Презентація "Суспільний устрій та господарське життя в Україні в другій половині 14 – першій половині 16 ст."

Про матеріал
Мультимедійна презентація "Соціальний устрій та господарське життя в Україні в другій половині 14 – першій половині 16 ст." містить основні відомості про суспільний устрій українців 14-16 ст., портрет та короткі відомості про внесок Василя Костянтина Острозького+відео та інтерактивні вправи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Суспільне та господарське життя

Номер слайду 2

Основні дати1356 р. - надання магдебурзького права Львову.1435 р. - перший з відомих документів, що поклав початок закріпаченню українських селян.1458 р. - остаточний поділ Київської митрополії на Київську та Московську. Бл. 1460-1530 рр. - роки життя князя Костянтина Івановича Острозького.1490 р. - селянське повстання на Буковині та Галичині під проводом Мухи.

Номер слайду 3

Пригадайте, на які стани єпископ французького міста Лана Альдаберон поділяв середньовічне суспільство в Х-ХІ ст.?

Номер слайду 4

Можновладці Із занепадом Київської Русі та Галицько-Волинської держави погіршилося становище української аристократії:багато українських і білоруських князів утратили свої уділи відбувалося поступове зближення князівської верстви з представниками інших привілейованих прошарків утворення єдиного привілейованого стану - шляхти зберігалося особливе ставлення в суспільстві до князівкнязі поступали на державну службу до Литовської, а потім Польської держави

Номер слайду 5

Робота з підручником «Можновладці на Волині й у Центральній Україні »Вбрання української еліти в 16 ст. {5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}верствахарактеристикакнязіпанизем’яни. Острозький замок

Номер слайду 6

Василь Костянтин Острозькийбл. 1460-1530рр.опікувався православною церквою та культурним життямбув четвертою за статками людиною в державі й мав близько 60 тис. підданих. Перегляд відео за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=9g4 Nbqf5q04

Номер слайду 7

Уривок з листа римського легата в Польщі до Папи Римського в 1514 р. «Князь Костянтин... може бути названий кращим воєначальником нашого часу... У себе вдома він благостивіший за Нуму, відвагою не поступиться Ромулу. Єдине, чого йому бракує до інших дарів духа і видатних чеснот, це те, що він схизматик, і якби його вдалося навернути до лона святої матері-церкви, за ним потяглося б безконечне число люду, наскільки багато серед своїх важить його ім’я і авторитет». Які факти свідчать про полководницький хист Костянтина Острозького? Що закидав легат князеві? Чи завадило це Костянтину Острозькому обіймати найвищі посади у Великому князівстві Литовському? Про що це свідчить?

Номер слайду 8

Становище духівництва. Поміркуйте, про що свідчить уривок з Городельської унії 1413 р.: «... Усі церкви і весь клір (духовенство) земель Литви, як соборні, монастирські, парафіяльні, общинні. та інші у тих землях споруджені і які будуть споруджені, засновані, в усіх їх свободах, імунітетах, привілеях, винятках і звичаях загальних зберігають, згідно зі звичаєм королівства Польського». Чому Городельська унія викликала незадоволення православних у Великому князівстві Литовському?Особливе місце в українському суспільстві належало духівництву: духівництво не підлягало світському судуавторитет православної церкви залишався досить високим, одначе тиск з боку католицизму Польщі ставав поволі сильнішим актом, що засвідчив поділ суспільства за релігійною ознакою стала Городельська унія 1413 р.характерною рисою політики можновладців Великого князівства Литовського щодо православної церкви було прагнення мати самостійну церковну організацію й позбавити церкву залежності від Московії

Номер слайду 9

Життя українських селян. У соціальній піраміді тодішнього суспільства найчисленнішою верствою булли селяни- до 80 % населення. жили общинами; члени сільської общини спільно користувалися пасовиськами, лісами, озерами, ріками. орні землі та різнманітні податки община розподіляла між дворищамиобмеження особистої волі, поступове закріпаченняпершим відомим документом, який започаткував закріпачення селян, вважають рішення шляхетського сейму Галицької землі 1435 р. розгорталося виробництво зерна на продаж у Західну Європушляхта починає закладати фільварки - великі багатогалузеві господарства, де сировину не тільки виробляли, а й переробляли на винокурнях, у чинбарнях і млинах.

Номер слайду 10

Магдебурзьке право Із середини ХІV ст. польські королі «дарували» деяким українським містам … …, таким чином «звільняючи» їх від підлеглості державним або приватним власникам. Для належного здійснення самоуправління містяни обирали …. У його складі виокремлювалися … і …. Райці керували буденними справами й розглядали цивільні суперечки, їх очолював …. Лавники судили за кримінальні злочини, їх очолював …. Будівлю, де засідали урядники, як правило, споруджували в центрі ринкової площі й називали …. Часто в її підземеллях облаштовували …, в яких тримали зловмисників. У 1356 р., через століття після першої згадки в літописі, самоврядне право надано місту …. Прочитайте схему та заповніть пропуски в тексті словами та словосполученнями, використаними у схемі.

Номер слайду 11

Перевір себе. Яким було становище духівництва та православної церкви у складі Великого князівства Литовського? Які події спричинили погіршення становища української православної церкви? Що таке дворища і дими? На які групи історики поділяють селян? Які зміни в житті українських селян відбувалися в 15 - першій половині 16 ст.?Схарактеризуйте роль української аристократії в житті тогочасного суспільства на прикладі життя князя Костянтина Острозького. Що в житті сучасних міст сягає часів запровадження магдебурзького права?

Номер слайду 12

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Погорєлова Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 травня 2021
Переглядів
2866
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку