Тема: Урок-гра. Пригодницький роман Л.Стівенсона «Острів скарбів»

Про матеріал
Дану презентацію можна використати як підсумковий урок зарубіжної літератури у 6 класі при вивчені роману Л.Стівенсона "Острів скарбів"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Урок-гра. Пригодницький роман Л. Стівенсона «Острів скарбів»

Номер слайду 2

Мета: перевірити рівень знань учнів в ігровій формі; розвивати логічне мислення,зв’язне мовлення, формувати навички роботи в групі; виховувати інтерес до читання творів зарубіжної літератури. Обладнання: Тексти роману «Острів Скарбів», картки з завданнями, букви.

Номер слайду 3

Завдання 1 «Хто є хто?» Джим Гокінс ЛівсіСмолет Флінт Бен Ган Тейлор. Джон Сільвер Біллі Бонс. Корабельний кухар Лікар. Юний джентльмен Сквайр Людина з острова Загадковий постоялець заїзду «Адмірал Бенбов» Капітан корабля «Еспаньйола» Капітан піратів

Номер слайду 4

Перевір себе. Корабельний кухар

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Завдання 2 «Закінчити речення»1. Біллі Бонс помер від …2. Карту скарбів зайшов …3. Команда на «Еспаньйолі» наполовину складалася з …4. Бен Ган був …5. Про заколот Джим Гокінс дізнався сидячи …6. Джим Гокінс вступив в сутичку з піратами і …7. Коли Джим Гокінс повернувся в блокгауз,то потрапив в …8. Джон Сільвер зберіг життя Джиму Гокінсу, щоб …9. Ця подорож закінчилася …Довідка: Джим Гокінс, щасливим поверненям додому, піратів, колишнім піратом ,в діжці з-під яблук, полон до піратів, переміг та врятував корабель, серцевого нападу, той врятував його від шибениці.

Номер слайду 7

1. Біллі Бонс помер від серцевого нападу. 2. Карту скарбів зайшов Джим Гокінс. 3. Команда на «Еспаньйолі» наполовину складалася з піратів. 4. Бен Ган був колишнім піратом. 5. Про заколот Джим Гокінс дізнався сидячи в діжці з-під яблук. 6. Джим Гокінс вступив в сутичку з піратами і переміг та врятував корабель. 7. Коли Джим Гокінс повернувся в блокгауз, то потрапив в полон до піратів. 8. Джон Сільвер зберіг життя Джиму Гокінсу, щоб той врятував його від шибениці. 9. Ця подорож закінчилася щасливим поверненям додому.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Завдання 3 «Герой і риса характеру»Сквайр Тейлор Джон Сільвер Джим Гокінс Лікар Лівсі Капітан Смоллет. Жорстокий і підступний. Не вміє зберігати таємниці. Сміливий і відчайдушний. Відповідальний, любить порядок у всьому. Завжди дотримується даного слова.

Номер слайду 10

Сквайр Тейлор не вміє зберігати таємниці. Джон Сільвер жорстокий і підступний. Джим Гокінс сміливий і відчайдушний. Лікар Лівсі завжди дотримується даного слова. Капітан Смоллет відповідальний, любить порядок у всьому.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Завдання 4 «Кому належать слова»«Якщо мені не пощастить вибратися звідси й вони надішлють мені чорний знак, то знай, що вони полюють на мою скриню…» «А я був за старшого матроса, це через свою дерев’янку. Ногу я позбувся у тій самій баталії, де старий П’ю збувся своїх баньок. Плавав спершу з Інглендом, тоді з Флінтом. Оце й усе моє моряцтво….» «Я вже три роки не розмовляв з жодною живою душею….. Жив я давніше так, що сором і сказати…. У самоті на цьому острові я пепедумав усе й навернувся до благочестя» «Якщо ви прийдете сюди поодинці і без зброї, я закую вас у кайдани й одвезу до Англії, щоб вас судили справедливим судом. А якщо не прийдете, то я спроваджу вас усіх на той світ…»«Це просто доля. На кожному кроці ти рятуєш нам життя. Тож як можеш думати, що ми покинем тебе напризволяще? Це була б погана віддяка за все. що ти зробив для нас…» «І коли хочете знати, хто це все спричинив, то знайте, що це я і ніхто інший. Я сидів в діжці з-під яблук і підслухав вас. А щодо шхуни. то це я перетяв линву, вбив тих, кого ви лишили на борту і відвів шхуну в безпечне місце..»

Номер слайду 13

«Якщо мені не пощастить вибратися звідси й вони надішлють мені чорний знак, то знай, що вони полюють на мою скриню…» Біллі Бонс. «А я був за старшого матроса, це через свою дерев’янку. Ногу я позбувся у тій самій баталії, де старий П’ю збувся своїх баньок. Плавав спершу з Інглендом, тоді з Флінтом. Оце й усе моє моряцтво….» Джон Сільвер. «Я вже три роки не розмовляв з жодною живою душею….. Жив я давніше так, що сором і сказати…. У самоті на цьому острові я пепедумав усе й навернувся до благочестя» Бен Ган. «Якщо ви прийдете сюди поодинці і без зброї, я закую вас у кайдани й одвезу до Англії, щоб вас судили справедливим судом. А якщо не прийдете, то я спроваджу вас усіх на той світ…» Капітан Смоллет.«Це просто доля. На кожному кроці ти рятуєш нам життя. Тож як можеш думати, що ми покинем тебе напризволяще? Це була б погана віддяка за все. що ти зробив для нас…» Лікар Лівсі. «І коли хочете знати, хто це все спричинив, то знайте, що це я і ніхто інший. Я сидів в діжці з-під яблук і підслухав вас. А щодо шхуни. то це я перетяв линву, вбив тих, кого ви лишили на борту і відвів шхуну в безпечне місце..» Джим Гокінс.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Завдання 5 «Відгадай героя за описом» «Тепер я побачив, що він був такої ж білої раси, як і я. І навіть мав досить приємні риси обличчя. Тільки шкіра його так засмалилась на сонці, що аж губи в нього почорніли. Він був обідранцем із обідранців. Одяг його складався з парусинового лахміття та решток морської роби…» «Замолоду він добряче вчився і як схоче, може говорити, мов з книжки читає. А що вже хоробрий – лев проти нього ніщо. Я бачив, як він раз зіткнувся з чотирма – загріб їх і буць голова об голову – а сам був без зброї…» «То був високий, міцний, огрядний чоловік з брунатним обличчям. Над коміром його заяложеної синьої куртки стирчала просмолена косичка. Руки в нього були зашкарублі й пошрамовані, з чорними поламаними нігтями, а рубець на щоці мав неприємний блідо- багряний відтінок»«Це був високий, понад шість футів на зріст, і плечистий чоловік з грубуватим добродушним обличчям, засмаглим і вкритим зморшками у тривалих мандрах. Рухливі чорні брови засвідчувал, що він не лихий на вдачу, а радше загонистий і гоноровитий»

Номер слайду 16

«Тепер я побачив, що він був такої ж білої раси, як і я. І навіть мав досить приємні риси обличчя. Тільки шкіра його так засмалилась на сонці, що аж губи в нього почорніли. Він був обідранцем із обідранців. Одяг його складався з парусинового лахміття та решток морської роби…» (Бен Ган). «Замолоду він добряче вчився і як схоче, може говорити, мов з книжки читає. А що вже хоробрий – лев проти нього ніщо. Я бачив, як він раз зіткнувся з чотирма – загріб їх і буць голова об голову – а сам був без зброї…» (Джон Сільвер). «То був високий, міцний, огрядний чоловік з брунатним обличчям. Над коміром його заяложеної синьої куртки стирчала просмолена косичка. Руки в нього були зашкарублі й пошрамовані, з чорними поламаними нігтями, а рубець на щоці мав неприємний блідо- багряний відтінок.» (Біллі Бонс). «Це був високий, понад шість футів на зріст, і плечистий чоловік з грубуватим добродушним обличчям, засмаглим і вкритим зморшками у тривалих мандрах. Рухливі чорні брови засвідчувал, що він не лихий на вдачу, а радше загонистий і гоноровитий» (Сквайр Тейллор).

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Завдання 6 «Скринька запитань» 1. За яких обставин карта скарбів потрапила до Джима Гокінса? 2. Хто разом з Джимом вирушив на пошуки скарбів капітана Флінта? 3. Про що дізнався Джим, коли сидів у діжці з-під яблук? 4. За яких обставин Джим познайомився з Беном Ганом? 5. Чому лікар Лівсі віддав карту скарбів Джону Сільверу? 6. Як Джиму Гокінсу вдалося врятувати «Еспаньйолу»? 7. Що побачили пірати,коли розкопали місце,де мали бути заховані скарби? 8. Як закінчилася подорож для герої твору?

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Тести1. «Острів скарбів» - це роман …? А. Пригодницький. Б. Фантастичний. В. Історичний. 2. Біллі Бонс отримав…? А. Лист. Б. Медальйон. В. Чорну мітку. 3. Корабель мав назву …? А. «Пілігрим». Б. «Еспаньйола». В. «Веселий Роджер». 4. Джон Сільвер був …? А. Однорукий. Б. Одноногий. В. Одноокий. 5. Скарби знайшов …? А. Бен Ган. Б. Джон Сільвер. В. Лікар Лівсі. 6. Джим Гокінс вирушив у подорож …? А. Хотів розбагатіти. Б. Прагнув пригод. В. Хотів втекти з дому.

Номер слайду 21

1. «Острів скарбів» - це роман - А. Пригодницький. 2. Біллі Бонс отримав - В. Чорну мітку. 3. Корабель мав назву - Б. «Еспаньйола». 4. Джон Сільвер був - Б. Одноногий. 5. Скарби знайшов - А. Бен Ган. 6. Джим Гокінс вирушив у подорож - Б. Прагнув пригод.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

З отриманих літер складіть слово.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Момот Ірина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Топчій Галина
Додано
3 квітня 2023
Переглядів
786
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку