Тематичний виховний захід "Олександр Смакула - гордість української нації

Про матеріал
Захід присвячений Олександру Теодоровичу Смакулі. Аби належно поцінувати внесок України у розвиток людської цивілізації, ми повинні знати історію науки і тих її корифеїв, які творили впродовж століть на рідних теренах і в зарубіжжі. Олександр Теодорович Смакула увійшов у історію науки як один із найвидатніших українських фізиків ХХ ст. Він є гордістю не лише українського народу, а й світової науки.
Перегляд файлу

Южноукраїнська загальноосвітня школа I-III ступенів №4 Южноукраїнської міської ради Миколаївської області

 

 

 

 

«ОЛЕКСАНДР СМАКУЛА – ГОРДІСТЬ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІЇ»

Тематичний виховний захід

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Южноукраїнськ

ОЛЕКСАНДР СМАКУЛА – ГОРДІСТЬ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІЇ

Мета тематичного заходу:ознайомити учнів з життям та діяльністю українського вченого Олександра Смакули, розвивати патріотизм, інтерес до предмета, допитливість, розширювати світогляд.

 

Хід тематичного заходу:\

 

 «Бути здібнимто ліпше, ніж бути багатим» (Олександр Смакула).

Під час заходу використовується комп’ютер, на моніторі якого у формі презентацій інсценізуються епізоди з життя і творчості О. Смакули.

 

Учень в ролі Олександра Смакули:

Уже мені і не відомо,

Чи я в Америці, чи вдома —

Перезаплуталося все.

І час відносить далі й далі

Чекання, радощі, печалі Та в небо пам’яті несе...

Там камінь тесовий і горе,

Там пісня і вода свята.

Вони ж мені надали крила,

Науки таїну відкрили.

...Летять журавками літа.

Де ж ви, стежки й стара хатино?

 Де ж ти, сердешна Україно?!

О Господи, надай же сил,

Щоб ми утвердились народом,

Постали (замість нагороди)

Душа і воля із могил.

Тоді сельчани і родина

Розкажуть про Смакулів сина

Та свічка згадки засія.

У золоту осінню пору

В село до батьківського двору

Моє повернеться ім’я.

(Олег Герман)

 

Ведучий 1. У народі недарма кажуть, що кожен край славиться передусім своїми людьми, адже вони твори­

ли його минуле и утверджують його сьогодення.

Ведучий 2. Поділля славне мальовничими горами Товтрами, які ми називаємо ще Медоборами. На північ, неподалік від міста Збаража, що на Тернопільщині, на невисоких пагорбах розкинулося село з красномовною назвою — Добриводи. Там у хатині, що на горі, яку й дотепер називають Смакуловою, теплого верес­невого дня у сім’ї Теодора і Марії Смакулів сталася радість: народився другий син — Олександр, якому судився важкий і славний життєвий шлях до вершин науки.

 

Ведучий 3. Шлях до науки Смакула розпочав із ро­динного гнізда, де в садку під велетенською липою зби­ралась у погожі дні сусідська дітвора.

Ще навчаючись у початковій школі, Олександр вия­вив неабиякі здібності й тому за рекомендацією вчите­ля Гінки 1912 р. вступив до Збаразької гімназії. Однак навчання перервала Перша світова війна.

 

Ведучий 4. Попри всі проблеми і негаразди в житті, йому таланило на зустрічі з чудовими людьми. Одним із цих людей був його вчитель у Збаразькій гімназії, літературознавець Андрій Музичка. Це була люди­на патріотичних поглядів, що сприяла формуванню світогляду своїх учнів.

О. Смакула з іншими гімназистами брав участь у встановленні ЗУНР і впродовж двох років перебував у лавах Української галицької армії.

 

Ведучий 1. 1920 р. його дорога пролягла в Тернопіль до гімназії. Під час навчання Олександр квартиру­вав у відомій українській родині Миколаєвичів — патріотично налаштованій сім’ї, яка не визнавала польської влади і не могла змиритися з національним приниженням. Яків Миколаєвич викладав у гімназії. З їхнім сином Романом Олександр потоваришував. Ця дружба тривала понад 60 років — вони разом навчали­ся в гімназії, згодом —у Геттінгенеькому університеті, проживали неподалік один від одного в США.

Ведучий 2. 1922 р. Олександр Смакула закінчив Тернопільску гімназію.

Ведучий 4. О. Смакулу природа наділила допитли­вістю, гострим розумом. Закінчивши з відзнакою гімназію, Олександр за рекомендацією відомого україн­ського математика, професора М. Зарицького, подався до далекого німецького міста Геттінгена до знаменито­го університету Георга Августа на студію природничо- математичних наук, де вивчав математику, фізику, хімію.

 

Олександр Смакула:

Не сказавши ні слова нікому,

Щоб багатство і славу знайти,

Рано-вранці із рідного дому

 Я пішов, я пішов у світи.

 

Я пішов крізь тумани і вітер,

Крізь обмани шляхів і стежин,

І блукав, і блукав я по світу.

Та хіба, та хіба я один?..

(Юрій Рибчинський)

 

Йдучи у світ, лишаючи Вітчизну,

Беруть на спомин у дорогу грізну

Пучок євшану чи дрібок-землі,

Щоб на чужині, у добрі чи злі,

 

Вони серця потугою снажили.

Зазнав і я тієї долі-сили,

Узявши в свій порожній гаманець

Черленовидий красний камінець

 

Із підмурівка батьківської хати.

Який тепер я радий і багатий!

Зі мною в парі, обходивши світ,

Мене зберіг той камінець-граніт.

(Яр Славутич (Григорій Жученко))

 

Ведучий 1. Завдяки блискучій пам’яті навчання було успішним. Але цілком віддаватися навчанню не було можливості. Йому дошкуляла матеріальна скрута, і тому перспективний студент змушений був працювати на соляних шахтах і фермах Німеччини, займався репе­титорством. Це типовий шлях українця, який прагне на чужині вийти в люди.

 

Ведучий 2. Минуло 5 років — і Олександр захи­стив дисертацію, отримавши звання доктора філософії (з фізики) з відзнакою. У дипломі, де зазначалося по­ходження докторанта, написано: Добриводи, Галіція. Він свідомо не писав ані Австро-Угорщина, ані Польща, ані Україна.

Ведучий 3. Він не хотів залишатися за кордоном. 1928 р., на запрошення відомого літературознавця Андрія Музички, О. Смакула приїжджає до України і працює в Одеському університеті.

 

Олександр Смакула:

Країно рідная! Ох, ти далека мріє!

До тебе все летять мої думки.

їм страшно й радісно, якась надія мріє...

Так з вирію в свій край летять пташки.

(Леся Українка)

 

Ведучий 4. Але, на жаль, там він пробув недовго, бо переконався, що в тоталітарній системі творча праця безперспективна. Він дає телеграму з умовним текстом своєму керівникові, який його відкликає до Німеччини. Там учений продовжує займатися улюбленою справою.

 

Ведучий 1. У Німеччині сталися приємні зміни в його житті. 1932 р. він одружився з Ерікою Бужде, з якою прожив у злагоді 51 рік і виховав чотирьох дітей: двоє синів і дві дочки. У Німеччині Олександр Смакула працював керівником, оптичної лабораторії інституту для медичних дослідів у Гейдельберзі й досяг знач­ного успіху. 1934 р. вчений став керівником однієї з дослідних лабораторій оптичної фірми Карла Цейса в Єні. У його доробку -неперевершені дослідження, зокрема «формула Смакули», «шар Смакули», на яко­му працюють усі сучасні оптичні прилади, саме він створив і міні-лазери.

Ведучий 2. Найбільшим досягненням ученого є відкриття епохального методу для усунення відбиття світла на оптичних поверхнях — просвітлення опти­ки. Тривалий час не вдавалося усунути такий знач­ний недолік оптичних апаратів. Вдалося це зробити професорові Смакулі завдяки його винаходу.

Метод просвітлення оптики було винайдено Олек­сандром Смакулою в лабораторії Карла Цейса (патент Німеччини № 685767 від 01.11.1935 р.).

Ведучий 3. Відповідно до тодішнього закону про патенти, прізвище Смакули в ньому не було назване. З військових міркувань патент тримали в таємниці до 1938 р.

У літературі радянських часів (зок­рема в підручниках для ВНЗ) прізвище винахідника просвітлення оптики не зга­дується.

 

Ведучий 4. Одразу по війні, у 1945 р., американська розвідка забирає О. Сма- кулу до США, щоб використати його непересічний науковий потенціал для досліджень у сфері військово-промис­лового комплексу. Через півтора року до нього переїжджає дружина з дітьми.

 

Смакула:

Уже мені і невідомо,

Чи я в Америці, чи вдома, —

Перезаплуталося все.

1 час відносить далі й далі

Чекання, радості, печалі

Та в небо пам’яті несе...

 

Ведучий 1. Подальша доля вченого тісно пов’язана з Массачусетським технологічним інститутом у Бос­тоні. В цьому науково-дослідному закладі тоді пра­цювали перші величини світової технічної науки — Норберт Вінер, Клод Шеннон, Джеральд Віснер та багато інших. Цей університет і дотепер вважається найкращою вищою технічною школою на Американсь­кому континенті.

Олександр Смакула:

Холодний вітер котить долю, як пір’їну,

Через епохи, і кордони, і моря.

І вже далеко, так далеко Україна —

Моя одвічна недосяжная зоря.

Я вже ніколи повернутися не зможу

У край батьківський, де калина й солов’ї.

Я тільки ввечері на зорях поворожу,

І тільки вранці сльози висохнуть мої.

Тут є усе, чого душа лише бажає.

І лиш самій душі не можу дати лад.

А вже роки мої, як птахи, відлітають,

І жоден з них не повернувся ще назад.

Я поважаю і Нью-Йорк, і Кароліну,

Вже тут онуки мені щастя принесли.

Так ще хоч раз в житті побачити б Вкраїну, А потім хай би і на цвинтар віднесли. (Степан Галябарда)

Ведучии 2. «Я от уже понад сорок років скитаю ся на чужині, але своєї Батьківщини не забув і повік не забуду! Частенько заглядаю до Кобзаря, щоби тугу

розвіяти», — писав О. Смакула у 1964 р. в листі до рідні в Добриводн.

Ведучий 3. У вересні 1972 р. О. Смакулу як керівника найбільшої в світі лабораторії кристалів було запроше­но на міжнародну конференцію з кристалографії, що відбулась у Єревані. Тоді він востаннє відвідав Україну і своє село, прийшов уклонитися могилі батьків.

 

Олександр Смакула:

Наче птах, повернувсь я додому,

Та ніхто мене там не зустрів,

І упав я додолу на могилі батьків...

І клянусь, щоби їх воскресити,

Хоч на мить, хоч на кілька хвилин,

Я б віддав і багатство, і славу,

Та хіба, та хіба я один.

 

Ведучий 4. У своєму будинку в Бостоні він об­ладнав окрему українську кімнату, де було зібрано колекції українських вишиванок, сувенірів, сформова­но бібліотеку з української історії. Це була міцна ни­точка, яка зв’язувала його з рідним краєм. Іншою роз­радою було активне долучення до діаспорного життя.

Він став потесним членом Товариства українських інженерів, дійсним членом Маркового товариства ім. Т. Шевченка, виступав і дошшдями на українських наукових імпрезах.

 

Ведучий 1. 17 травня 1983 р. О. Смакули  не ста­ло. Цю сумну звістку з болем сповістив Україні його побратим Роман Миколаєвич. Поховано О. Смакулу в Бостоні. У різних містах США живуть його діти з сім’ями.

Ані Німетчину, ані Америку, де сформувався як уче­ний зі світовим іменем і провів більшу частину життя, О. Смакула не вважав своєю батьківщиною. Нею зав­жди була Україна. Та далека, омріяна, вистраждана, за яку в юності терпів утиски від польської влади, за яку воював в Українській галицькій армії, якій присвятив усі свої видатні відкриття.

У жовтні 1995 р. у селі Добриводах , де народився Олександр Смакула, було відкрито меморіальну дошку на честь ученого.

Погожого вересневого дня 2000 р. в селі Добриводи Збаразького району на Тернопільщині було відкрито пам’ятник Олександру Смакулі. На цю подію з’їхалося багато науковців із Києва, Львова, Тернополя.

Пам’ятають його в Україні, пам’ятають у рідних Добриводах. Для цих працьовитих гостинних людей він і легенда, і водночас земний реальний чоловік, який ходив по цій землі, пив воду з доброводівських криниць. І на чужині зробив для України, для людства дуже багато.

Співає учениця 11 А класу (Пісня «Чорнобривці»)

 

Презентація  додається.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Література

  1.             Августин Р. І. Олександр Смакула. — Тернопіль, 2005.
  2.             Біланюк О. Внесок українських зарубіжних вчених у фізику // Український фізичний журнал. — 1994. — № 1.
  3.             Вісник фонду О. Смакули. — Тернопіль, 1998. —

13.

  1.             Козирський В., Шендеровський В. Земля його — Збаражчина (Вчений-оптик О. Смакула). Історичний кален­дар,, 2000. — К., 1999. — Вип. 6.
  2.             Попович С. Фізик світової слави — наш земляк. // Тернопіль вечірній. — 1992. — ЗО травня.

Семак О. Формула Смакули // Голос України. — 1996. — 14 грудня.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Спільніченко Ольга Іванівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
23 березня 2020
Переглядів
759
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку