Тема: Діяльність Ярослава Мудрого та Володимира Мономаха

Про матеріал
Мета: навчити з’ясувати причини приходу до влади Володимира Мономаха, ознайомити із зовнішньою та внутрішньою політикою князя Володимира Мономаха; ознайомитись з «Повчанням дітям»; розвивати навички роботи з історичними джерелами та картою; виховувати любов і повагу до рідного краю, позитивні моральні якості
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Діяльність Ярослава Мудрого та Володимира Мономаха

Номер слайду 2

Правління Володимира Мономаха

Номер слайду 3

Завдання :з’ясувати причини приходу до влади Володимира Мономаха;ознайомитись із зовнішньою та внутрішньою політикою князя Володимира Мономаха;ознайомитись з «Повчанням дітям»

Номер слайду 4

План уроку. Посилення великокнязівської влади за Володимира Мономаха. Внутрішня і зовнішня політика князя.“Повчання дітям”

Номер слайду 5

Володимир Мономах. Володимир народився в 1053 році, був сином князя Всеволода. Мати його Марія - грекиня, донька царя Візантії Костянтина IX Мономаха. Саме тому його прізвище було Мономах. Княжич народився в Києві, але вже через рік сім’я князя Всеволода переїхала до Переяслава.

Номер слайду 6

Прихід Володимира до влади

Номер слайду 7

Внутрішня політика князя. Об'єднав три чверті території Київської держави;Розвиток сільського господарства та ремесел;Пожвавлення торгівлі;Розбудова міст;побудова нових храмів;Міст через Дніпро;“Устав Володимира Всеволодовича”

Номер слайду 8

Зовнішня політика князя5 переможних походів на половців;династичні шлюби з іноземними правителями.

Номер слайду 9

Династичні шлюби. Володимир одружений з англійською принцесою Гітою;Син Мстислав – зі шведською принцесою Христиною;Дочка - дружина угорського короля Коломана;Син Юрій – з дочкою половецького хана.

Номер слайду 10

“Повчання дітям”

Номер слайду 11

Уривок з “Повчання”

Номер слайду 12

Шапка Мономаха

Номер слайду 13

Ярослав Мудрий

Номер слайду 14

Ярослав Мудрий. Сучасний історик О. Бойко стверджує, що “ роки князювання Ярослава Мудрого – це час найвищого розвитку і найбільшого піднесення Київської Русі ”.

Номер слайду 15

Внутрішня політика: Зміцнення Давньоруської держави, укріплення її кордонів, будівництво укріплень по р. Рось. Адміністративна реформа, запровадження системи “ драбинного сходження ”Продовження політики християнізації РусіШироке культурне будівництво, заснування шкіл, заснування першої бібліотеки в Софійському соборі (1037 р.)Створення першої збірки законів – “ Руської правди ”Масштабна розбудова Києва.

Номер слайду 16

“ Руська правда ”«Руська Правда» (тут правда в значенні лат. iustitia, грец. διχαίομα) — збірка стародавнього руського права, складена в Київській державі у XI—XII ст. на основі звичаєвого права. Руська Правда мала безпосередній вплив на всі правові пам'ятки литовської доби в історії України (наприклад, «Судебник» Казимира IV, 1468р.).

Номер слайду 17

Ковчег для зберігання “ Руської правди ”

Номер слайду 18

Суд за “ Руською правдою ”

Номер слайду 19

Зовнішня політика: Підтримувалися тісні зв’язки із Візантією. Оборона південних кордонів. Захист західних кордонів, боротьба з Польщею за Червенські міста. Боротьба на північних та південно-західних кордонах

Номер слайду 20

Родинні зв'язки Ярослава Мудрого Друга дружина Ярослава була донькою шведського короля Олафа. Сестра Ярослава Марія-Доброніга була дружиною польського короля Казимира I Відновителя. При дворі Ярослава Мудрого знаходили притулок монархи: норвезький Олаф II Святий, англійський Едмунд Залізний Бік та його син Едвард Вигнанець. Ярослав був у союзі з германським цісарем Генріхом II, Конрадом II і Генріхом III.

Номер слайду 21

Сини Ярослава були одружені: Володимир з Одою, дочкою графа Леопольда зі Штаде біля Бремену;Ізяслав з Гертрудою, дочкою польського князя Мешка II;Святослав з Одою, онукою цісаря Генріха II. Всеволод з Марією, дочкою імператора Константина Мономаха;Ігор з німецькою принцесою Кунігундою. графинею Орламіндською

Номер слайду 22

Доньки ЯрославаЄлизавета (Еллісіф) – королева Норвегії, дружина короля Гаральда III Суворого;Анастасія (Агмунда) – королева Угорщини. Дружина короля Андраша I;Анна (Аньєс) – королева Франції, дружина короля Генріха I; Агата Київська дружина англійського короля Едварда Вигнанця

Номер слайду 23

Значення правління Ярослава Мудрого: Посилення держави;Зміцнення її кордонів;Піднесення міжнародного авторитету;Інтенсивне будівництво міст;Піднесення господарства і торгівлі;Небачений розвиток культури.

Номер слайду 24

Вшанування пам'яті: 1838 року у Києві на його честь названо вулицю, 1955 — провулок. Портрет Ярослава Мудрого зображено на банкноті номіналом 2 гривні. Указом Президента України [2] від 23 серпня 1995 року для нагородження громадян за видатні особисті заслуги перед українською державою в галузі державного будівництва, зміцнення міжнародного авторитету України, розвитку економіки, науки, освіти, культури, мистецтва, охорони здоров’я, за благодійну, гуманістичну та громадську діяльність засновано Орден князя Ярослава Мудрого І, ІІ, ІІІ, IV і V ступеня

Номер слайду 25

Вшанування пам'яті: 9 травня 2004 року Священний Синод Української православної церкви (Московський патріархат) у зв'язку з 950-ю річницею з дня смерті, благословив внести в святці УПЦ та встановити день пам'яті святому благовірному великому князю Київському Ярославу Мудрому в день його упокоєння 4 березня (20 лютого за старим стилем). При цьому було підтверджено, що у відповідності із традицією, що склалася, він почитається, як небесний покровитель державних діячів, юристів, прокурорів, будівничих храмів, бібліотекарів, наукових працівників, вчителів та студентів.

Номер слайду 26

Вшанування пам'яті

Номер слайду 27

Вшанування пам'яті

Номер слайду 28

Пам'ятник Ярославу Володимировичу біля Золотих воріт у Києві

Номер слайду 29

Висновок: За Ярослава Мудрого продовжується розквіт Давньоруської держави, зростає її політична могутність. Міжнародний авторитет, наступає розквіт культури.

Номер слайду 30

Метод “Мікрофон”Про що цікаве і корисне ви дізналися сьогодні на уроці?

Номер слайду 31

Домашнє завдання. Опрацювати матеріал презентаціїСкласти кросворд до теми з ключовим словом МОНОМАХ та Ярослав Мудрий. Створити ребус по темі

pptx
Додано
27 квітня 2021
Переглядів
1829
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку