теплова машина.презентація

Про матеріал
матеріал для роботи з дітьми на уроках фізики по темі : "теплова машина ". використовувати як презентацію
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Теплові машини і їх вплив на навколишнє середовище. Гладич Марина 10 - А

Номер слайду 2

Що таке теплова машина?Теплова машина (ТМ) - тип двигуна, що перетворює тепло в корисну роботу. Він складається з трьох елементів:нагрівника;холодильника;робочього тіла. До теплових машин відносяться всі бензинові і дизельні автомобільні мотори, парові турбіни і котли, реактивні і ракетні двигуни.

Номер слайду 3

Шкідливі речовини Для роботи теплових двигунів найчастіше застосовується викопне паливо або продукти його переробки: вугілля, газ, мазут, бензин, гас і ін. Вони ніколи не згорає на 100%, і залишки забруднюють навколишнє середовище. Чи не меншої шкоди завдають продукти згоряння. При роботі ТМ виділяються наступні види шкідливих речовин:сажа;вуглекислий газ;чадний газ;оксид азоту;сполуки свинцю;формальдегід;бензол.

Номер слайду 4

Теплове забруднення. При роботі будь-якого двигуна зовнішнього або внутрішнього згоряння виділяється багато тепла, що призводить до «теплового забруднення». За 2008 рік усі ТМ виробили приблизно 125 ПВт / г енергії. З огляду на їх невеликий ККД, приблизно стільки ж енергії розсіялося у вигляді тепла в атмосфері. Хоча ця кількість і не здається занадто великою, але вона здатна порушити крихкий температурний баланс атмосфери, запустивши незворотні зміни.

Номер слайду 5

Наслідки для екологіїТеплові машини - одні з головних джерел забруднення навколишнього середовища. Екологічні проблеми при використанні ТД носять комплексний характер - токсичні викиди отруюють повітря, ґрунт і воду. Атмосфера приймає на себе перший удар. Теплові машини щорічно викидають в навколишнє середовище близько 60 млн тон оксидів, сірки і приблизно 200 млн тон сажі. Кількість оксидів азоту, сполук свинцю, вуглеводнів також обчислюється мільйонами тон. У світі експлуатується близько 1 млрд автомобілів, на них припадає більше половини отруйних речовин, які викидаються в атмосферу.

Номер слайду 6

Наслідки для екології У 2018 році в атмосферу було викинуто 33,9 млрд тонн вуглекислого газу, що на 2% більше, ніж роком раніше. Він вважається однією з головних причин парникового ефекту і зміни клімату. Вихлопні гази автомобілів - основне джерело токсичного смогу в найбільших містах світу. Концентрація шкідливих речовин в повітрі мегаполісів може перевищувати норму в десятки разів. Токсичні речовини з атмосфери потрапляють в ґрунт або воду. Вони змінюють їх хімічний склад, що найнегативнішим чином позначається на живих організмах.

Номер слайду 7

Вплив на живі організми. Наприклад, свинець, який додають в моторне паливо, є найсильнішим концерогеном. Аналогічними властивостями володіє хром, бром та їхні сполуки. Отруйні викиди, які утворюються при роботі теплових машин, руйнівно діють на всі живі організми. Найбільш небезпечними вважаються сполуки свинцю, азоту, феноли, вуглеводні. Сполуки азоту і сірки, вступаючи в реакцію з вологою повітря, утворюють отруйні кислоти. Саме вони - причина кислотних дощів, які убивчо діють на ґрунт і рослинність. Викиди теплових двигунів пригнічують імунну систему людини, призводять до дихальних і серцево-судинних захворювань.

Номер слайду 8

Шляхи вирішення проблеми Можна стверджувати, що ТД породили сучасне індустріальне суспільство. При цьому необхідність їх заміни з кожним днем стає все більш очевидною. Теплові двигуни і охорона навколишнього середовища погано поєднуються одне з одним. Альтернативи для цього вже є: теплові електростанції можна замінити сонячними панелями, а автомобілі з ДВС - електрокарами. Такий перехід потребує багато часу і ще більше ресурсів, але результат виправдає ці витрати. Автобус на електричній тязі

Номер слайду 9

Теплоенергетика. Підприємства теплоенергетики слід винести за межі населених пунктів. Від цього вони не будуть виділяти в атмосферу менше шкідливих речовин, але їх концентрація в містах стане менше. Слід відмовитися від найбільш «брудного» виду викопного палива - кам'яного вугілля. Природний газ дає менше викидів сажі та інших шкідливих речовин. Хорошою альтернативою є водень, проте технології його отримання і використання поки не відпрацьовані.викиди автомобілів. Цілком реально зменшити шкоду, яку навколишньому середовищу і здоров'ю людей завдають автомобілі. Ефективним методом є жорсткий контроль якості моторного палива. Уже сьогодні в багатьох країнах заборонено продаж бензину з добавками свинцю.Існують стандарти за кількістю шкідливих речовин у вихлопних газах самих автомобілів. Вони залежать від конструкції двигуна і системи запалювання, наявності нейтралізаторів. Хорошим рішенням є переведення транспорту на різні види природних газів.

Номер слайду 10

Альтернативна енергетика«Зелена» енергетика - потужний тренд останнього десятиліття. До неї зазвичай відносять вітроенергетику, сонячні панелі, біогаз, приливні електростанції. Вони відомі людству давно, але тільки зараз стають економічно вигідними.*Частка «зеленої» енергії в світовій генерації з кожним роком збільшується.

Номер слайду 11

Захист Атмосфери Для захист атмосфери від шкідливих викидів сьогодні використовується кілька методів. Щоб зменшити концентрацію викидів, труби роблять вище. Куди ефективніше працюють різні фільтри, що уловлюють відходи. Однак таке очищення досить дорого коштує і також не дає повної гарантії. Висновок: Якщо ми не почнемо оберігати нашу планет, то це призведе до невипраних змін. Якщо кожен із нас приділить хоч трохи уваги цим проблемам, зміни будуть настільки значні, що не помітити їх буде важко. 

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
Додано
22 листопада 2021
Переглядів
2030
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку