Тематична лінійка до "Дня Гідності та Свободи"

Про матеріал
МЕТА: вшанувати патріотизм і мужність громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року-лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів України та її європейського вибору, прищеплювати любов до Батьківщини, зберегти та донести до учнів об’єктивну інформацію про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, розвивати бажання стати гідними громадянами України.
Перегляд файлу

1

 

Рідкодубська загальноосвітня школа I  - II ступенів Дворічанської районної ради Харківської області

 

 

 

 

 

 

Тематична   лінійка

до Дня

Гідності та Свободи

 

Міське свято до Дня гідності та свободи - КПНЗ "Палац творчості дітей та  юнацтва" ДМРКПНЗ "Палац творчості дітей та юнацтва" ДМР

 

 

 

Підготувала  учитель математики Тягілєва Надія Василівна

Рідкодуб

2020

 

 

 

Сценарій проведення шкільної лінійки до

«Дня Гідності і Свободи»

 

 Мета: вшанувати патріотизм і мужність громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року-лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів України та її європейського вибору,  прищеплювати любов до Батьківщини, зберегти та донести до учнів об’єктивну інформацію про доленосні події в Україні початку ХХІ століття,  розвивати бажання стати гідними громадянами України.

Обладнання: ноутбук, мікшерний пульт, проектор, екран, велике полотнище прапора України, жовті та сині надувні кульки.

Оформлення:  виставка учнівських малюнків «Україна – гідна свободи»

Вчитель. Дорогі діти, вчителі, сьогодні уже  6 рік поспіль ми збираємося на лінійку присвячену визначній даті в історії нашої держави – День гідності та свободи. Ми з вами стали очевидцями протистояння українського народу за європейські цінності. 21 листопада 2013 року уряд України вирішив зупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію Україна - ЄС (підписання мало відбутися 28-29 листопада на саміті Східного партнерства у Вільнюсі). Пізно ввечері на знак протесту проти такого рішення уряду на майдані Незалежності в Києві почали збиратися люди. Народний протест розвинувся в національну Революцію, яку було названо Євромайданом, але цей термін передавав її суть тільки до ночі з 30 листопада на 1 грудня, коли за наказом українського режиму протестувальників розганяв спеціальний підрозділ «Беркут». З цієї ночі Майдан перетворився на Єврореволюцію — боротьбу за людську та національну гідність громадян України. Ті, хто був на майдані і відстоював інтереси українського народу, ті, хто поліг у цьому протистоянні з владою свято вірили в свою перемогу і вони перемогли.

Ведучий 1:  Дозвольте лінійку присвячену цій даті розпочати. В пам'ять про тих, хто відстоював інтереси народу на Євромайдані заспіваємо всі разом Гімн нашої держави, адже ця пісня була символічною під час Революції Гідності.

Звучить гімн України.

 Україна – це територія гідності й свободи. Такими нас зробила не одна, а дві революції – наш Майдан 2004 року, який був Святом Свободи, і Революція 2013 року, Революція Гідності. Це був надзвичайно важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою  гідність, своє прагнення до свободи.

Ведучий 2: Указом президента від 13 листопада 2014 року, з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження  та донесення до сучасного та майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку ХХI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року – лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів України та її європейського вибору, установити в Україні День Гідності та Свободи, який відзначати щорічно 21 листопада.

Учень1.

«Встала мати Україна»,

Павличко Дмитро

Встала мати Україна –

Сонце засвітило,

Пробудилася народна

Незнищенна сила.

Сотні літ нас розпинали,

Та не побороли,

Бо не вмерла Україна

І не вмре ніколи.

Слава тобі, Україно,

Невмируща слава,

Да святиться твоя воля

І твоя держава.

 

Учень 2. Павло ТИЧИНА

Я УТВЕРЖДАЮСЬ

Я єсть народ, якого Правди сила
ніким звойована ще не була.
Яка біда мене, яка чума косила! —
а сила знову розцвіла.

Щоб жить — ні в кого права не питаюсь.
Щоб жить — я всі кайдани розірву.
Я стверджуюсь, я утверждаюсь,
бо я живу…

 

Ведучий 1. Ці слова  віршів відомих українських поетів,  наочно демонструють нестримну жагу українського народу до свободи та справедливості. І події, які сколихнули країну у 21 столітті показали, що український народ поставити на коліна не можна. Майдан «кипів», бо протистояння між владою та людьми набирав розмаху. Це вже не протистояння, це революція, яка показала, що народ України зупинити у його прагненнях неможливо.

Ведучий 2.На той час майдан був не лише ареною для боротьби, для деяких людей на той час він перетворився на домівку. Тут народжувалися пісні, нові сім’ї, тут були ті, хто знайшов нових друзів, «братів», які готові були віддати своє життя за свої ідеї і погляди. Давайте згадаємо, як це було насправді.

 

https://www.youtube.com/watch?v=HSETk5kLlr8

Ведучий 1. Цей вірш написала ваша ровесниця. Дівчинка, якій на той час було всього 15 років. Нікого не залишили байдужими події на Майдані. Там були і діти…

Ми на Майдані сотню днів стояли

Боролись за Свободу, Волю, Честь

І сто ночей спокійно ми не спали

І виганяли банду, що при владі, геть!

Країна у вогні була недаром,

Й недаром Сотня

увійшла до небуття,

Не просто люди дихали тим гаром

Від шин, що врятували їм життя.

Простий народ ішов на БТРи,

Не маючи нічого у руках,

Їх захищали лиш одні фанери,

В беззбройний люд стріляли снайпера.

Ми вистояли всупереч погрозам

І не здалися під тиском важких куль

Подарували майбуття дитячим долям,

Й диктатор втік, вхопившися за руль…

Барна Соломія , 15 років, м. Київ

Ведучий 1:  Не всі у цьому протистоянні вижили. І  сьогодні ми зібралися тут, щоб в скорботі схилити низько голови перед пам’яттю людей різного віку, яких було вбито у мирний, цивілізований час ХХІ століття. Ми з вами вшановуємо пам'ять героїв різних історичних подій: Голодомор 1932-33рр, Битва під Крутами, Бабин Яр. Тепер ми стали сучасниками ще однієї масової трагедії і водночас пам’ятної події для нашої країни. Ще довго-довго з покоління в покоління будуть передавати батьки синам і дочкам, а ті своїм дітям спогади про тих, хто залишив життя земне у 2013-2014 рр. Ця подія сколихнула весь світ, не залишила байдужою жодної душі

(Тихо звучить мелодія пісні «Пливе кача») https://www.google.com/search

Ведучий 2. Цих героїв назвали Небесна Сотня.

                  Небесна Сотня - герої незборені,
                  Найкращі, найвідважніші  сини,
                  Яскравим сяйвом в небі засвітились,
                  Щоб інші  мріяли, любили і жили…

Учень:  А сотню вже зустріли небеса..

  Летіли легко, хоч Майдан ридав…

  І з кров’ю перемішана сльоза…

  А батько сина ще не відпускав…

  Й заплакав Бог, побачивши загін:

  Спереду – сотник, молодий, вродливий

           І юний хлопчик в касці голубій,

  І вчитель літній сивий-сивий…

  І рани їхні вже не їм болять…

  Жовто-блакитний стяг покрив їм тіло…

  Як крила ангела, злітаючи назад,

  Небесна сотня в вирій полетіла…

Ведучий 1: За громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння українському народу, виявлені під час Революції Гідності звання Герої України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно) було присуджено 107 особам.

Ведучий 2: Сьогодні ми з великою вдячністю згадуємо Героїв Небесної сотні, котрі стали символом утвердження прагнень до європейських цінностей.

Ведучи 1: І за цю боротьбу, за нашу з вами свободу й оновлення країни заплачено страшну ціну: своє життя віддали найкращі . І більшість з них – молоді, сильні, ті, хто лише почав жити.

Ведучий 2: Для збереження світлої пам’яті всіх героїв Майдану та воїнів-захисників України, які загинули за гідність і свободу нашої Вітчизни запалимо свічку.

 

Ведучий 1.Запалим свічку, в пам'ять про загиблих
В скорботі схилим голову свою

Небесна Сотня буде вічно жити

В нашій скорботі та вічному жалю.

 

 

Ведучий 2: Низький уклін матерям і батькам, що виховали таких синів і дочок! Хай палають свічки пам’яті загиблих героїв у наших серцях. Вшануємо хвилиною мовчання всіх, хто поклав життя за долю, за волю, за незалежність і свободу нашої єдиної України.

Звучить метроном

Ведучий 1: Герої не вмирають! Вони завжди будуть жити в наших серцях. Ключовими словами революції були гідність та свобода. А що це означає?

Невеликий флеш моб

Учні по черзі виходять в українських костюмах і показують слова Достойність, гордість, самоповага, воля, свобода слова, незалежність, віра, надія, непримиримість, доброта, любов, честь

 Ключові слова гідність і свобода

Всі: Ми любимо Свою Україну!

Ведучий 1. Слава Україні.

Всі. Героям Слава.

 

Ведучий 2:

 Лінійку до Дня Гідності і Свободи України оголошємо закритою.

Ведучий 2. А ми вам бажаємо всім світлих днів і нехай вам щастить.

 Дякуємо за увагу!

 

 

docx
Додано
21 листопада 2020
Переглядів
1776
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку