Тема : « Оцінка якості повітря в Україні»

Про матеріал

Метою дослідження було вивчення стану повітря в Україні.

Були враховані основні фактори впливу на якість атмосферного повітря та заходи, які проводяться по охороні.

Перегляд файлу

           Тема : « Оцінка якісті  повітря  в Україні»

                        Семенюта Наталія Анатоліївна

                                   вчитель біології і екології

ВСП «Технолого-економічногий фаховий коледж 

                            Білоцерківського НАУ»

 

 

Забруднення повітря – одна з трьох екологічних проблем, що найбільше турбують українців.  Вона знаходиться на третьому місці після забруднення води та вирубки лісів.

Метою дослідження було вивчення стану повітря в  Україні.

Були враховані основні фактори впливу на  якість атмосферного повітря   та  заходи, які проводяться по охороні.

 Результати досліджень.

Основним забруднювачем атмосферного повітря в Україні є промисловість: вона робить майже вдвічі більше шкідливих викидів, ніж автотранспорт.   У лідери міст з найбільш забрудненим повітрям вирвався Ужгород – це західноукраїнське місто опинилось на другому місці за індексом забруднення атмосфери. Вищий, ніж у Ужгорода, цей показник лише в Маріуполі. На третьому місці – Горлівка з Донецької області. У Південному регіоні дуже високий рівень забруднення повітря спостерігався в Одесі, високий – у Запоріжжі, Миколаєві. У центральному регіоні найбільш забрудненими були Дніпродзержинськ, Дніпропетровськ, Кривий Ріг.  Ці міста відомі своєю важкою промисловістю та поганою якістю повітря і тому щороку отримують низькі позиції в рейтингах якості повітря. Високий рівень забруднення в цих містах обумовлено, головним чином, значними концентраціями формальдегіду, діоксиду азоту, фенолу, фтористого водню, оксиду вуглецю, завислих речовин. 

Індекс забруднення атмосфери розраховують як суму поділених на середньодобову гранично допустиму концентрацію середніх концентрацій п’яти пріоритетних домішок.

Розрахунок цього індексу засновано на припущенні, що на рівні гранично допустимих концентрацій усі шкідливі домішки характеризуються однаковим впливом на людину, а при наступному підвищенні концентрації ступінь їх шкідливості зростає з різною швидкістю, яка залежить від класу небезпеки даної домішки. При розрахунку ІЗА враховується клас небезпеки кожної домішки.

В Україні розташований один із найбільш забруднюючих парків вугільних електростанцій у світі. Згідно із звітом, вугільні електростанції країни є лідерами за викидами SO2 та зольного пилу в Європі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я про смертність та тягар хвороб, через забруднення атмосферного повітря в Україні щороку втрачається 2 538 років життя людей.

Наразі Україна впроваджує у національне законодавство Директиву про промислові викиди та здійснює прийняття Найкращих доступних технологій та методів керування (НДТМ).

Уряд працює над встановленням ефективних та прозорих екологічних норм відповідно до зобов’язань країни за Угодою про асоціацію та Договором про заснування Енергетичного Співтовариства.

Тим часом українські вугільні електростанції відповідають за 80% загальних викидів діоксиду сірки в Україні та 25% оксидів азоту. Рівні викидів зольного пилу особливо високі та перевищують граничні значення, визначені Директивою про великі спалювальні установки, в 40 разів.

Згідно з аналізом отриманих даних про викиди, 72% загальних обсягів зольного пилу, що викидається вугільними електростанціями сукупно в ЄС, країнах-членах Енергетичного Співтовариства та Туреччині, надходить від українських ТЕС.

Серед 30 великих спалювальних установок з найвищими викидами золи — 18 українських ТЕС. У цьому звіті ми оцінюємо вплив виробництва електроенергії з вугілля в Україні на якість повітря та здоров’я.

Україна належить до 193 країн, які прийняли Порядок денний у сфері сталого розвитку до 2030 року та 17 цілей сталого розвитку як орієнтир для подолання всіх форм бідності, побудови гідного життя для всіх, не залишаючи нікого позаду.

  Існує ряд ресурсів, які надають інформацію про рівень забрудненості повітря.  Це відкриті джерела, доступні будь-якому бажаючому:

- AirVisual — тут в режимі реального часу можна відстежувати, де в певний момент повітря найбрудніше.

- AQICN — інформація про якість повітря також в режимі реального часу.

- Телеграм бот "Якість повітря у Києві" — інформація по забрудненню повітря в Києві, можливість відстеження порайонно.

- SaveEcoBot — екологічний бот для моніторингу дозвільної документації забруднювачів довкілля.

Одним з методів зниження темпів забруднення атмосфери – це очистка палива, а зокрема бензину від шкідливих домішок, таких як свинець, який ушкоджує головний мозок дітей. Щоб зменшити викиди в атмосферу у розвинених країнах повсякчасно встановлюються системи контролю викидів продуктів згорання, не дивлячись на  велику вартість таких систем.

Висновки. Стан повітря  України задовільний. Екологічно збалансоване і відповідальне ведення екологічного моніторингу за якістю повітря  передбачає застосування методів очистки та покращення якості.

 

     СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. Білявський О.Г., Падун М.М., Фурдуй Р.С. Основи екології.- К.:Либідь, 1993-304 с.
  2. Грицик В.(мол.), Канарський, Ю., БедрійЯ. Екологія довкілля. Охорона природи. Навч. посібник. - К.: Кондор, 2008. 292с
  3. Джигирей В.С. Екологія та охорона навколишнього природного середовища.- К.: Знання, 2002 р. - 214 с.
  4. Запольський А.К.,  Мішкова-Клименко Н.А.,  Астрелін І.М.,  Брик М.Т. Фізико-хімічні основи технологій очищення стічних вод - К.: Лібра, 2001. – 552 с.
  5. Забруднення атмосферного повітря // Словник-довідник з екології : навч.-метод. посіб. / уклад. О. Г. Лановенко, О. О. Остапішина. — Херсон : ПП Вишемирський В. С., 2013. — С. 87.
  6. Гігієнічний норматив якості атмосферного повітря // Словник-довідник з екології : навч.-метод. посіб. / уклад. О. Г. Лановенко, О. О. Остапішина. — Херсон : ПП Вишемирський В. С., 2013. — С. 50.
  7. Контроль забруднення атмосфери // Словник-довідник з екології : навч.-метод. посіб. / уклад. О. Г. Лановенко, О. О. Остапішина. — Херсон : ПП Вишемирський В. С., 2013. — С. 110.

 

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
7 червня 2023
Переглядів
279
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку