Урок-презентація на тему " Екологічні чинники та їх класифікація"

Про матеріал
Матеріал уроку представлений у вигляді презентації, яка розкриває послідовне вивчення теми з відповідними завданнями на кожному етапі уроку. Включає ілюстрації та відеоматеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок №3 Екологічні чинники та їх класифікація. Мета: розширити поняття про екологічні чинники та їх вплив на організми; ознайомити з різними класифікаціями екологічних чинників та методами їх дослідження; навести приклади взаємодії екологічних чинників.

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань учнів. Австрійський етолог Карл Фріш дуже любив мед, через те, мабуть, його улюбленим об’єктом досліджень були медоносні бджоли. Він установив, що ці комахи як компас у похмурий день використовують: А - язик для сприйняття пахучих молекул з повітря;Б - пару вусиків для пошуку квітів на дотик;В - сенсили для сприйняття шуму квітки, що розхитується;Г - щупики для розпізнавання солодкого смаку нектару;Д - складні очі для сприйняття поляризованого видимого світла; Чому ці дослідження є аутекологічними? Що є об'єктом вивчення аутекології?

Номер слайду 3

АУТОЕКОЛОГІЯ (факторіальна екологія, екологія особин) – розділ екології, що вивчає видові особливості реакцій організмів на чинники середовища. ІІ. Вивчення нового матеріалу. Термін аутекологія запропонував швейцарський ботанік К. Шретер (1855 – 1939) ще в 1896 р. Основними завданнями аутекології є вивчення: - екологічних зв’язків організму із середовищем; - типів середовища життя; - різноманіття екологічних чинників і закономірностей їхнього впливу; - різноманітності адаптацій та механізмів їх формування; - класифікації екологічних груп організмів та їх життєвих форм; - явищ заселення організмами нових територій; - небезпеки біологічного забруднення та негативного впливу на аборигенні види організмів.

Номер слайду 4

Об’єктами аутекологічних досліджень є організми окремих видів рослин, грибів або тварин. Мета аутекологічних досліджень – це встановлення способів і закономірностей формування адаптацій організмів у певному середовищі. Результати аутекологічних досліджень застосовують у: - рослинництві; - тваринництві; - бджільництві; - рибному та лісовому господарстві (для вибору сортів рослин і порід тварин, що їх найдоцільніше вирощувати або розводити в конкретному районі); - медицині (для визначення впливу ксенобіотиків на здоров’я людини); - еволюційній біології (для виявлення закономірностей впливу чинників на формування адаптацій).

Номер слайду 5

ЕКОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ – це усі природні компоненти й явища навколишнього середовища, що впливають на живі організми. Значення екологічних чинників.1. Адаптаційне значення –це формування пристосувань на різних рівнях організації життя. 2. Модицікаційне значення – це зміни дії інших чинників і пристосувань у відповідь на зміни середовища. 3. Сигнальне значення – це сприйняття рецепторами організмів світлового, звукового, хімічного або механічного впливу як джерела інформації про стан середовища. 4. Біонавігаційне значення – це визначення місцеіснування або напрямків переміщення у просторі за магнітними хвилями. 5. Вітальне значення – це коли дія чинників різної інтенсивності може сприяти життєдіяльності організмів. 6. Лімітуюче значення – це коли дія чинників різної інтенсивності може обмежувати життєдіяльність організмів. 7. Летальне значення – це коли дія чинників спричиняє загибель організмів.

Номер слайду 6

Природа екологічних чинників: 1. Фізична ( світлові промені, магнітні поля ) 2. Хімічна (сольовий склад води, вміст кисню ) 3. Біологічна (віруси, бактерії, рослини)Ресурси навколишнього середовища - це ті чинники, що їх організми використовують, споживають, тим самим зменшуючи їх кількість. (Наприклад, вода, їжа, кисень або вуглекислий газ, схованки або місця розмноження.)Умови існування –це чинники, до яких організми змушені пристосовуватися, але вплинути на них не можуть. ( Наприклад, світло )

Номер слайду 7

Класифікація екологічних чинників.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} АбіотичніБіотичніАнтропічніКліматичні ( вплив світла, температури, вологості)Симбіотичні, нейтральні та антагоністичніТехногенні ( вплив галузей промисловості)Атмосферні ( вплив повітря)Вірусогенні, мікробіогенні, фітогенні, зоогенні, мікогенні. Антропогенні ( опосередкований вплив людини)Едафічні ( вплив грунту)Внутрішньовидові та міжвидовіГідрологічні ( вплив води)Топографічні ( вплив рельєфу)

Номер слайду 8

Закріплення знань учнів. Подумайте, який із вивчених екологічних чинників несе найбільшу загрозу для всього живого на планеті? Поясніть чому?

pptx
Додано
19 березня 2020
Переглядів
3997
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку