Прізвище, ім’я__________________________________ Клас___ Дата________
Тематичне оцінювання «Гриби»
І варіант
І рівень
1. Наука, що вивчає гриби, називається:
А мікологія; Б альгологія; В ліхенологія; Г ботаніка.
2.До клітинної оболонки грибів входить вуглевод:
А крохмаль; Б хітин; В глікоген; Г глюкоза.
3. До цвілевих грибів належить:
А фітофтора; Б сажки; В мукор; Г ріжки.
4. Гриби за способом живлення є:
А автотрофами; Б мікотрофами; В гетеротрофами; Г хемотрофами.
5. До трубчастих шапинкових грибів належить:
А сироїжки; Б опеньки; В підберезник; Г лисичка.
6. Ознакою, спільною для грибів і рослин, є:
А автотрофне живлення; Б гетеротрофне живлення;
В необмежений ріст; Г розмноження насінням.
7. Із шапинки і ніжки складається:
А спора; Б грибниця; В плід гриба; Г плодове тіло.
8. Які гриби використовують у виробництві хліба?
А цвілеві; Б дріжджові; В мікоризні; Г патогенні.
9. Отруйним грибом є:
А опеньок; Б мухомор білий; В печериця; Г рижик.
10. Сажка, ріжки і іржа спричиняють:
А хвороби людини і тварин; Б хвороби рослин;
В псування продуктів харчування; Г руйнування деревини.
11. Де розташовані клітини водоростей у лишайнику:
А у верхньому шарі; Б у нижньому;
В у серцевині; Г під верхнім коровим шаром.
12. З якого гриба Флемінг виділив перший у світі антибіотик?
А мукор; Б пеніцил; В аспергіл; Г хлібні дріжджі.
ІІ рівень
Дати коротку відповідь
ІІІ рівень
Гриб |
Значення |
|
А.Вражає дерева |
|
Б. Псує продукти харчування |
|
В. Вражає плодово-ягідні культури |
|
Г. Спричиняє гниття картоплі |
|
Д. Є сировиною для ліків |
А сажка
Б трутовик
В дріжджі
Г шапковий гриб
Д ріжки
IV рівень
Дати розгорнуту відповідь на ДВА питання на вибір
Прізвище, ім’я__________________________________ Клас___ Дата________
Тематичне оцінювання «Гриби»
ІІ варіант
І рівень
1. Наука, що вивчає лишайники називається:
А мікологія; Б альгологія; В ліхенологія; Г ботаніка.
2. Лишайники належать до царства:
А Рослини; Б Гриби; В Тварини; Г Дроб’янки.
3.До цвілевих грибів належить:
А трутовик; Б летюча сажка; В пеніцил; Г ріжки.
4. До пластинчастих шапинкових грибів належить
А білий гриб; Б маслюк; В підберезник; Г лисичка.
5.У клітинній оболонці гриба є:
А хітин; Б крохмаль; В целюлоза; Г хлорофіл.
6. Індикаторами якого середовища є лишайники?
А водного; Б організмового; В ґрунтового; Г повітряного.
7. Ознакою, спільною для грибів і тварин, є:
А автотрофне живлення; Б гетеротрофне живлення;
В необмежений ріст; Г розмноження насінням.
8. На пластинках і трубочках, розташованих під шапинкою гриба, утворюються:
А спори; Б ризоїди; В насіння; Г гіфи.
9. Пеніцил і аспергіл спричиняють:
А хвороби людини і тварин; Б хвороби рослин;
В псування продуктів харчування; Г руйнування деревини.
10. Тіло лишайника складається:
А із гіфів гриба; Б спор гриба;
В гіфів гриба і клітин водорості; Г гіфів гриба і плодових тіл.
11. Отруйним грибом є:
А опеньок; Б підберезник; В бліда поганка; Г лисичка.
12. Які гриби використовують у виробництві квасу?
А цвілеві; Б дріжджові; В мікоризні; Г патогенні.
ІІ рівень
Дати коротку відповідь
ІІІ рівень
Гриб |
Значення |
1. Білий гриб |
А.Паразитує на шкірі людини |
2. Пеніцил |
Б. Паразит злаків |
3. Сажки |
В. Вживають у їжу |
4. Дріжджі |
Г. Використовують у хлібопекарстві |
|
Д. Є сировиною для ліків |
IV рівень
Дати розгорнуту відповідь на ДВА питання на вибір