Тема. Країни Європи. Велика Британія. Італія

Про матеріал
Виявити особливості географічного положення та природи країн, їх вплив на розвиток господарства, дати уявлення про місце держав у світі та регіоні, а також основні чинники, що визначають їх місце в міжнародному поділі праці, сформувати в студентів знання про склад населення, систему розселення, домінуючі складники третинного сектору, міжнародні економічні зв'язки
Перегляд файлу

Тема. Країни Європи. Велика Британія. Італія

 

План

1. "Візитна картка" країн

2. Природно-ресурсний потенціал

3. Населення

4. Домінуючі складники економіки Великої Британії та Італії

 

Література

1. Географія (рівень стандарту): підручник для 10 кл. закладів загальної середньої освіти/Гільберг Т.Г., Савчук І.Г., Совенко В.В. – К.: УОВЦ "Оріон", 2018. – 240 с. :іл.

2. Географія (рівень стандарту): підручник для 10 кл. закладів загал. середньої освіти/ С.Г. Кобернік, Р.Р. Коваленко. – Камянець-Подільський: Абетка, 2018. – 256 с. :іл.

3. Географія (рівень стандарту): підручник для 10 кл. закладів загальної середньої освіти/ В.В. Безуглий, Г.О. Лисичарова. – Київ: Генеза, 2018. – 192 с. :іл.

4. Географія (рівень стандарту): підручник для 10 кл. закладів загальної середньої освіти/ В.М.Бойко, Ю.С. Брайчевський, Б.П. Яценко – К.; Ірпінь: ТОВ "Видавництво "Перун"", 2018 – 256с. :іл.

5. Географія (рівень стандарту): підручник для 10 кл. закладів загальної середньої освіти/ В.Ю. Пестушко, Г.Ш. Уварова, А.І. Довгань. – Київ: Генеза, 2018. – 192 с. :іл.

Хід заняття

Велика Британія

Італія

1. "Візитна картка" країн

· Офіційна назва — Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії

· Площа — 242,5 тис. км2 (77-ме місце серед держав світу)

· Населення — 65,7 млн осіб (20-те місце)

  Столиця - Лондон

· ВВП— 2,65 трлн. дол. (2-ме місце в Європі,  5 місце в світі)

 · ВВП на душу населення — 40,4 тис. дол. (12-ме місце в Європі, 21 місце в світі)

 · Державний лад: конституційна монархія, унітарна держава

Склад території – 4 історичні області: Англія (45 графств і особлива адміністративна одиниця Великий Лондон), Шотландія (9 районів і острівна територія), Уельс (8 графств), Північна Ірландія (26 округів), самостійні адміністративні одиниці: о-в Мен, Нормандські о-ви. Має 14 залежних територій (Британські заморські території).

Член міжнародних організацій – ООН, НАТО та ін.

 Офіційна мова – англійська

Релігія – християнство (протестантизм, католицтво)

Економіко-географічне положення. Велика Британія є державою, що розташована в межах найбільшого європейського архіпелагу. На півдні держава має морські кордони з Францією через протоку Ла-Манш. Під найвужчою його частиною  – Па-де-Кале  – збудований тунель, яким здійснюється регулярне залізничне сполучення між двома країнами. На сході та південному сході вона відокремлена акваторією Північного моря від Норвегії, Швеції, Данії, Німеччини, Нідерландів та Бельгії. Кордони суходолом має тільки з Ірландією. Всі сусідні держави, крім Швеції та Ірландії, входять до військово-політичного блоку НАТО.

· Площа — 301,3 тис. км2 (10 місце в Європі, 73-те місце серед держав світу)

 · Населення — 62 млн осіб (5 місце в Європі, 23-те місце серед держав світу)

   Столиця - Рим

 · ВВП— 1,85 трлн. дол. (4 місце в Європі, 8-те місце серед держав світу)

 · ВВП на душу населення — 38 тис.  дол. (15 місце в Європі, 25-те місце серед держав світу)

· Державний лад: парламентська республіка, унітарна держава

Склад території – 20 областей, 5 з яких мають особливий статус (з автономною адміністративною та податковою системами)

Член міжнародних організацій – ООН, НАТО, Європейський Союз та ін.

 Офіційна мова – італійська

 Релігія – християнство (католицтво)

Місце країни у світі та регіоні. Італія є однією з країн, що посідають важливі позиції в економічному та політичному житті сучасного світу. Проте й донині самі італійці кажуть, що їхня країна «остання серед перших, але й перша серед останніх». Італія посідає 8-ме місце у світі та 4-те в Європі за ВВП, 15-те місце в світі та 4-те в Європі  – за золотовалютними резервами. Характерною особливістю країни є значні диспропорції рівнів розвитку індустріальної Півночі країни та відсталого напіваграрного Півдня.

Економіко-географічне положення. Італія займає півострівне положення у Південній Європі. Вона межує на півночі з Францією, Швейцарією, Австрією та Словенією. На території країни розміщено два анклави – Сан-Марино та Ватикан.

2. Природно-ресурсний потенціал

Природно-ресурсний потенціал. За особливостями рельєфу Велика Британія поділена на північно-західну гірську частину та південно-східну рівнинну. На північному заході давні гори (Пеннінські, Кембрійські), на півночі — Шотландське нагір’я · На південному сході рівнини (Мідленд, Лондонська).

 Кліматичні особливості. Клімат  помірний морський із м’якою вологою зимою і прохолодним вологим літом.  Пересічні температури в Лондоні: січня — +3 °С, липня — +18 °С. Опади: 600 мм/рік; на заході до 3000 мм/рік.

 Мінеральні ресурси Великої Британії розробляються багато років і їх значно виснажено. Старі промислові райони країни переорієнтовуються на нові види економічної діяльності. Оскільки усі вугільні шахти закрито, країна перетворилася з експортера вугілля на його імпортера. З паливних корисних копалин країна найкраще забезпечена нафтою та природним газом завдяки родовищам шельфової зони Північного моря. Велика Британія є другим у світі експортером каоліну (білої глини), з якої роблять порцеляну.

Рекреаційні · Історико-культурного напрямку (Лондон, Віндзор, Стретфорд-он-Ейвон) · Екологічного напрямку (численні національні парки)

Земельні:  Підзолисті, бурі лісові й алювіально-лучні ґрунти окультурені й дають високі врожаї

Мінеральні:  Кам’яне вугілля (низька якість), природний газ (незначні родовища); поліметалеві, ртутні та манґанові руди; будівельні матеріали (мармур, граніт, туфи)

Рекреаційні:  Пляжно-курортного напрямку (узбережжя).  Історико-культурного напрямку (23 об’єкти у переліку ЮНЕСКО).  Гірськолижного напрямку (Альпи).

Земельні:  Бурі лісові, коричневі, червоноземи, алювіальні ґрунти

Водні:  Значні гідроресурси річок Альп · Дефіцит питної води

Рельєф:  Гори — 80 % території: Альпи, Апенніни (сейсмічність, вулканізм, гейзери, карст) · Рівнини — 20 % території: Падуанська рівнина

Клімат:  На півночі — перехідний від субтропічного до помірного, на півдні і в центрі — субтропічний середземноморський; у горах — висотна поясність.  Пересічні температури у Римі: січня — +7 °С, липня — +26 °С.  Опади 508 мм/рік.

3. Населення

Населення: І тип відтворення населення. Рівень народжуваності: 12,1  осіб/тис. Смертність низька: 9,4  осіб/тис. Природний приріст в країні: 2,7 особи/тис. Наслідком І типу відтворення населення є «старіння нації». Середній вік населення становить 40,2  року. Тривалість життя в країні висока – 80,54 року. З другої половини ХХ  ст. спостерігається позитивне сальдо міграцій до країни. Історичний розвиток зумовив багатонаціональний склад населення Великої Британії та наявність представників різних мовних груп індоєвропейської сім’ї – германської та кельтської. Більшість становить англійське (80%), шотландське (15%) та ірландське (4%) населення. У Великій Британії живе близько 12 тис. осіб української діаспори.

Для Італії характерний І тип відтворення населення. Народжуваність низька: 8,7 осіб/тис. Через те смертність перевищує народжуваність й становить 10,3  осіб/тис. Тому проблемою країни є депопуляція: від’ємний природний приріст -1,6 осіб/тис. Результатом депопуляції є «старіння нації». Середній вік населення – один з найвищих у Європі та світі  – 45,1 року, середня тривалість життя – 82,12 року. Нині країна переживає великомасштабну імміграцію. Там проживає понад 4,5 млн іноземців.

Італія  – однонаціональна країна. 92% її населення становлять італійці, решта – румуни, араби, албанці, китайці та інші. В Італії проживає понад 150 тис. осіб українського походження.

 

 

 

4. Домінуючі складники економіки Великої Британії та Італії

Третинний сектор економіки.

Фінансові ресурси. Роль країни як головного світового фінансового центру світу залишається основним джерелом її економічної потужності. Основою фінансових ресурсів Великої Британії є найстаріша банківська система, яка належить до найрозвинутіших у світі. Фінансово-економічна еліта Великої Британії – це керівники банків та фінансово-промислових груп.

Фінансові послуги. Лондон називають «фінансовою столицею світу». Серцем банківської системи країни є Bank of England, найстаріший у світі Центральний банк. Окрім британських у Лондоні працюють понад 50  найбільших банків світу. Основними видами фінансової діяльності крім банківських є страхувальні послуги, ринок фінансових інструментів (ф’ючерси, опціони, глобальні депозитні розписки), ринок облігацій, валютний ринок, фінансовий лізинг, трастові операції із закордонними акціями, операції з дорогоцінними металами, контроль значної частки світового біржового ринку нафти та деяких інших стратегічних товарів.

Науково-технічний потенціал. На науково-дослідні роботи країна витрачає 1,88% ВВП щороку. Велика Британія посідає 2-ге місце в світі після США за кількістю вчених-нобелевських лауреатів. Найбільш суттєвими є винаходи британської науки в галузі біотехнології, зокрема структури ДНК, в клонуванні, комп’ютерній томографії.

Туризм є другим за значенням у сфері послуг. У ньому зайнято 7% працездатного населення й створюється близько 5% ВВП. Країну відвідує 31,2 млн туристів (2015  р.). За цим показником країна посідає 8-ме місце в світі та 5-те в Європі.

Освіта Великої Британії складається з державного та приватного секторів. Вища освіта у Великій Британії є державною. Навчання здійснюється у понад 850 вищих навчальних закладах, що дають змогу здобути ступінь бакалавра та магістра.

Вторинний сектор економіки.

Добувна промисловість. За одночасного закриття шахт тривалий час зростали обсяги видобутку нафти та природного газу на континентальному шельфі Північного моря. Однак через падіння світових цін на нафту собівартість її видобутку у Великій Британії зросла у 5 разів. Як результат, видобуток скоротився на 40%. Англійська компанія British Petroleum та англоголландська Royal Dutch/Shell  – серед лідерів у своєму сегменті ринку.

Машинобудування: виробництво транспортних засобів (12,4% вартості усього промислового виробництва). У виробництві автомобілів відомі національні (Rover, Jaguar, Vauxhall) та філії іноземних (Ford, Honda, Nissan, Toyota) компаній. Велика Британія лідирує в світі за експортом вантажних автомобілів «Лендровер», випускає автомобілі вищого класу «Роллс-Ройс» та «Бентлі». Авіакосмічна промисловість Великої Британії – третя у світі після США та Франції. Вона складає цивільні та військові літаки (British Aerospace, Harrier, Tornado, Eurofighter Typhoon), гелікоптери («СиКинг», «Линко»), авіадвигуни («Роллс-Ройс»).

Хімічна:  Орієнтується на власну (вуглехімія) та імпортну сировину. За виробництвом синтетичного каучуку посідає 7-ме місце у світі.  Головний район — Південний Схід.  Найбільша компанія — «Імперіал Кемікл Індастріз», яка виробляє 22 % синтетичних волокон серед розвинених країн світу та 25 % вибухових речовин промислового значення.

Первинний сектор економіки.

Особливості аграрного сектору. Сільське господарство в країні є одним з найбільш продуктивних та механізованих у світі. У структурі виробництва переважає тваринництво, а саме молочне та м’ясо-молочне скотарство, беконного напряму свинарство, птахівництво. На тонкорунне вівчарство нині припадає всього 1% всієї сільськогосподарської продукції. Частка рослинництва в економіці країни незначна. В основному воно спрямоване на обслуговування тваринництва. Із зернових культур переважають пшениця та сірі хліби: ячмінь, овес, із технічних  – цукровий буряк, льон-довгунець, ріпак. Також вирощують картоплю, розводять фруктові сади.

Особливості сучасного постіндустріального розвитку країни. Тривалий час за темпами економічного зростання Італія відставала від високорозвинутих країн. Після Другої світової війни в країні було здійснено глибокі перетворення, що сприяли швидкому зростанню економіки: щорічний приріст ВВП становив 5,7%. Італія перетворилася з аграрно-індустріальної на індустріально-аграрну, а згодом й постіндустріальну країну.

Домінуючі складники третинного сектору.

Туризм: Італія – п’ята країна у світі та третя в Європі за обсягом іноземних туристичних потоків та четверта у світі за прибутками від туризму. Для Італії характерні різні види туризму за метою поїздки: пізнавальний, пляжний, спортивний, діловий, паломницький, шоп-тури.

Освіта: У системі освіти Італії провідну роль відіграє держава, також значним є вплив на освіту католицької церкви. До топ-200 найкращих вишів Європи входять 19 італійських університетів Пізи, Мілана, Болоньї, Рима, Падуї, Трієста, Турина, Флоренції, Верони та ряду інших міст країни.

Транспорт: У третинному секторі економіки Італії чільне місце належить залізничному транспорту. З 16,5 тис. км італійських залізниць 1 тис. км – це високошвидкісні шляхи. Вони сполучають 10 великих міст північної та центральної частин країни: Турин, Мілан, Венецію, Падую, Верону, Болонью, Флоренцію, Рим, Неаполь та Салерно. Високошвидкісний потяг категорії «Червона стріла» використовується на оновленій лінії Турин – Мілан – Флоренція – Рим – Салерно. Автомобільний (75 % внутрішніх вантажоперевезень і більша частка пасажироперевезень). Залізничний (10 % загальних вантажоперевезень) Морський (90 % зовнішньоекономічних перевезень) Повітряний (набуває усе більшого значення у зовнішніх пасажироперевезеннях).

Вторинний сектор економіки.

Машинобудування. Виробництво автомобілів представлене транснаціональною компанією Fiat Chrysler Automobiles зі штаб-квартирою в Нідерландах (мал. 53). Продукцією компанії є легкові та комерційні автомобілі, мотоцикли, мопеди, велосипеди, будівельні та сільськогосподарські машини, трактори, двигуни. На території Італії компанія працює в Турині. Дочірніми компаніями є Alfa-Romeo (Неаполь), Ferrari (Мілан), Lancia, Abarth, IVECO. Автоскладальні виробництва автомобілів Fiat розміщені у багатьох країнах світу.

Хімічна промисловість Італії спеціалізується на випуску барвників, засобів захисту рослин, мінеральних добрив. Найбільш швидкими темпами розвивається нафтохімія (національний нафтогазовий концерн Eni), виробництво шин (компанія Pirelli), пластмас, синтетичних волокон, фармацевтики, парфумів.

Металургійні виробництва. Так, країна посідає 10-те місце у світі та 2-ге в Європі (після Німеччини) за виробництвом сталі (2017 р.) та має тенденції до нарощування обсягів виробництва. Чорна металургія працює виключно на імпортній сировині.

Енергетика:  Працює переважно на імпортній сировині.  За виробництвом електроенергії посідає 11-те місце у світі.  ТЕС — 75 % виробництва електроенергії, ГЕС — 22 %, інші — 3 %.  Атомна енергетика згорнута, потужна нафтопереробна промисловість.

Легка:  Розвинені швейна (2-ге місце у світі), взуттєва (2-ге місце у світі), текстильна, трикотажна, ювелірна галузі

Харчова:  Посідає 3-тє місце серед галузей обробної промисловості.  Провідні галузі: макаронна, цукрова, виноробна, олійна, консервна.

Індустрія моди. За обсягом виробництва шкіряного взуття та готового одягу Італія посідає 2-ге місце в світі. В індустрії моди працюють всесвітньо відомі компанії, що випускають брендовий одяг марок Armani, Versace, Dolche&Gabbana, Gucci, Benetton, Diesel, Prada та ін.

Первинний сектор економіки.

Спеціалізація аграрного сектору. Сільське господарство Італії лише на 3 /4 забезпечує внутрішні потреби у продовольстві. В рамках «спільного ринку» в Італію збільшується імпорт із країн ЄС пшениці, жита, м’яса, молочних продуктів і яєць, що становить конкуренцію для місцевої продукції. Водночас країна постачає на світовий ринок тонни овочів та субтропічних фруктів. За збиранням винограду країна є світовим лідером. Із зернових культур у цих регіонах вирощують тверду пшеницю для виготовлення макаронів. Роль тваринництва незначна, передусім через нестачу кормів. Розводять м’ясне поголів’я худоби, свиней, кіз, овець.

Контрольні запитання:

1. Порівняйте ВВП двох країн. В чому їх відмінність?

2. Охарактеризуйте ЕГП Великої Британії та Італії

3. Порівняйте демографічну політику двох держав

4. Чому Велику Британію називають "туманним Альбіоном"?

5. Назвіть домінуючі складники третинного сектору двох країн

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Байда Наталія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
2 червня 2021
Переглядів
6996
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку