Тектонічні структури Євразії

Про матеріал
Конспект уроку з географії для 7 класу з теми Тектонічні структури Євразії до автора Бойко
Перегляд файлу

Рельєф

Євразія відрізняється великою різноманітністю рельєфу. На її території розташовані найвищі гірські системи земної куліГімалаї. Найвища точка земної кулігора Джомолунгма(8850 м). Нагір'я Тибет піднімається на 4,5 км. Низовини і плоскогір'я мають величезні розміри, і тягнуться на тисячі кілометрів. 3/4 поверхні Азії припадає на плоскогір'я, нагір'я і гірські хребти. У Європі гір менше, велику частину займають низовини. Найдавнішими ділянками Євразії є Східноєвропейська та Західносибірська рівнини. У їхній основі лежать великі і давні платформи. Давнє походження мають так само плоскогір'я Аравійське і Декан. Розломом земної кори, зайнятим Червоним морем, Аравійський півострів відділений від Африки. Велика частина низовин розташована окраїнами материка. Індо-Гангська і Месопотамська низовини утворилися у передгірних прогинах земної кори між платформами і складчастими горами.

Молоді гори нової складчатості простягаються у вигляді двох гігантських поясів складчастих гір. У південній частині Євразії від Атлантичного і майже до Тихого океану простягнувся Альпійсько-Гімалайський пояс. До нього входять Піренеї, Апенніни, Альпи. Стара-Планина (Балканські гори), Карпати, Кавказ, нагір'я Памір, Гімалаї. Між крайовими хребтами лежать великі нагір'я, найбільше з нихІранське.

Тихоокеанський пояс складчастих гір починається на Камчатці і закінчується на островах Малайського архіпелагу. Найдавнішими горами є Скандинавські гори. Вік Уральських гір, Алтаю і Тянь-Шаню, які з'явилися пізніше, становить майже 300 млн. років. Протягом багатьох мільйонів років давні і найдавніші гори руйнувалися зовнішніми процесами і згладжувалися. Під час наступних підіймань вони були розбиті розламами на окремі брили, частина яких піднялася на значну висоту (Алтай, Тянь-Шань). Утворення гір продовжується і зараз.

Тектонічні структури

Форми рельєфу

Давні докембрійські платформи

Плити

Східно-Європейська

Аравійська

Сибірська

Таримська

Індостанська

Південно-Китайська

Китайсько-Корейська

Щити

Балтійський

Алданський

Український

Рівнини

 

Східно-Європейська рівнина

Аравійське плоскогіря

Середньосибірське плоскогіря

Пустеля Такла-Макан

Плоскогіря Декан

Велика Китайська рівнина

 

Молоді платформи (палеозойські)

Західноєвропейська

Західно-Сибірська

Туранська

 

Західноєвропейська рівнина

Західно-Сибірська низовина

Туранська низовина

Області байкальської складчастості

Території довкола о. Байкал

Області каледонської складчастості

Скандинавські гори, гори на о. Велика Британія, Казахський дрібносопковик

Області герцинської складчастості

Старі гори європейської частини (Центральний масив, Вогези, Ардени, Рудні гори, Судети), Уральські гори, гори Таймиру, Алтай, Саяни, Монгольский Алтай, Великий Хінган

Області мезозойської складчастості

Схід Азіїхребет Черського, Верхоянський, Сіхоте-Алінь, гори Індокитаю

Області альпійської складчастості

Піренеї, Карпати, Альпи, Апеніни, Дінара, Стара Планіна, Родопи, Пінд, Понтійські гори, хребет Тавр, Великий Кавказ, Малий Кавказ, Загрос, Ельбурс, хребет Кухруд, Копетдаг, Іранське нагіря, Гіндукуш, Памір, Тянь-Шань, Кунь-Лунь, Тибет, Гімалаї

А також Тихоокеанський пояс гір на островах

Альпійські крайові прогини

Середньодунайська, Нижньодунайська низовини, Передкарпатська височина, Месопотамська, Індо-Ганська низовини

Області з корою океанічного типу, підняті над рівнем моря

Острів Ісландія

Корисні копалини, особливості їх походження

Євразія винятково багата на різноманітні корисні копалини. На її території є великі родовища кам'яного вугілля, нафти, природного газу, значні запаси руд чорних і кольорових металів, чимало місць, де добувають золото і коштовне каміння. Різноманітність мінеральних багатств материка обумовлена величезними розмірами, складною будовою земної кори Євразії.

Родовища кам'яного вугілля на території Євразії знаходяться у передгірних і міжгірських прогинах палеозойського віку(Донецький басейн в Україні, Карагандинськийу Казахстані, Печорський басейну Росії, Рурськийу Німеччині та ін.). На сході Євразії найбільші басейни вугілля відкриті у межах Індостанської і Китайської платформ. Крупні буровугільні басейни Кузнецький і Кансько-Ачинськийу Сибіру. Родовища нафти і природного газу зосереджені у прогинах земної кори, що заповнені осадовими породами. Два найбільших нафтогазоносних басейни Землі знаходяться на Месопотамській низовині і Західносибірській рівнині. Є родовища нафти і газу на Аравійському півострові і Східноєвропейській рівнині.

Велика частина родовищ різних руд, що пов'язані з магматичними і метаморфічними гірськими породами, розташована у кристалічному фундаменті давніх платформ, а також там, де в гірських хребтах на поверхню виходять магматичні і метаморфічні породи. Світове значення мають залізні руди Курської магнітної аномалії (КМА), Криворізький і Лотаринзький басейни залізних руд, марганцевий Нікопольський басейн, залізні руди Індостану і Північно-Східного Китаю. Через Південний Китай, півострови Індокитай і Малакка та острови Малайського архіпелагу смугою тягнуться родовища руд кольорових металів, таких як олово і вольфрам, що утворюють так званий олов'яно-вольфрамовий пояс. У азіатській частині материка зустрічається золото. На Уралі відомі родовища кольорових металів, у складчастих горах на півночі і на півдні Європи є поклади поліметалів, ртуті, алюмінієвих і уранових руд.

Родовища кам'яної і калійної солей утворилися у мілководних басейнахозерах і неглибоких морях. Іранське нагір'я відоме найбагатшими запасами сірки. В Українському Передкарпатті знаходяться унікальні родовища самородної сірки. На півострові Індостан, острові Шрі-Ланка є родовища алмазів, різних дорогоцінних каменів. У багатьох місцях Євразії є родовища різноманітних будівельних матеріалів (мармур, граніт та ін.), у Азії знаходяться родовища граніту, селітри. Осадове походження мають боксити, родовища яких розташовані уздовж Альп, на південь від Карпат і на півострові Індокитай.

 

 

 

 

 

Завдання: роздати учням гори і рівнини,  і нехай характеризують їх за планом.

План характеристики гір

 

1. Географічне положення на материку відносно інших географічних об'єктів.

2. Напрям розташування гірських хребтів, крутизна схилів.

3. Протяжність хребтів (км).

4. Переважаючі висоти.

5. Найбільша висота (м, координати вершини).

6. Вік, походження.

7. Вплив господарської діяльності людини на природу гір.

 

План характеристики рівнини

 

1. Географічне положення на материку відносно інших географічних об'єктів.

2. Межі рівнини.

3. Спосіб утворення рівнини.

4. Ухил.

5. Протяжність із заходу на схід і з півночі на південь (км).

6. Вплив господарської діяльності людини на природу рівнини.

 

docx
Додано
20 вересня
Переглядів
70
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку