Тематична лінійка до Дня Гідності

Про матеріал
Тематична лінійка до Дня Гідності і Свободи. Матеріал містить коротку інформацію про події революції Гідності та про Героїв Небесної сотні.
Перегляд файлу

 

Тематична лінійка до Дня Гідності і Свободи

Мета: вшанувати пам'ять героїв Небесної сотні, прищеплювати любов до Батьківщини, виховати патріотичну свідомість,  розвивати бажання стати гідними громадянами України.

Оформлення:  дошка пам’яті Небесної сотні (Прапор України, надписи  «Герої не вмирають», «Сам не знаю, де погину…», список прізвищ героїв  з фото), імпровізовані карта України, кольорові стікери, стенд з фото Майдану

 

(Звучить «Молитва за Україну», діти запалюють свічки для надпису «Героям Слава»)

 

Педагог-організатор.    «Минуло 5 років від тих подій, які залишили в минулому мирне розмірене життя. Лютий 2014 року закарбувався в історичній пам’яті нашого народу назавжди. Вся Україна і весь світ стали свідками холодної жорстокості катів і щирого, чистого, світлого, відчайдушного пориву повстанців. Людей з дерев’яними щитами, які гинули від снайперських куль професійних вбивць. Такою є ціна нашої свободи. Кривава жертва мирних людей. Принесена на жертовник заради майбутніх поколінь. Небесна сотня – це найсвятіший образ новітньої України. Спомин Героїв Небесної сотні це не привід для виступів і політичних диспутів. Тут не може бути красномовства. Не слова, а дії потрібні Україні і українцям.. Вірю, що країну об’єднає праця заради майбутнього і молитва за наших Героїв. За нашу небесну охорону. Ми у вічному боргу перед їх найсвітлішою пам’яттю»

 

Ведучий 1. Україна – це територія гідності й свободи. Такими нас зробила не одна, а дві революції – наш Майдан 2004 року, який був Святом Свободи, і Революція 2013 року, Революція Гідності. Це був надзвичайно важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення до свободи. 

Указом Президента України від 13 листопада 2014 року, з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного  та майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року-лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів України та її європейського вибору, установити в Україні День Гідності та Свободи, який відзначати щорічно 21 листопада.

 

Ведучий 2. Гідність – це поняття моральної свідомості, означає особливе моральне ставлення людини до самої себе й ставлення до неї з боку суспільства, у якому визнається цінність особистості.

 

Ведучий 1. Революція гідності  – політичні та суспільні зміни в  Україні з 21 листопада 2013 до лютого 2014 року, викликані відходом політичного керівництва країни від законодавчо закріпленого курсу на  Європейську інтеграцію та подальшою протидією цьому курсу.

 

Ведучий 2. Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом тривала протягом 2007–2012 років. Вона надавала Україні цілий ряд переваг і закріплювала суттєві поступки з боку ЄС. 21 листопада  Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження, згідно з яким процес підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом було призупинено. 29 листопада після непідписання президентом Януковичем Угоди у Вільнюсі виникли мирні акції на підтримку євроінтеграції. Найбільший із таких Майданів виник у Києві на центральній площі. На майдан вийшли студенти, активісти, журналісти відстоювати свої права. Вони перетворилися на символ непокори владі. Так з’явилося поняття Євромайдан.

 

Ведучий 1. У ніч з 29 на 30 листопада для розгону студентського Майдану влада застосувала силу. О 4 годині ранку, коли на майдані Незалежності перебувало близько 100 протестувальників, площу оточили 300 озброєних спецзасобами бійців  «Беркуту». Вони витіснили людей із майдану, б’ючи їх кийками та ногами. Було травмовано десятки протестувальників. Частина з них знайшла притулок у Михайлівському Золотоверхому соборі.

 

Ведучий 2. І тоді вже люди, самоорганізовучись через соціальні мережі, вийшли на Майдани вже в більшій кількості по всіх містах України не просто відстоювати своє право на євроінтеграцію, а право на життя в країні, де поважають честь і гідність кожного громадянина, де немає насильства і де кожна людина має захищені права.

8 грудня  в Києві відбувся «Марш мільйонів» – Народне віче з чисельністю, за різними оцінками, понад мільйон учасників. Було прийнято рішення про розширення мітингу та початок блокування Адміністрації Президента, Будинку Уряду та інших установ. В урядовому кварталі міста почали зводити барикади.

Ведучий 1. 21 січня одночасно розпочалися атака спецпідрозділів на барикади протестувальників та погроми тітушок.  22 січня під час протистоянь на вулиці Грушевського з’явилися перші загиблі. Були вбиті вогнепальною зброєю Сергій Нігоян (показувати на стенді) вірменин за походженням, та Михайло Жизневський (показувати на стенді), білорус. Цього ж дня у лісосмузі Київської області було знайдено тіло Юрія Вербицького, що був викрадений з Олександрівської лікарні. З 22 січня по 27 січня було захоплено 10 адміністрацій. У всіх областях, крім Донецької та Криму, зібралися мітинги на підтримку Євромайдану.

Ведучий 2. Фінальним і найбільш драматичним етапом революції стали події в Києві 18-20 лютого. Силовики обстрілювали протестувальників бойовими набоями, а снайпери цілилися у шию та голову людей. У ході яких загинуло близько сотні протестувальників і кілька сотень було травмовано. Уранці 20 лютого протестувальники перейшли у контрнаступ і, незважаючи на значні втрати, змогли зайняти Український дім, Жовтневий палац та відтіснити силовиків до урядового кварталу. Частина силовиків заявила про перехід на бік протестувальників.

Переломним моментом Єврореволюції стало прийняття Верховною Радою 20 лютого постанови «Про засудження застосування насильства, яке призвело до загибелі мирних громадян України». Цей правовий акт визнав, що дії силових структур були незаконними.

 

Ведучий 1. 22 лютого Верховна Рада України  підтримала Постанову про усунення Віктора Януковича з посади  Президента України.

25 лютого 2014 р. Генеральна прокуратура України оголосила Віктора Януковича в розшук за підозрою в масових вбивствах людей.

 

Ведучий 2.  21 лютого на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями. У жалібних промовах їх назвали «Небесною сотнею». Під час прощання з Героями зі сцени Майдану звучала жалобна пісня «Гей, пливе кача...». (Звучить пісня)

 

Ведучий 1. Протоієрей Георгій Коваленко сказав: «У Бога немає мертвих, у Бога – усі живі! Господь сказав, що «немає більшої від тієї любові, як хто душу свою покладе за друзів своїх». А зараз запалимо свічки й пом’янемо тих, хто власною смертю виборював свободу й незалежність нашої України. Пом’янемо і Небесну сотню, і тих воїнів, які загинули в зоні АТО. Герої не вмирають! (Хвилина мовчання)

 

Ведучий 2. Чим була Революція гідності для України? У першу чергу випробуванням на цінність особистості людини, виміром людськості та гідності. Сотні тисяч українців об’єднало прагнення правди. Правди, яка би була основою державного, суспільного, особистого життя. Народ повстав проти брехні, корупції, наруги над волею людей. І вкотре виграв цю битву, адже нікому не вдасться нас зломити!

Учениця:

Україна    сильна і могутня!
Береже нехай Її Господь.
В Неї світле і святе майбутнє,
Українським серцем є народ.
Б’ється вільно українське серце,
Усім бідам, ворогам на зло
Знайде сили і не розірветься,
Якби гірко й тяжко не було.
І нехай на світі кожен знає,
Чують всі, дорослі і малі,
Українське серце не вмирає
Буде вічно битись на землі!!!

 

Учениця: А на закінчення нашої зустрічі я пропоную всім нам написати свої побажання нашій Батьківщині й прикріпити їх на карту.

 

 

docx
Додано
18 листопада 2019
Переглядів
1033
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку