Тема: «Реформаційні та контрреформаційні рухи в Україні. Православні братства. Львівська братська школа».

Про матеріал
Урок самостійного опрацювання. Мета: ознайомити учнів з новими поняттями; розвивати пам’ять, увагу, мислення, мовлення, виправляти недоліки у вимові; формувати історичну свідомість; вчити учнів працювати самостійно, використовуючи роздатковий матеріал; виховувати відчуття причетності до минулого України, бажання більше дізнатися про нього.
Перегляд файлу

Історія України 8 клас.                                                             Дата ___________

Урок самостійного опрацювання.

Мета: ознайомити учнів з новими поняттями; розвивати пам’ять, увагу, мислення, мовлення, виправляти недоліки у вимові; формувати історичну свідомість; вчити учнів працювати самостійно, використовуючи роздатковий матеріал; виховувати відчуття причетності до минулого України, бажання більше дізнатися про нього.

Тема: «Реформаційні та контрреформаційні рухи в Україні. Православні братства. Львівська братська школа».

 

Завдання:

  1.               Записати число, класна робота, тему уроку.
  2.               Вивчити терміни.

 

У XVI ст. православна церква на українських землях перебувала у кризовому стані.

Поширення реформаційного руху сприяло розвитку релігійного вільнодумства в Україні й виходу частини віруючих із традиційних церков.

Реформація — церковно-релігійні й суспільно-політичні течії, спрямовані проти католицької церкви.

Протестантизм — один із найбільших (поряд із католицизмом і православ’ям) напрямків християнства, який виник у період Реформації в XVI ст. Його початковими формами були лютеранство, кальвінізм та англіканство.

Контрреформація — рух, розпочатий католицькою церквою для боротьби з Реформацією, у 60-х рр. XVI ст. в Україні. У 1569 р. за підтримки польської влади на теренах України розпочало діяльність «Товариство Ісуса» (Орден єзуїтів). У 70—80-х рр. XVI ст. на українських землях єзуїти відкривали свої школи, які мали досить високий рівень викладання. Водночас вони сприяли поширенню католицизму.

Церковні братства — релігійні та культурно-просвітницькі товариства, що створювалися православними міщанами при церковних парафіях України в XV—XVII ст. Відкривали школи, друкарні, організували бібліотеки.

Перші братства — Благовіщенське (1542 р.) та Миколаївське (1544 р.) — виникли у Львові. У другій половині XVI ст. найвпливовішим стало Успенське ставропігійське братство у Львові. Наприкінці XVI — на початку XVII ст. православні братства діяли в Перемишлі, Рогатині, Тернополі, Луцьку, Кременці, Судовій Вишні, Києві та багатьох інших українських містах.

 

Домашнє завдання. Дати усні відповіді на запитання:

1. Якої ви віри?       2. З якими вірами знайомі? 

3. Що таке реформація? Проти якої церкви боролася реформація?

4. Що таке контреформація?

5. Що таке церковні братства?

docx
Додано
4 січня 2023
Переглядів
769
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку