Тема уроку: Чим мінерали відрізняються від гірських порід. Мінерали і гірські породи.

Про матеріал
Тема уроку: Чим мінерали відрізняються від гірських порід. Мінерали і гірські породи. Коротко про головне Земна кора складається з мінералів і гірських порід Мінерали - це однорідні тіла, які складаються з однієї речовини. Гірські породи — це сполучення кількох мінералів у земній корі.
Перегляд файлу

Тема уроку: Чим мінерали відрізняються від гірських порід. Мінерали і гірські породи. 

Коротко про головне

Земна кора складається з мінералів і гірських порід

Мінерали - це однорідні тіла, які складаються з однієї речовини.

Гірські породи — це сполучення кількох мінералів у земній корі.

Усі гірські породи поділяють на три великі групи: осадові, магматичні та метаморфічні.

 

  1.      Перегляньте відеоурок  Чим мінерали відрізняються від гірських порід. Мінерали і гірські породи. 

2. Прочитайте та дайте відповіді на запитання

Що таке мінерали і чим вони відрізняються від гірської породи. Земна кора складена мінералами та гірськими породами.

Мінерали - це однорідні тіла, які складаються з однієї речовини. Наприклад, вода, кварц, золото, слюда, кам’яна сіль, алмаз.

Мінерали утворюються в результаті внутрішніх (ендогенних) та зовнішніх (екзогенних) процесів, а також можуть вирощуватися в лабораторіях (дорогоцінне каміння) та на морських фермах (перли).

У природі існують тверді (алмаз, кварц), рідкі (вода, нафта, ртуть) та газоподібні (всі гази) мінерали. Тверді мінерали можуть бути кристалічними (галіт, кварц) та аморфними, які не мають вираженої кристалічної будови (опал, усі смоли) (мал. 1).

Це цікаво. Аморфні тіла не мають постійної форми. За кімнатної температури вони поводяться як тверді речовини, а при підвищенні розтікаються, як рідини.

Мінерали в чистому вигляді трапляються в природі порівняно рідко. Найчастіше вони бувають у різноманітних сполуках, утворюючи гірські породи.

Гірські породи - це сполучення кількох мінералів у земній корі. Наприклад, до складу гірської породи граніту входять три мінерали: кварц, слюда, польовий шпат.

Гірськими породами можуть бути скупчення одного мінералу у великій кількості, зокрема накопичення мінералу кальциту утворює гірську породу вапняк.

Розгляньте граніт зі шкільної колекції та визначте, які його особливості свідчать, що в його складі є кілька мінералів.

На нашій планеті за час її існування утворилася велика кількість різноманітних гірських порід і мінералів. Зважаючи на походження та особливості утворення їх можна розділити на декілька видів.

Які бувають види гірських порід. Усі гірські породи за походженням поділяють на три великі групи 

Осадові гірські породи утворилися за рахунок руйнування, перенесення та осадження матеріалів завдяки дії вітру, води та льоду.

Окремо утворювалися осадові гірські породи шляхом хімічного осаду з водної рідини, а також у результаті життєдіяльності організмів. З часом ці матеріали об’єднуються, тому осадові породи складаються з багатьох мінералів. Прикладами таких порід є глина, вапняк та інші 

Розгляньте перелік осадових порід.  До якої групи зарахуєте кожну з них? Об’єднайте їх у групи. Поясніть своє рішення.

Глина, торф, калійна сіль, вапняк, галька, нафта, щебінь.

Магматичні гірські породи утворюються у процесі охолодження рідкої магми, що надходить з глибинних шарів Землі. Ця магма має високу температуру і застигає, коли досягає земної поверхні. Проте, залежно від того, де охолоджується ця речовина, утворюються різні гірські породи. Якщо рідка маса охолоджується під земною поверхнею, то цей процес відбувається дуже повільно й утворюються щільні непористі породи з великими кристалами. Найвідомішим прикладом таких гірських порід є граніт, який складається з мінералів кварцу, польового шпату та слюди.

Іншим типом магматичних гірських порід є вулканічні, коли магма піднімається на поверхню Землі і у вигляді лави там охолоджується. Кристали в цих гірських породах менші за розмірами. Прикладом таких порід є базальти та пемза (мал. 4).

Метаморфічні породи утворюються з уже наявних гірських порід, які потрапляють глибоко в надра Землі. Під дією високої температури, високого тиску, хімічного впливу магми, гарячих термальних вод і газів, які йдуть із надр Землі, вони змінюють свій склад і властивості. Метаморфізм завжди пов’язаний із магматичною чи тектонічною діяльністю в земній корі.

Найпоширенішими метаморфічними породами є мармур, кварцит, гнейс та сланці (мал. 5).

https://lh3.googleusercontent.com/ndZQwavdgJatrrPdDHzTIPnirQB2snHHNJtt_mqb88ABstJ65mIE6mjRmRkC9TvRIgrYT78Un0xGMZ6YS5U9iPZ2q1481EFb5DHgWWZdtPA7JRrfL5gpyL_zWjcjM0sbyg=w1280

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ 

  1.      Прочитати  матеріал теми уроку Чим мінерали відрізняються від гірських порід. Мінерали і гірські породи. 

2..Використовуючи додаткові джерела інформації  складіть у зошиті інформаційну листівку про гірські породи, які добувають у вашому краї, за запропонованим планом опису:

  •         1. Тип осадової гірської породи.
  •         2. З чого утворилися ці породи.
  •         3. Приклади гірських порід.

3. Назвіть магматичні гірські породи в запропонованому списку.

Граніт, пісок, лабрадорит, глина, вапняк, крейда, гіпс, туф, вугілля, базальт, мармур, кам’яна сіль.

 

https://lh5.googleusercontent.com/IpzM_rjpZVglqTUZhqXDidIi9u4h3VsDVwNrYzE0IqQfPvSXmQUXhSU_svsjWj0CWFeneXBHUmMlhhhCSOsnpJ9htY_rXzBWXXYmxVAlTReJZxj0xXcmSWGiCXHDe7npJA=w1280

 

docx
Додав(-ла)
Чаус Людмила
Додано
22 грудня 2023
Переглядів
477
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку