Урок з Історії України Тема: "ІІ світова війна. ІІ період - радянсько-німецька війна 1941 – 1945 рр".

Про матеріал
Урок має за мету ознайомити учнів з історичними подіями, фактами, висловлюваннями часів ІІ світової війни, при цьому акцентується увага на істричні джерела того часу: висловлювання історичних осіб, уривки з газетних статей тощо.
Перегляд файлу

Тема: ІІ світова війна.

ІІ період - радянсько-німецька війна 1941 – 1945 рр.

Тип уроку: урок-гра: "Телеграфним рядком"

Мета: Ознайомити учнів з історичними подіями, фактами, висловлюваннями часів ІІ світової війни; акцентувати увагу на елементах історії повсякденності; виховувати патріотизм.

Обладнання: Мультимедійний проектор, таблиці з періодизацією ІІ світової війни.

                 

                                   ХІД УРОКУ:

І етап(2хв.) Вступ.

На початку уроку педагог знайомить учнів з метою уроку та коротко інформує про періодизацію Великої Вітчизняної війни.

ІІ етап(10хв.) Актуалізація знань.

Учитель почергово характеризує особливості кожного етапу війни. Просить учнів розповісти про героїчне минуле своїх дідів та прадідів, показати фотокартки, речі, нагороди тих часів (випереджаюче завдання).

ІІІ етап(23хв.) гра "Телеграфним рядком".

На цьому етапі педагог проводить вправу, мета якої вірно вказати у який період відбувалась та чи інша історична подія, історичний факт. Учням роздається таблиця з періодизацією війни. Учитель знайомить їх з висловлюваннями, уривками історичних джерел, які необхідно розташувати згідно хронології подій на пустих полях таблиці. Один факт зайвий і не стосується ІІ світової війни. (Додаток 1 – 2).

IV етап (7хв.) Підсумок.

Запитання для обговорення:

  • Що нового ви дізналися під час уроку?
  • Яким чином ви можете використати здобуті знання?
  • Що було важким  для розуміння?

V етап (3хв.) Оцінювання. Домашнє завдання.

                                                                                                                                  

Додаток 1

ІІ світова війна

ІІ період - радянсько-німецька війна 1941 – 1945 рр.

"Телеграфним рядком"

 

1941

 

 

 

 

1942

 

 

 

 

1943

 

 

 

 

1944

 

 

 

 

1945

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                            

 

 

 

 

Додаток 2

                                                 Історичні документи

1."…Черкаська операція – одна з найцікавіших битв…. У операції взаємодіяли: армія, партизанські загони і частини десантників…".(газета Правда) (1943р.)

2."Уся атмосфера була сповнена надії на щось нове, щось чудове і славне. Ніхто з нас не мав жодних сумнівів щодо нашого світлого майбутнього." (1945р.)

3. В ході Харківської наступальної операції гітлерівські підрозділи завдали контрудар по слабкому флангу радянських військ і оточили три армії, захопивши в полон 240 тис. бійців і командирів Червоної Армії. (1942р.)

4.У дев'яти матчах, зіграних командою "Старт", було здобуто 9 перемог, забито 56 м'ячів і пропущено 11. Патріотичний подвиг київських футболістів викликав піднесення серед киян. (1942р.)

5."…не можна допустити, щоб при відступі з України ми залишили після себе хоч одну людину, хоч одну голову худоби чи мірку зерна…. Ворогові повинна дістатися цілковито спалена і винищена земля…".Гітлер. (1943р.)

6."…усіх мучить думка про нелюдські, небачені страждання народу. Розповідають, що на Україні починають уже готуватися до мобілізації шістнадцятилітніх, що на них дивляться як на штрафників і нікому їх не жалко, нікому…". О.Довженко (1943р.)

7. Наступили тривожні дні і ночі Кременчука. Часто над містом неслись звуки сирен повітряної тривоги. Ворожі літаки бомбардирували квартали міста. Вони зруйнували міст через Дніпро і багато будинків.(1942р.)

8. "…надалі до особливого розпорядження наземними військами кордон не переходити", а "удари авіацією наносити на глибину німецької території до 100-150 кілометрів…" із директиви народного комісара оборони. (1941р.)

9."…Матвій Путилов в розпал бою здійснив безсмертний подвиг. Міною йому подробило обидві руки. Стікаючи кров'ю, герой доповз до місця розриву і втрачаючи свідомість, зубами, з'єднав обидва кінці…" (1942р.)

10. З червня цього року партизанський рух в Україні отримав централізовану систему управління. (1942р.)

11. "… в районі міста Умань німецькі війська оточили 6-ту та 12-ту армії. Маршал Будьоний коли дізнався, що дві армії опинилися в "казані" вигукнув: "Вот бы мне полк кавлерии, я бы их освободил!"(1941р.)

12."В особі тов. Ватутіна,- повідомлялось ЦКВКП(б), СНКСРСР и Наркому оборони, - держава втратила одного з найталановитіших молодих полководців, які проявили себе під час Великої вітчизняної війни." (1944р.)

13."Ой ,Дніпре, мій, Дніпре, широкий та дужий!

Багато ти, батько у море носив козацької крові і ще понесеш друже!

Червонів ти синє, та не напоїв,

А сю ніч уп'єшся. Пекельнеє свято

По всій Україні сю ніч Зарево…" (Т.Г.Шевченко)

14."…Настав час помсти. Військово-політичне керівництво підпільної організації табору Бухенвальду дало наказ – в 3 години 15 хвилин розпочати останню нещадну боротьбу з фашизмом.Всі, як один, на боротьбу за свободу!Смерть фашистам!(1945р.)

15."…знищення групи армій "Центр" поклав кінець об'єднаному опору німців на сході…".(1944р.)

16. Пригадалось маршалу Будьоному, що в роки Громадянської війни бронепоїзди були грізною силою. І тоді видав він наказ збудувати на Полтавському паровозоремонтному заводі бронепоїзд. Нарекли його "Маршал Будьоний".(1941р.)

17. "Велику роль у розвитку партизанського руху в Україні зіграли рейди партизанських об'єднань Ковпака, Сабурова, Федорова, Наумова…. (1943р.)

18. Після визволення України радянським військам потрібно було ще здолати південно-західні схили Карпат.(1944р.)

19."Ні на крок не відступати перед росіянами, навіть якщо американські і англійські танки вийдуть нам у тил."Командуючий 9-ю армією Буссе.(1945р.)

20. 5-го травня у Пршибрамському районі з'явились три танкові дивізії С.С. Їх командування вимагало від партизан безперешкодного пропуску дивізій до Праги. Партизани категорично відмовили нацистам.(1945р.)

21."Приголомшений стан солдатів у німецько-фашистській армії нерідко переходив у бродіння. Частішали випадки відмови німецьких підрозділів виступати на фронт.(1944р.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
20 листопада 2019
Переглядів
427
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку