Тема. Країни Європи. Німеччина. Франція

Про матеріал
Виявити особливості географічного положення та природи країн, їх вплив на розвиток господарства, дати уявлення про місце держав у світі та регіоні, а також основні чинники, що визначають їх місце в міжнародному поділі праці, сформувати в студентів знання про склад населення, систему розселення, домінуючі складники третинного сектору, міжнародні економічні зв'язки
Перегляд файлу

Тема. Країни Європи. Німеччина. Франція

 

План

1. "Візитна картка" країн

2. Природно-ресурсний потенціал

3. Населення

4. Домінуючі складники економіки Німеччини та Франції

 

Література

1. Географія (рівень стандарту): підручник для 10 кл. закладів загальної середньої освіти/Гільберг Т.Г., Савчук І.Г., Совенко В.В. – К.: УОВЦ "Оріон", 2018. – 240 с. :іл.

2. Географія (рівень стандарту): підручник для 10 кл. закладів загал. середньої освіти/ С.Г. Кобернік, Р.Р. Коваленко. – Камянець-Подільський: Абетка, 2018. – 256 с. :іл.

3. Географія (рівень стандарту): підручник для 10 кл. закладів загальної середньої освіти/ В.В. Безуглий, Г.О. Лисичарова. – Київ: Генеза, 2018. – 192 с. :іл.

4. Географія (рівень стандарту): підручник для 10 кл. закладів загальної середньої освіти/ В.М.Бойко, Ю.С. Брайчевський, Б.П. Яценко – К.; Ірпінь: ТОВ "Видавництво "Перун"", 2018 – 256с. :іл.

5. Географія (рівень стандарту): підручник для 10 кл. закладів загальної середньої освіти/ В.Ю. Пестушко, Г.Ш. Уварова, А.І. Довгань. – Київ: Генеза, 2018. – 192 с. :іл.

 

Хід заняття

Німеччина

Франція

1. "Візитна картка" країн

Площа — 357,0 тис. км2 ( 7- в Європі, 64-ше місце серед держав світу)

  • Населення — 82,6 млн осіб (2- в Європі, 19-те місце в світі)
  • Столиця - Берлін
  • ВВП— 4,15 трлн. дол. ((1- в Європі, 5-те місце в світі)
  • ВВП на душу населення — 50,2 тис. дол. ((12- в Європі, 27-те місце в світі)
  • Державний лад: парламентська республіка, федеративна держава.

Склад території  16 земель

 Член міжнародних організацій  ООН, НАТО, Європейський Союз та ін.

Офіційна мова  німецька Релігія – християнство (протестантизм, католицтво)

Індекс розвитку людського потенціалу – 0,926 (3- в Європі, 4-те місце в світі)

Головні особливості ЕГП :

Розташована у центрі Європи Розташована на перехресті транзитних залізничних, авто-, авіа-, трубопровідних шляхів Межує з дев’ятьма високорозвиненими і середньорозвиненими країнами Сусіди є партнерами по НАТО або нейтральними державами (Швейцарія, Австрія) На півночі має вихід до Північного і Балтійського морів.

Площа — 551,6 тис. км2 (48-ме місце серед держав світу)

Населення — 65,0  млн осіб (21-ше місце в світі)

Столиця - Париж

ВВП— 2,5 трлн. дол. (3 місце в Європі, 6-те місце в світі) ·

ВВП на душу населення — 23 300 дол. (15-те місце в Європі, 22- місце в світі)

Державний лад: президентська республіка, унітарна держава

Склад території – 95 департаментів, особлива територіальна одиниця Корсика, 5 «заморських департаментів», 5 «заморських спільнот», «заморська спільнота з особливим статусом» Нова Каледонія, Французькі Південно-Антарктичні території

Член міжнародних організацій – ООН, НАТО, Європейський Союз та ін.

Офіційна мова – французька

 Релігія – християнство (католицтво)

Головні особливості ЕГП: Розташована на крайньому заході Європи Має володіння у Південній Америці, Вест-Індії, Індійському та Тихому океанах.  Межує тільки з розвиненими країнами.  Має широкий вихід до Атлантичного океану та Середземного моря. Територією проходять важливі транзитні автомобільні, залізничні, річкові шляхи сполучення.

2. Природно-ресурсний потенціал

Природно-ресурсний потенціал Німеччини представлений:

Мінеральними:  Поклади кам’яного і бурого вугілля, залізної руди, урану, магнію, нафти, природного газу, міді, калійної та кам’яної солей — обмежені й виснажені.

Земельними:  Підзолисті, бурі лісові ґрунти; у передгір’ях — чорноземоподібні лісові ґрунти

Лісовими Займають 29 % площі, широколистяні та хвойні

Водними: Хоча країна має багато повноводних річок (Рейн, Дунай, Ельба), вона відчуває дефіцит водних ресурсів через великі потреби виробництва. Незначний гідроенергопотенціал річок, що стікають з Альп, майже повністю залучений у виробництво. Велику роль у судноплавстві крім річок відіграють канали.

Рекреаційними:  Історико-культурного напрямку (Берлін, Дрезден, Мюнхен та ін.) ·  Гірськолижного напрямку (Альпи)
Рельєф: Підвищується з півночі на південь: Північногерманська низовина, Середньогерманські гори, Баварське плоскогір’я, Східні Альпи

Клімат: Помірний, перехідний від морського до помірно континентального · Пересічні температури в Берліні: січня — –1 °С, липня — +18 °С · Опади 600—900 мм/рік

Природно-ресурсний потенціал Франції представлений:

Мінеральними:  Кам’яне вугілля (Лотаринґія), уранові руди (Центральний масив), нафта, природний газ, залізні руди, боксити, калійна та кам’яна солі, будівельна сировина.

Рекреаційними: · Пляжного напрямку (морські узбережжя) · Історико-культурного напрямку (22 об’єкти у переліку ЮНЕСКО) · Гірськолижного напрямку (Альпи). У Франції з початку 90-х рр. ХХ ст. міжнародний туризм став одним із найпотужніших видів економічної діяльності. За обсягом туристичних потоків країна посідає 1-ше місце у світі – 84,7 млн осіб на рік (2015 р.). Державним органом, що сприяє розвитку туризму в країні, є Національна рада з питань туризму.

Водними:  Річки — Сена, Рона, Ґаронна — з’єднані системою судноплавних каналів; енергія припливів; гідроресурси.

Земельними:  Переважають бурі лісові та підзолисті ґрунти, що потребують меліорації.

Лісові:  Займають 27 % території, переважно вторинні.

Рельєф: · Низовини (Північнофранцузька, Аквітанська — 50 % площі) · Гори (Воґези, Центральний масив, Арденни — давні; Альпи і Піренеї — молоді).

Клімат: · На півночі — морський, помірний; на півдні — середземноморський субтропічний · Пересічні температури в Парижі: січня — +3 °С, липня — +19 °С · Опади 600—700 мм/рік.

3. Населення

Густота — 237,0 особи/км2 (33-тє місце)

Природний приріст — 4‰

Тривалість життя:  — 81 рік

Міське населення — 76 %

Німеччина  – однонаціональна держава. 91,5% її населення становлять німці. Серед осіб з міграційним минулим, які отримали німецьке громадянство, переважають турки (2,4%).

Особливості сучасного постіндустріального розвитку країни. Німеччина першою з високорозвинутих країн перейшла до постіндустріальної економіки. У структурі ВВП знизилася частка первинного та вторинного секторів економіки та зросла частка третинного сектору. Домінуючі складники третинного сектору. Соціальна спрямованість державної економічної політики призвела до росту значення в національній економіці Німеччини сфери послуг. Її частка у ВВП країни становить 78%. Особливе місце посіли фінансова діяльність, транспорт, державне управління, туризм, освіта та наука, торгівля. Всесвітньо відомими є німецькі біо- та інформаційні технології.

 

Густота — 109,1 особи/км2 (66-те місце) · Міське населення — 77 % . Нині для демографічної ситуації Франції характерний І  тип відтворення населення. Однак рівень народжуваності є достатньо високим: 12,3  осіб/тис; смертність низька: 9,3 осіб/тис.; природний приріст позитивний: 3 особи/тис. Середній вік населення становить 39,4  року, тривалість життя в країні – 81,75 року. Для країни характерне позитивне сальдо міграцій.

Франція  – однонаціональна країна. Понад 85% її населення становлять французи. Незначну частку становлять національні меншини: на сході – ельзасці, на острові Корсика  – корсиканці, на північному заході  – бретонці. Національне питання у Франції ніколи гостро не поставало. У Франції живе близько 35 тис. осіб української діаспори.

Науково-технічний потенціал. Держава бере активну участь у розвитку науки та фінансує науково-дослідницьку роботу, спрямовану на економічний розвиток країни. У найбільшому технополісі Франції «Софія Антиполіс», розташованому біля Ніцци, працює 1 200 технологічних компаній, близько 100 з яких іноземні. Приблизно половина компаній займається дослідженнями, інша половина розвиває інформаційні, біо- та агротехнології.

Особливості сучасного постіндустріального розвитку країни. Франція – високорозвинута постіндустріальна держава. Вона посідає 15-те місце за ВВП на душу населення серед країн Європи та 22-ге – в світі. В країні сформувався потужний третинний сектор, що представлений різноманітними видами послуг. Він охоплює понад 3/4 зайнятого населення та виробляє 79% ВВП країни. У французькій економіці значною є частка іноземного капіталу, зокрема, у промисловості – до 40%, сфері послуг – 9%, в інформатиці та інших новітніх виробництвах – понад 50%. На підприємствах з іноземним капіталом працює понад 20% населення. За розмірами іноземних інвестицій у національну економіку Франція посідає 3-тє місце в світі.

4. Домінуючі складники економіки Німеччини та Франції

Третинний сектор економіки

Фінансова діяльність

Транспорт: За пасажиро- та вантажообігом першість утримує автомобільний транспорт. Після США Німеччина має найбільшу мережу автомагістралей у світі. За протяжністю залізниць Німеччина є лідером у Європі. Мережею високошвидкісних залізниць Німеччина сполучена з Бельгією, Францією, Швейцарією. Великими залізничними вузлами є Гамбург, Берлін, Франкфурт-на-Майні та Мюнхен. Основні зовнішні торговельні перевезення забезпечує морський  транспорт. Найбільшими морськими портами є Гамбург і Бремен. Авіаційний транспорт відіграє важливу роль у перевезенні пасажирів на великі відстані. До найбільших аеропортів світу належить аеропорт «Франкфурт»,

Державне управління: В основу німецького «економічного дива» покладений змішаний, соціально-ринковий тип економічної системи, який поєднує свободу ринкових відносин з державним регулюванням економіки. При цьому основний акцент робиться на соціальному забезпеченні. У центрі системи – підприємницька діяльність держави. На соціальні програми Німеччина витрачає понад третину ВВП.

Туризм: Щорічно Німеччина приймає 31,5  млн осіб. Найпопулярнішими туристичними містами є Берлін, Мюнхен, Гамбург, Баден-Баден.

Освіта та наука: Науково-технічний потенціал. Неабиякі наукові досягнення дають німецьким компаніям значні переваги в конкурентній боротьбі. Держава підтримує фундаментальні дослідження, участь німецького наукового середовища у міждержавних наукових програмах у рамках ЄС, стимулює запровадження наукового доробку в малий бізнес. За часткою витрат ВВП на наукові дослідження (близько 3%) Німеччина входить до топ-5 країн світу.

• Торгівля: Імпорт: · Сировина · Машини й обладнання · Хімічна продукція · Продукти харчування · Деревина · Робоча сила. Експорт  · Продукція машинобудування · Продукти хімічного виробництва · Продукти харчування · Капітал, послуги, зброя.

 

ВТОРИННИЙ СЕКТОР

  • Виробництво машин та устаткування: 20% світового експорту машин. Щодо найважливішого – виробництва автомобілів країна посідає 4-те місце в світі та 1-ше в Європі за кількістю випущених автомобілів. П’ять найпопулярніших у світі автомобільних компаній: німецькі «Даймлер-Бенц», «БМВ» та «Фольксваґен», а також американські, дочірні філії яких працюють у Німеччині, – «Опель» та «Форд» випускають на території країни понад 90% усіх автомобілів. Головними центрами автомобільної промисловості є Вольфсбург, Рюссельсгайм, Кельн, Штутгарт, Мюнхен. Німеччина посідає 1-ше місце в Європі за виробництвом морських суден, Провідними галузями є аерокосмічна, суднобудування, електротехнічна, оптико-механічна та ін.
  • Хімічні виробництва: Посідає 1-ше місце у світі за експортом продукції · Провідне місце посідають виробництва кислот і мінеральних­ солей, синтетичного азоту, лаків, фарб · Головний район — Північний Рейн-Вестфалія
  • Виробництво харчових продуктів і напоїв
  • Відновлювальні джерела енергії, Уряд Німеччини приділяє велику увагу використанню відновлюваних джерел енергії (ВДЕ). Так, країна посідає 2-ге місце в світі за використанням сонячної енергії, а у 2004 р. у ФРН було введено в експлуатацію найбільшу в світі сонячну електростанцію, ТЕС — 64 % виробництва електроенергії, АЕС — 32 %, ГЕС — 4 %
  • Чорна посідає 4-те місце у світі за обсягом · Головні райони — Рур, Нижній Рейн
  •  · Кольорова — базується на імпортній сировині та металобрухті.

 

ПЕРВИННИЙ СЕКТОР

Основою сільськогосподарського виробництва є сільська сімейна ферма · Характеризується високою продуктивністю праці: один сільськогосподарський працівник забезпечує продуктами харчування понад 75 осіб · Сільське господарство повністю задовольняє потреби населення

 • Тваринництво: скотарство, свинарство. Птахівництво

Рослинництво: пшениця, цукровий буряк, ріпак, льон-довгунець, хміль, виноград

Третинний сектор економіки

Домінуючі складники третинного сектору. У третинному секторі французької економіки особливе місце посідають фінансова діяльність, освіта, туризм, швидкісні залізниці (мал. 34). Найбільше значення має фінансово-кредитна система. Провідне місце в ній посідає банківський сектор. Основна частина банківських операцій припадає на три банки: «Банк насьональ де Пари», Crédit Lyonnais і Société Générale. Комерційний банк Crédit Agricole обслуговує переважно аграрний сектор економіки.

Французька система освіти вважається однією з найкращих у світі. Основна її особливість  – доступність безкоштовного навчання в державних вищих навчальних закладах. Щорічно на освіту витрачається близько 6% ВВП. Освіту у приватних закладах здобувають лише близько 17% учнів середньої школи та 14% студентів вишів.

Транспорт: Французька система залізничного транспорту – одна з найрозвинутіших у Європі. Вона охоплює всю країну й складається з місцевих, нічних та високошвидкісних потягів TGV. Франція  – батьківщина швидкісних залізниць у Європі. Через підводний Євротунель під Ла-Маншем – до Великої Британії  високошвидкісні потяги у Франції долають до 320 км/год.

Наука: У Франції проводяться активні наукові дослідження в області атомної енергетики. На півдні країни споруджується Міжнародний експериментальний термоядерний реактор. Électricité de France (EDF) є провідною компанією з виробництва і постачання електроенергії у Франції, а також найбільшим ядерним оператором у світі. 85% її акцій належить державі.

Вторинний сектор економіки.

Енергетика: За виробництвом електроенергії (553,4 млрд кВт/год  – 2016  р.) Франція посідає 9-те місце в світі та 2-ге в Європі (після Німеччини). У зв’язку з нестачею паливних ресурсів уряд країни приділяє увагу розвитку атомної енергетики. Вона спирається на власну сировинну (уранові руди) та потужну науково-технічну базу. Водночас частину уранових руд довозять з африканських країн: Нігеру та Габону. У країні діють 19 АЕС. За кількістю електроенергії, що виробляється на атомних електростанціях, країна поступається лише США, а за часткою атомної енергетики їй немає рівних у світі – 72,3% (2017 р.).

Машинобудування: Провідна роль у промисловості Франції належить виробництву машин та устаткування. Найбільше значення має виробництво автомобілів, якому належить третина вартості продукції машинобудування. Автомобільну промисловість Франції контролюють дві найбільші компанії – державна Renault і приватна Peugeot-Citroen. Добре розвинуто авіаційно-космічне виробництво, в якому Франція успішно конкурує із США.

Франція входить у топ-країн світу за виробництвом хімічної і нафтохімічної продукції. Серед хімічних виробництв нині переважає «легка хімія». На французькому ринку діє близько 300 парфумерно-косметичних компаній. Абсолютним лідером є корпорація L’Oreal. Виробництва парфумів та ліків зосереджено в Парижі та на його околицях. У країні також налагоджене виробництво хімічних волокон, пластмас, синтетичного каучуку, шин, побутової хімії.

Первинний сектор економіки.

Особливості аграрного сектору. Франція є найбільшим виробником сільськогосподарської продукції в Європі та одним з найбільших її експортерів у світі. Хоч у країні чисельно переважають дрібні ферми, значну частку продукції виробляють у великих господарствах, що їх всіляко підтримує держава. Основним аграрним виробництвом в країні є тваринництво, яке дає 2/3 вартості сільськогосподарської продукції. Франція вирізняється значним поголів’ям великої рогатої худоби, овець, свиней, домашньої птиці. Рослинництво Франції спеціалізується на вирощуванні зернових культур (пшениці, ячменю, кукурудзи) та цукрового буряку. За виробництвом зерна Франція посідає 1-ше місце в Європі та є найбільшим його експортером у регіоні.

Міжнародні зв’язки України з Францією. Україна розширює політичні, економічні та культурні відносин з Францією. Уряд Франції відкрив кредитну лінію для України для використання в сфері ядерної безпеки та розвитку сільського господарства. Україна постачає Франції чорні метали, продукцію хімічної промисловості, текстиль, а Франція – продукцію хімічної промисловості, технічне обладнання, товари широкого вжитку.

Контрольні запитання:

1. Порівняйте ВВП двох країн. В чому їх відмінність?

2. Охарактеризуйте ЕГП Німеччини та Франції

3. Порівняйте демографічну політику двох держав

4. Чому Німеччину називають "локомотивом Європи"?

5. Назвіть домінуючі складники третинного сектору двох країн

doc
Додано
2 червня 2021
Переглядів
5772
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку