Тема: "Сучасні екологічні проблеми у світі та в україні та їх вирішення"

Про матеріал
Сучасні мегаполіси світу докладають неабияких зусиль аби знайти простір для зелених насаджень та поліпшити якість життя городян. На вулицях багатьох сучасних міст концентрація діоксиду азоту (NO2), який згубно впливає на здоров'я людей, перевищує безпечні рівні. Натомість рослини покращують якість повітря, значно знижуючи вміст небезпечних речовин. Найуспішніші кроки у «зеленому» напрямку робить «кам’яний» Сінгапур, половина території якого вкрита зеленими насадженнями – садами і національними парками.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТРОПІЧНИЙ ЛІС У МЕҐАПОЛІСІ – УЛЬТРАСУЧАСНЕ ЧУДО Виконала: Машуренко Ірина Валеріївна Вчитель біології

Номер слайду 2

Висячі сади Семіраміди Цікаві факти: Створені ці сади були для дружини царя Вавилону; У зелених стінах садів Семіраміди у 323 році до н.е. помер Олександр Македонський (32 роки); Встановити точно де знаходяться Висячі сади Семіраміди досі не представляється можливим.

Номер слайду 3

Історія: Висячі Сади Семіраміди, відомі також під назвою Висячі сади Вавилона, є одним з семи Чудес Світу. На жаль, це дивне архітектурне творіння не дійшло до наших днів, але пам'ять про нього живе і нині.

Номер слайду 4

Цей шедевр побудували за наказом вавилонського правителя Навуходоносора II. Він віддав наказ найкращим інженерам, математикам і винахідникам створити диво дивне на радість своїй дружині Амітіс. Дружина правителя була родом з Мідії, землі наповненою ароматом квітучих садів і зелених пагорбів. В душному і запиленому Вавилоні вона задихалася і тужила за рідними краями. Щоб утішити її, Навуходоносор наказав звестивисячі сади.

Номер слайду 5

Манускрипти часів Навуходоносора не містять ніяких посилань на висячі сади. Навіть ті історики, які дають докладні описи Висячих Садів, ніколи не бачили їх на власні очі. Сучасні історики доводять, що коли солдати Олександра Македонського дісталися до родючих земель Месопотамії і побачили Вавилон, вони були вражені.

Номер слайду 6

В архітектурному плані Висячі Сади являли собою піраміду, що складалася з чотирьох ярусів , їх підтримували колони висотою до 25 м. Нижній ярус мав форму неправильного чотирикутника, найбільша сторона якого становила 42 м, найменша - 34 м.

Номер слайду 7

Щоб запобігти просочуванню поливної води, поверхню кожної платформи спочатку покривали шаром тростини, змішаної з асфальтом, потім двома шарами цегли, скріпленої гіпсовим розчином, поверх усього укладалися свинцеві плити. На них товстим шаром лежала родюча земля, куди було висаджене насіння різних трав, квітів, чагарників, дерев. Піраміда нагадувала вічно квітучий зелений пагорб.

Номер слайду 8

У порожнині однієї з колон вміщувалися труби, через які насоси цілодобово подавали воду з Євфрата на верхній ярус садів, звідки вона стікала (струмочками та невеликими водоспадами) й зрошувала рослини нижніх ярусів. Чудом здавалося дзюрчання води, тінь і прохолода серед дерев, завезених із далекої Мідії.

Номер слайду 9

331 р. до н.е. війська Олександра Македонського захопили Вавилон. Уславлений полководець зробив місто столицею своєї величезної імперії. Після смерті Олександра (323 р. до н.е.) Вавилон поступово занепав. Сади були занедбані. Повені зруйнували цегельний підмурок колон, платформи обвалилися. Так загинуло одне з чудес світу.

Номер слайду 10

Сьогодні сучасні архітектори ХХІ століття взялися відновити та вдосконалити ідею Висячих садів Семіраміди у сучасному мегаполісі

Номер слайду 11

У міру того, як людство все більше усвідомлює проблеми перенаселеності і забруднення своїх міст, народжуються все нові ідеї щодо використання споруд в якості гігантських "покращувачів" атмосфери. Житловий будинок, засаджений з усіх боків зеленню буде очищати повітря навколо себе - новітній архітектурний тренд.

Номер слайду 12

Стефано Боері (Stefano Boeri) - визнаний лідер в проектуванні будівель вертикального лісу (vertical forest towers). Його зелені будинки вже стали окрасою і своєрідною візитівкою в кількох містах Франції, Швейцарії та Італії. І хоча Україна у планах архітектора наразі не значиться, вітчизняні забудовники останнім часом теж надають значної уваги питанню озелененню,  наприклад новобудови в Суворівському районі Одеси буквально рясніють зеленню, радуючи око, і збагачуючи довкілля свіжим повітрям, що робить проживання ще більш комфортним.

Номер слайду 13

Новобудови у Одесі рясніють зеленими насадженнями

Номер слайду 14

Лозанна, Швейцарія, “La Tour des Cedres” 117-метровий хмарочос з більш ніж двадцятьма тисячами рослин - будівля не просто з зеленим оформленням, тут використовуються передові технології з сонячними панелями і збором дощової води. На верхньому поверсі розміщений ресторан з шикарними видами на місто. Внизу офіси і торгові центри.

Номер слайду 15

Мілан, Італія, “Bosco Verticale” Дві вежі висотою 110 і 76 метрів відповідно, майже тисяча дерев і безліч інших рослин, загальна площа “лісу” - 10 000 квадратних метрів. Будинки також енергоефективні, вони є частиною величезного проекту BioMilano з зеленим поясом навколо італійської столиці моди.

Номер слайду 16

Лючжоу, Китай, “The Liuzhou Forest City” Ціле величезне зелене місто на тридцять тисяч жителів, з житловими будинками, готелями, офісами, магазинами, школами і лікарнями. Крім сонячної енергії планується використовувати і геотермальні ресурси. Цей мега проект розрахований на мільйон рослин, які, як очікується, будуть поглинати щорічно 10 000 тонн вуглекислого газу і 57 тонн забруднюючих речовин, а також виробляти 900 тонн кисню. Будівництво планують закінчити вже в 2020 році.

Номер слайду 17

“Forкt Blanche” з вертикальним лісом, в Парижі, Франція. Висота “всього” 54 метри, нижні поверхи віддадуть під офіси і магазини, а верхні - під житло. Всі чотири фасади з величезною кількістю терас і балконів, на яких буде рости 2000 дерев і безліч чагарників, не кажучи вже про траву. За словами проектувальників, такий будинок еквівалентний цілому гектару лісу, а це в десять разів більше площі, яку займає сам будинок.

Номер слайду 18

“Сінґапурські супердерева” - орхідеї

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Філософія орхідеї – квітки національного символу Сінґапуру – перемогла у 2009-му році на міжнародному конкурсі зі створення найбільшого в країні громадського саду – Сад Південної Маріни. Це ультрасучасне чудо світу сінґапурська влада вирішила “повернути” колись знищений тропічний ліс у місто. Тільки от могутні дерева не посадиш на грядках, а молоді ростимуть десятки і навіть сотні років… Інженери знайшли неординарні рішення, збудувавши велетенські “дерева” із металу і бетону, а садівники засадили їх тисячами ліан та епіфітів: орхідей, папоротей, бромелій

Номер слайду 21

Сінґапурські “супердерева”, окрім їх видовищності та “зеленості”, мають доволі утилітарне значення, вони також є вентиляційними шахтами, однак, основне їх призначення – це охолодження повітря.

Номер слайду 22

Літаючі сади майбутнього Сьогодні всі намагаються піклуватися про навколишнє середовище, що дуже важливо для майбутнього нашої планети і людства. Так як за минуле століття було знищено велику кількість зелених зон, їх витіснили мегаполіси. Тепер час повернути зелені насадження у міста.

Номер слайду 23

Компанія Rael San Fratello запропонувала сміливий проект, який в майбутньому допоможе покращити екологію мегаполісів. На сьогоднішній день самий популярний спосіб озеленення мегаполісів – зелені стіни. Але прогрес йде вперед і вже скоро логічним місцезнаходженням для зелених садів буде небо – вони будуть плавати у повітрі на великих дистанційно управляючих дирижаблях.

Номер слайду 24

Кожна така зелена ферма буде облаштована датчиками, які слідкуватимуть за погодою, рухом, забрудненнями, шумом і іншими показниками в режимі реального часу; Крім того, буде можливість управляти дирижаблем вручну. Літаючі сади будуть постійно рухатися по мегаполісу, приносячи кисень в місця без озеленення.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Дякую за увагу!

ppt
Додано
18 березня 2020
Переглядів
2103
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку