Тема: Екологічна ніша. Структура екологічної ніші (топічна, трофічна, часова тощо) та параметри (ширина, перекриття).

Про матеріал
Поняття екологічної ніші Екологічна ніша — це сукупність усіх факторів середовища (абіотичних і біотичних), у межах яких можливе існування виду в природі. Поняття екологічної ніші дуже широке. До нього належать: • особливості фізичного простору, де трапляється певний вид; • пристосованість виду до абіотичних факторів; • роль виду в угрупованні та його взаємозв'язки з іншими видами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Екологічна ніша. Структура екологічної ніші та параметри.

Номер слайду 2

Поняття екологічної нішіЕкологічна ніша — це сукупність усіх факторів середовища (абіотичних і біотичних), у межах яких можливе існування виду в природі

Номер слайду 3

Поняття екологічної ніші дуже широке. До нього належать:особливості фізичного простору, де трапляється певний вид;пристосованість виду до абіотичних факторів;роль виду в угрупованні та його взаємозв'язки з іншими видами.

Номер слайду 4

Розподіл екологічних ніш між видами відбувається за рахунок приуроченості різних видів:до різних місць проживання (просторова, або топічна, ніша);різної їжі (трофічна ніша);різного часу використання того самого місця проживання (часова ніша).

Номер слайду 5

Просторова (топічна) ніша. Просторові характеристики екологічної ніші виду залежать від особливостей місця проживання, а саме від географічного положення, клімату, рельєфу, доступності деяких ресурсів (світла, води, укриттів, будівельного матеріалу тощо).

Номер слайду 6

На різних континентах трапляються дуже схожі місця проживання, наприклад широколистяні ліси в Європі та Північній Америці, пустелі в Азії, Африці й Австралії. У таких, схожих за умовами, але географічно віддалених, куточках земної кулі можна побачити подібні за морфологією, однак споріднено далекі види тварин і рослин

Номер слайду 7

Наприклад, відкриті луги й степи з дрібними заростями чагарнику є екологічними нішами для травоїдних тварин, які швидко бігають. Але в степах Євразії це коні, у саванах Африки — антилопи, у Північній Америці — бізони, а в Австралії — кенгуру.

Номер слайду 8

Трофічна ніша. Трофічна ніша виду визначається особливостями його харчування, водночас різні види можуть займати те саме місце проживання.

Номер слайду 9

Наприклад, і лось, і білка мешкають у змішаному лісі, але мають різні екологічні ніші. Білка живе в кронах дерев і харчується насінням та плодами, а от лось живиться зеленими рослинами підпокровного простору.

Номер слайду 10

Ще більш тонкий поділ трофічних ніш на тому самому місці проживання спостерігається в близькоспоріднених видів. Прикладом є харчова спеціалізація травоїдних копитних в африканських саванах. Копитні ссавці в африканських саванах використовують різний пасовищний корм

Номер слайду 11

Жирафи об'їдають листя дерев на висоті 5-6 м, антилопи дик-дики їдять молоде листя з невеликих чагарників, антилопи гну харчуються злаками, зебри обривають верхівки високих трав, газелі вискубують найнижчі трави.

Номер слайду 12

Часова ніша. Часова ніша визначається добовою, річною й сезонною активністю виду. Різні види проявляють схожі функції в різний час доби або в різні сезони. Наприклад, на одному місці проживання існують денні й нічні хижаки. У межах однієї водойми періоди розмноження різних безхребетних тварин настають у різний час.

Номер слайду 13

Ширина екологічної нішіІснують види з широкими й вузькими екологічними нішами. Приміром, сірий щур займає широку трофічну нішу: він усеїдний, харчується різноманітними кормами як рослинного, так і тваринного походження

Номер слайду 14

На противагу йому сумчастий ссавець коала харчується лише листям п'яти видів евкаліптів, що ростуть в Австралії. Цей вид має дуже вузьку харчову нішу, яка обмежує його географічне поширення.

Номер слайду 15

Вузька екологічна ніша не завжди відповідає вузькому поширенню виду. Наприклад, бактерія кишкова паличка має вузьку екологічну нішу: вона живе тільки в кишечнику людини, але в той же час трапляється на всіх континентах і в усіх кліматичних зонах, де живуть люди.

Номер слайду 16

Перекривання екологічних ніш. Коли два організми різних видів використовують одні й ті самі ресурси, їхні ніші перекриваються. Перекривання може бути повним або частковим, за одним або кількома параметрами (вид їжі, рівень освітленості тощо).

Номер слайду 17

Якщо екологічні ніші двох видів значно відрізняються одна від одної, то види, що їх населяють, не конкурують один з одним ( мал а)

Номер слайду 18

Якщо екологічні ніші частково перекриваються (малб), то спільне існування видів стає можливим завдяки специфічним пристосуванням кожного виду, як у випадку з копитними саван. Чим сильніше перекриваються ніші, тим сильнішою стає конкуренція між видами.

Номер слайду 19

Якщо екологічна ніша одного виду містить у собі екологічну нішу іншого (мал. в), то виникає інтенсивна конкуренція, і сильний конкурент може витіснити суперника.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Полєшко Руслан Анатолійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Потапова Галина Іванівна
    Дякую за розробку! Бажаю здоров'я і творчих успіхів!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 березня 2020
Переглядів
18623
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку