Тема "Безпека в побуті"(презентація)

Про матеріал
Мета:навчити оцінювати безпеку житлових помешкань; ознайомити учнів з небезпечними ситуаціями, що можуть виникнути в побуті, шляхами їх запобігання та з правилами користування газо, електроприладами, водогоном, тепловими мережами;
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Безпека в побутіВчитель ОЗОШ № 41 Семенісова О. П.

Номер слайду 2

Найбезпечніше людина почуває себе в своєму будинку, квартирі. А щоб почуватися не тільки безпечно, а й комфортно, людина використовує у своїй домівці різноманітну техніку, що полегшує їй життя

Номер слайду 3

Які небезпеки трапляються в побуті?Небезпека. Ліки. Побутова хімія. Газ. Небезпекавода. Пожежа

Номер слайду 4

Вода. Буває, люди не економлять воду, залишаючи відкритими крани. Якщо з крана капає вода, то за добу витікає майже 60 літрів. Ти ще не можеш самостійно відремонтувати кран чи зливний бачок, то зверни увагу дорослих на несправність. Тобі до снаги перекрити крани в разі витоку води. Адже відкритий водогінний кран у квартирі може призвести до небезпечної ситуації — затоплення. Вода заповнить квартиру, зіпсує підлогу, речі. Вона може проникнути й у квартири поряд із твоєю та в ті, що на нижніх поверхах. Затоплення може виникнути також, коли забиваються каналізаційні труби. 

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Газ. Унаслідок порушення нормальної роботи пальників плити у приміщенні можливе скупчення небезпечного для життя людини оксиду вуглецю (чадного газу). Оксид вуглецю — отруйний газ; вдихання повітря, в якому його вміст становить 0,4 %, — смертельне. Дія цього газу призводить до пониження гемоглобіну в крові й у великих концентраціях може призвести до втрати свідомості, а також спричинити летальний кінець. Під час витоку газу повідомити батькам, сусідам; подзвонити за номером аварійної газової служби (104); якщо є потерпілі – викликати «швидку допомогу» за номером 103, при пожежі – 101;

Номер слайду 7

Ліки85% широко рекламованих нових медичних препаратів мають серйозні проблеми: вони не проходять клінічні випробування, мають некоректні дозування, у них відсутні докази клінічної ефективності й дані про побічні ефекти. Проте, будь які ліки можуть бути небезпечними при неправильному використанні.

Номер слайду 8

Правила зберігання лікарських препаратів. Для лікарських засобів  необхідне  сухе, прохолодне місце. На коробку з ліками не повинні потрапляти прямі сонячні промені. Не можна зберігати ліки поряд з продуктами харчування, в безпосередній близькості з джерелами тепла (газовими та електроприладами). Не слід пересипати таблетки, капсули з заводської упаковки в інші ємності. Категорично не можна відрізати частину блістера з використаними таблетками, адже на блістері вказується номер серії та термін придатності лікарських засобів. Не можна зберігати ліки у ванній кімнаті та інших місцях з підвищеною вологістю повітря. За таких умов швидко руйнується заводська упаковка, препарати псуються і їх використання може стати не тільки неефективним, але й небезпечним. Зберігати ліки в холодильнику можна тільки в тому випадку, якщо це чітко вказано на упаковці, як умова зберігання. Будь-які лікарські засоби не повинні заморожуватися, якщо це не зазначено в інструкції по застосуванню та зберіганню. Не залишайте в аптечці препарати, термін дії яких закінчився. Умови зберігання препаратів можна знайти в інструкції та картці препарату.

Номер слайду 9

Електроприлади. Дія електрики на людину може призводити до електричних травм та пошкоджень, таких як скорочення м'язів, що супроводжується сильним болем, втратою свідомості, порушенням роботи серця чи дихання (або обох цих порушень разом). Іноді трапляються нещасні випадки від дії електрики, які призводять до смерті людини.

Номер слайду 10

Пам’яткане користуйтеся несправними електроприладами, ніколи не залишайте увімкнений електроприлад без нагляду; • не вмикайте в одну розетку кілька електроприладів; • дотримуйтесь правил включення електроприладу в мережу: спочатку підключається електрошнур до приладу, а потім - до мережі. • вимкнення приладу проводиться в зворотному порядку; • не користуйтеся електричними пристроями, перебуваючи у воді; • не можна гасити водою палаючі електроприлади, які підключені до електромережі.

Номер слайду 11

Побутова хімія. Хімічні засоби поділяються на: • Відносно безпечні (мило, пральні порошки, пасти, косметика) – спричиняють отруєння при потраплянні в організм • Небезпечні (відбілювальні та дезінфікуючі засоби) – спричиняють опіки, подразнення шкіри, очей, дихальних шляхів. • Отруйні (засоби для боротьби з комахами, гризунами, для виведення плям) – небезпечні для здоров’я. • Вогненебезпечні (лаки, фарби, розчинники, препарати в аерозольній упаковці) – спричиняють пожежі, отруйні пари. Побутова хімія Правила поведінки: • Зберігати якомога далі від джерел відкритого вогню. • Щільно закривати упаковку. • Окремо від харчових продуктів. • Працювати в гумових рукавичках. • Зберігати в недоступному для дітей місці.

Номер слайду 12

Пожежа. Найпоширеніші причини виникнення пожежі : Порушення правил користування побутовими електроприладами Необережне поводження з вогнем. Якщо у квартирі або будинку почалася пожежа,необхіднонегайно повідомити про це пожежну частину: телефонуй за номером 101 – чітко і ясно назви адресу і місце виникнення пожежі;вогнегасник – найефективніший засіб гасіння пожежі;захищати органи дихання;негайно евакуюватися.

Номер слайду 13

Пам’ятай! Твоє здоров’я і життя залежать не тільки від знання правил безпечної поведінки, а найголовніце – від їх виконання в будьяких ситуаціях.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.9
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 8
Оцінки та відгуки
  1. Подолинна Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Грищенко Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Гармаш Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Бровко Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Раєва Алла Фахраддинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Пащенко Ольга Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Василенко Катерина Сергіївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 5 відгуків
pptx
Додано
1 квітня 2020
Переглядів
51157
Оцінка розробки
4.9 (8 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку