнот

Номер слайду 7

Іншим прикладом текстового процесора є програма з пакета LibreOffice — Writer. Файли, створені в цій програмі, мають розширення odt

Номер слайду 8

Завантажити текстовий процесор Microsoft Word можна кількома способами: 1) відкрити документ, що має один із значків:

Номер слайду 9

2) Пуск  Усі програмиMicrosoft OfficeMicrosoft Word 1 2 4 3

Номер слайду 10

3) Якщо на Робочому столі або на Панелі швидкого запуску є значок програми Microsoft Word,

Номер слайду 11

У верхній частині вікна програми може розташовуватися горизонтальна лінійка з маркерами, а в лівій - вертикальна лінійка, на якій розміщено шкалу в сантиметрах. Маркери

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Файл  Відкрити За допомогою вказівки Останні можна відкрити один із документів, з якими працювали останнім часом.

Номер слайду 14

1. Вибери кнопку Відкрити, що міститься в лівому верхньому куті вікна Microsoft Word. 2. У вікні Відкриття документа відкрий папку, де збережено документ. 3. Спочатку вибери ім'я необхідного файла, а потім — кнопку Відкрити. Обрати папку Обрати документ Натиснути Відкрити

Номер слайду 15

завантажити Microsoft Word обрати Файл\Створити\Новий документ ввести текст документу зберегти у файлі документ

Номер слайду 16

відкрити існуючий документ внести зміни в цей документ зберегти результати з новим іменем

Номер слайду 17

завантажити Microsoft Word обрати Файл\Створити та обрати потрібний шаблон внести зміни зберегти результати у файлі документа Шаблон – це заготовка майбутнього документа, що містить різні складові (текст, заголовки, зображення, примітки та ін.) та підказки щодо їх заповнення.

Номер слайду 18

Файл → Зберегти або Файл →Зберегти як… Обрати папку Ввести ім’я файла Натиснути Зберегти

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Процесор

Номер слайду 23

Вправа 1. Середовище текстового процесора Microsoft Word. Завдання. Визнач призначення інструментів, розміщених на різних вкладках вікна програми та на рядку стану, інструментів навігації й панелі швидкого доступу при роботі з файлом Цікаві місця Черкащини. Відкрий файл Цікаві місця Черкащини в папці: D: \5 клас \Додаткові матеріали\Урок 11\ Знайди на екрані елементи вікна текстового процесора: вкладку Файл, панель швидкого доступу, заголовок програми, кнопки управління вікном, вкладки для розміщення груп інструментів, стрічку, робочу область програми, рядок стану, смугу прокручування. Ви знач кількість сторінок у документі, використовуючи рядок стану, Зміни масштаб відображення тексту на екрані за допомогою повзунка, який розміщується на рядку стану. Перейди до другої сторінки документа за допомогою смуги прокручування. Натисни на клавіатурі клавішу PageUp. Перевір, чи повернувся ти до попередньої сторінки. Натисни клавішу PageDown. Зроби висновки про призначення цих клавіш. Перейди на вкладку Основне. Визнач назви груп інструментів на цій вкладці. Які з цих інструментів ти використовував при зміні значень властивостей текстових написів у графічному редакторі та редакторі презентацій? Розгорни вікно на весь екран і перейди на вкладку Вигляд. У групі інструментів Масштаб вибери вказівку Дві сторінки. Як змінилось відображення документа на екрані монітора? Переглянь, чи працювали нещодавно з текстовими документами на твоєму комп'ютері, якщо так — то з якими? Для цього скористайся переліком документів, що розміщені в меню ФайлОстанні. Закрий документ, не зберігаючи змін.

Номер слайду 24

Квітка

Номер слайду 25

Вправа 2. Квіти. Завдання. У файлі Квіти, виділи однаковим кольором опис квітки та її назву Відкрий файл Квіти, що зберігається в папці: D: \5 клас \Додаткові матеріали \Урок 11\ та переглянь його вміст. Установи однаковий колір тексту для опису квітки та її назви. Для весняних квітів застосуй колір – зелений, літніх – червоний, осінніх – оранжевий. для цього:за допомогою миші виділи абзац – опис квітки поданої в документі. Наприклад, «Крокус, або шафран, відноситься до групи цибулинних ранньовесняних рослин. Він цвіте трохи раніше нарцисів і тюльпанів. Але тривалість цвітіння складає всього 8-10 днів»; за допомогою вказівок контекстного меню встанови значення кольору тексту — зелений; Обери спосіб, доступний у текстовому процесорі, який ти використовуєш, щоб встановити значення кольору тексту – зелений: інструменти із контекстного меню виділеного об'єкт а в Microsoft Word . такий самий колір (зелений) застосуй і для слова – назви квітки. Наприклад, Крокус. Закрий документ, зберігаючи зміни, до папки: D:\5-А(Б) клас\Власне прізвище\Урок 11. Закрий всі відкриті вікна. Повідом вчителя про завершення роботи.

Номер слайду 26

Для чого призначені текстові процесори? 2. Назвіть елементи вікна текстового процесора. 3. Назвіть об’єкти текстового документа.

Номер слайду 27

Символ

Номер слайду 28

Слово

Номер слайду 29

Речення

Номер слайду 30

Абзац

Номер слайду 31

Текст

Номер слайду 32

Номер слайду 33

— Чи задоволені ви своєю роботою? — З яким настроєм ви працювали на уроці? — Що вам запам’яталось на уроці? — Де вам стануть у пригоді набуті знання?

ppt
Додано
6 червня
Переглядів
36
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку