Тема уроку "Співуча Німеччина"

Про матеріал
Мета: • навчальна: вчити учнів уважно слухати музичні твори вміти характеризувати їх; взаємовплив і взаємозбагачення музики різних народів: - виконання пісень різного змісту і характеру. - закріплювати набуті знання і вміння учнів. • розвивальна: розвивати предметні та міжпредметні компетентності учнів, збагачувати їхній музичний та загальний кругозір, слуховий досвід, вчити аналізувати музичні твори, визначати національні особливості музики різних народів • виховна: засобами музичного мистецтва здійснювати полікультурне виховання учнів, формувати поважне ставлення до культур інших народів. Музичний матеріал: Йоганн Себастьян Бах, «Прелюдія до мажор», «Прелюдія до мінор». «Вийди, вийди, Іванку» (повторення); Основні поняття: «поліфонія», «орган» Тип уроку: комбінований Обладнання: музичний інструмент, ноти, фонохрестоматія, програвач, ілюстрації, портрети композиторів, підручники.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

1 C7 А3І6 Ч5 У4 В2 П1 Н9 А8 Н7 И6 Ч5 Ч4 Е3 М2І

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Замок Нойшванштайн

Номер слайду 5

Бранденбурзькі ворота

Номер слайду 6

Берлінський собор

Номер слайду 7

Музейний острів

Номер слайду 8

Берлінська телевежа

Номер слайду 9

Мюнхенська резиденція

Номер слайду 10

Кельнський собор

Номер слайду 11

Йоганн Себастьян Бах 

Номер слайду 12

Георг Фрідріх Гендель

Номер слайду 13

Людвіг ван Бетховен

Номер слайду 14

Фелікс Мендельсон

Номер слайду 15

Ріхард Штраусppt_xxshearppt_x

Номер слайду 16

Йоганн Себастьян Бах

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Бах народився в невеличкому німецькому місті у сім’ї музиканта. Саме батько відкрив маленькому Йоганну чарівний світ музики. У дитячі роки музика завжди була поряд з маленьким Йоганном: він грав на скрипці, клавесині, органі, співав у шкільному хорі.

Номер слайду 19

У дорослому віці Бах вирішив не покидати фантастичну країну Музики. У різні роки він працював придворним музикантом, органістом і керівником хору в церкві. Він пізнав усі секрети інтонації, імпровізації, а найбільше йому подобалося розкривати секрети поліфонії. Улюбленим інструментом Баха був орган!

Номер слайду 20

Орган — духовий клавішний музичний інструмент, який з'явився в Європі у 12 столітті. Органіст грає на мануалі — клавіатурі для рук, а також використовує педалі для ніг. Звук з органа надходить із багатьох труб.3 великою повагою ставився Йоганн до народних німецьких мелодій. У деяких його творах звучать мелодії народних пісень і танців, які чув у дитинстві.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Поліфонія — вид багатоголосся, у якому одночасно звучать декілька ріноравних голосів.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Послухайте твір. Йогана Себастьяна Баха і скажіть , що незвичного в цій музиці?

Номер слайду 28

Номер слайду 29

- Що незвичного в музиці?- Який характер твору?- На якому інструменті його виконують?- Що виникло в уяві під час прослуховування музики?

Номер слайду 30

Порівняйте цей твір з попереднім, що сільного у цій музиці, а що відрізняєься?

Номер слайду 31

Номер слайду 32

- Що вразило у прослуханому творі?- Який настрій викликає музика?- Що спільного з попереднім твором?-Чим відрізняються твори?

Номер слайду 33

До мажор. Мелодіянизхідна, висхідна, стрибкоподібна. Ладмажор, мінор. Ритмрівномірний, нерівномірний. Темпповільний, помірний, швидкий. Динамікатихо-гучно, гучно-тихо

Номер слайду 34

До мінор. Мелодіянизхідна, висхідна, стрибкоподібна. Ладмажор, мінор. Ритмрівномірний, нерівномірний. Темпповільний, помірний, швидкий. Динамікатихо-гучно, гучно-тихо

Номер слайду 35

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}До мажор. До мінор. Мелодія. Лад. Ритм. Темп. Динаміка

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Вийди, вийди, Іванку,Заспівай нам веснянку!Зимували, не співали –Весни дожидали.

Номер слайду 38

Весна, весна, наша весна,Та що ж ти нам тай принесла?Старим бабам по кийочку,А дівчатам по віночку!

Номер слайду 39

Вийди, вийди, Іванку,Заспівай нам веснянку!Зимували, не співали –Весни дожидали. Весна, весна, наша весна,Та що ж ти нам тай принесла?Старим бабам по кийочку,А дівчатам по віночку!

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Разом із творами Й. Баха ми потрапили до Німеччини, слухали музику, відому за межами цієї держави, адже музична мова зрозуміла всім народам. Які твори звучали на уроці?Які очуття вони в вас викликали?Яку пісню ми вивчали?

pptx
Додано
4 листопада 2020
Переглядів
501
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку