Тема: «Артикуляційна та дихальна гімнастика.»

Про матеріал
Основні правила проведення артикуляційної гімнастики. КОМПЛЕКС АРТИКУЛЯЦІЙНИХ ВПРАВ. Дихальна гімнастика. КОМПЛЕКС ДИХАЛЬНІ ВПРАВ.
Перегляд файлу

Тема: «Артикуляційна та дихальна гімнастика.»

 

Основні правила проведення артикуляційної гімнастики:

1. Артикуляційні вправи повинні проводитися щоденно, протягом 5 хв (доцільно

використовувати пісочний годинник).

2. Кожну вправу дитина повинна повторювати 5-10 разів.

3. Наприкінці кожної вправи органи мовленнєвого апарату повинні повернутися

у вихідне положення.

4. Під час роботи перед дзеркалом потрібно стежити за тим, щоб у дитини працювали лише ті м’язи, що тренуються у даній вправі. Шия і плечі повинні бути ненапруженим.

5. Під час виконання вправи доцільно використовувати свою долоню та долоню дитини для імітації рухів язика.

6. Кожну вправу дитина повинна виконувати повільно, ритмічно й чітко, рахуючи подумки або під лічбу логопеда.

7. Гімнастика не повинна набридати дитині та спричиняти її перевтомлення.

Обладнання: презентація.

 

КОМПЛЕКС АРТИКУЛЯЦІЙНИХ ВПРАВ:

  1. «Хоботок». Витягнути зімкнені губи вперед. Утримувати в такому положенні 5-10 секунд.
  2. «Жабка». Посміхнутись, старанно розтягуючи губи, а потім розслабити їх. Рахунок 1-2.
  3. «Смачне варення». Висунути широкий язик, облизати верхню губу та заховати язик у глиб рота. Повторити 10-15 разів.
  4. «Годинник». Висунути вузький язик. Тягнутися язиком поперемінно праворуч – ліворуч. Рухати язиком з куточка рота в повільному темпі під лічбу. Виконати 10-15 разів.
  5. «Гойдалка». Висунути вузький язик. Тягнутися язиком почергово спочатку до носа, потім до підборіддя. Рот при цьому не закривати. Вправа проводиться під лічбу 10-15 разів.
  6. «Футбол». Рот закритий. Кінчик язика з напруженням упирається то в праву, то в ліву щоку.
  7. «Сердита кішка». Посміхнутися, відкрити рота, кінчиком язика впертися у нижні зуби. Вигнути язик гіркою, не відриваючи від нижніх зубів. Утримувати протягом 5-10 с.
  8. «Маляр». Висунути язик, рот трохи відкрити. Облизувати спочатку верхню, а потім нижню губу по колу. Виконати 10-15 разів, змінюючи напрям.
  9. «Барабан». Відкрити рота, постукати кінчиком язика за верхніми зубами, чітко вимовляючи почергово тверді звуки [т], [д]. Удари слід робити не дуже швидко, ритмічно, стежити, щоб не рухалась щелепа.
  10. «Грибок». Відкрити рот. Присмоктати язик до піднебіння. Не відриваючи язик від піднебіння сильно відтягнути вниз нижню щелепу. Зробити 10-15 разів. На відміну від вправи „Конячка” язик не повинен відриватися від піднебіння.
  11.  «Гармошка». Відкрити рота, зробити вправу «грибок». Потім, не відкриваючи язик від піднебіння, відкривати і закривати рота. Рахунок 1-2.
  12.  «Конячка». Присмоктати язик до піднебіння, клацнути язиком. Клацати повільно, сильно. Розтягувати під’язикову зв’язку. Виконати 10-15 разів.
  13. «Лопаточка». Широкий язик висунути, розслабити, покласти на нижню губу. Слідкувати, щоб язик не тремтів. Утримувати 10-15 с.
  14. «Неслухняний язичок». Широкий язик покласти на нижню губу та промовляти “пя-пя-пя”, неначе похлопувати свій “неслухняний язичок” верхньою губою.
  15. «Чашечка». Рот широко відкрити. Широкий язик підняти угору. Потягнутися до верхніх зубів, але не торкатися їх. Утримувати в такому положенні 10-15 с.
  16. «Голочка». Рот відкрити. Язик висунути далеко вперед, напружити його та зробити вузьким. Утримувати в такому положенні 15 с.
  17. «Гірка». Рот відкрити. Бокові краї язика притиснути до верхніх кутніх зубів. Кінчиком язика доторкнутися до нижніх передніх зубів. Утримувати в такому положенні 15 с.
  18. «Трубочка». Висунути широкий язик. Бокові краї язика завернути угору. Подмухати в отриману трубочку. Виконувати в повільному темпі 10-15 разів.

 

 


Дихальна гімнастика

Дихальна гімнастика відіграє значну роль в процесі оздоровлення і загартовування. Вона дозволяє підвищувати опірність організму дітей до простудних захворювань, розвиває дихальну мускулатуру, збільшує рухливість грудної клітини та діафрагми, покращує кровообіг в легенях.

Дихальна гімнастика покращує розвиток легенів дітей. Дихальні вправи дитина має виконувати вранці та серед дня. Можна включати в усі види фізкультурно-оздоровчої роботи: ранкова гімнастика, фізкультурні заняття, фізкультурні хвилинки, музичні заняття, прогулянки, гімнастику пробудження, сеанси аромотерапій. Рекомендовано включати по 1-2 вправи.

Обладнання: повітряні кульки та мильні бульбашки.

 

КОМПЛЕКС ДИХАЛЬНІ ВПРАВ:

  1. Дихальна вправа "Кулька"

Надути щоки. Повільно, плавно випускати повітря через губи, витягнуті вперед.

  1. Дихальна вправа "Хом'як"

Поперемінно надувати щоки.

  1. Дихальна вправа "Бульбашки"

Рот трохи відкрити. Пограйте з дитиною в мильні бульбашки: спочатку педагог видуває бульбашки, а дитина спостерігає і ловить їх. Потім запропонуйте дитині видути бульбашки самостійно. Слід врахувати, що видування мильних бульбашок часто виявляється для малюків досить важким завданням. Постарайтеся допомогти дитині - підберіть різні рамки і трубочки, щоб дитина пробував і вибирав, за допомогою чого легше досягти результату. Можна самостійно виготовити рідина для мильних бульбашок: додати в воду трохи рідини для миття посуду і цукру. Не забувайте стежити за безпекою дитини - не дозволяйте пробувати і пити рідину.

  1. Дихальна вправа "Повітряна кулька"

Надувати повітряні кульки, дитячі гумові іграшки: дитина набирає повітря через ніс і повільно з достатньою силою видихує його через рот в отвір іграшки.

  1. Дихальна вправа "Зігріємо ручки"

Зліпити уявну снігову бабу, а потім дихати у долоні, вимовляючи звук «х-х-х», ніби зігрівати їх.

  1. Дихальна вправа "Кораблик"

Підготувати паперовий кораблик. Пустити його у миску або у ванну з водою. Спочатку дитина дує на кораблик, не поспішаючи, склавши губи як для звука «ф-ф-ф». Кораблик пливе плавно. А потім ніби налітає поривчастий вітер. Дитина складає губи як для звука «п», або витягає їх трубочкою, але не надуваючи щік. Кораблик рухається швидше.

 

docx
Пов’язані теми
Логопедія, Методичні рекомендації
Інкл
Додано
26 червня 2023
Переглядів
836
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку