1. Пристосуваня до дії екологічних факторів поділяють на адаптації на рівні:
а) окремого організму;б) біологічного виду;
в) біосистеми;г) популяції;
д) біосфери
2. |
Адаптації на рівні організму виникають під час: |
|
|
а) повільної зміни звичних умов навколишнього середовища; |
б) різкої зміни звичних умов навколишнього середовища; |
3. |
Прикладом адаптацій на рівні організму є: |
|
а) посилення транспірації у рослин приб) акліматизація; підвищенні температури повітря;
в) поява засмаги;г) утворення колючок замість листків.
4. Характерні риси фізіологічних адаптацій:
а) виникають у процесі онтогенезу;б) мають індивідуальний характер;
в) розвиваються швидко;г) розвиваються повільно;
д) є оборотними;е) є необоротними;
є) зміни під час фізіологічних адаптаційж) зміни під час фізіологічних адаптацій
|
виходять за межі норми реакції: |
не виходять за межі норми реакції. |
5. |
Під дією природного добору виникають адаптації: |
|
а) фізіологічні; б) еволюційні;
6. Еволюційні адаптації утворюються:
а) під дією природного добору;б) до умов, у яких вони сформувалися;
в) до умов, які різко змінилися;г) є поодинокими;
д) є груповими;е) є однаковими в усіх особин виду;
є) є різними в усіх особин виду
7. Адаптованість біосистеми буває:
а) фізіологічна;б) енергетична;
в) хімічна;г) речовинна;
д) фізична;е) інформаційна;
8. Найбільш біологічнобідними зонамиЗемлі є:
а) екваторіальна:б) пустельна;
в) тропічна;г) арктична
9. Енергія будь-якої біосистеми залежить від маси:
а) зелених рослин;б) хижих тварин;
в) паразитчних рослин;г) травоїдних тварин
10. Розвиток сенсорних систем, які оптимально відповідають сигналам певного середовища відноситься до:
а) еволюційної адаптованості;б) речовинної адаптованості;
в) інформаціної адаптованості;г) фізічної адаптованості
1. а б в (3 балів) |
2. б (1 балів) |
3. а б в (3 балів) |
4. а б в д є (5 балів) |
5. б (1 балів) |
6. а б д е (4 балів) |
7. б г е (3 балів) |
8. б г (2 балів) |
9. а (1 балів) |
10. в (1 балів) |
|
|