Тест "Київська держава за правління Ярослава Мудрого"

Про матеріал
"Історичний диктант" до розділу "Київська держава (Русь-Україна) наприкінці 10 - на початку 11 ст."
Перегляд файлу

Історичний диктант

«Київська держава за правління Ярослава Мудрого»

(вставити пропущені слова)

 

  1. Як і Володимир, Ярослав доступився до влади в результаті міжусобної боротьби з братами. Першими жертвами стали улюблені сини Володимира … і … .(Борис і Гліб).

 

  1. Позбувшись Святополка 1019 р., Ярослав зіткнувся у боротьбі з старшим братом … .(Мстиславом).

 

  1. Унаслідок Лиственської битви, яка відбулася 1024 р. між Ярославом і … біля Чернігова, брати домовилися поділити територію Південної Русі навпіл по … і правити … .(Мстиславом; Дніпру; разом).

 

  1. Після смерті Мстислава … Ярослав правив одноосібно і став, за словами літописця, «самовладцем Руської землі». (1036 р.).

 

  1. Доба правління князя Ярослава (978-1054), названого пізніше …, була періодом розквіту і найвищого піднесення Русі – України. (Мудрим).

 

  1. Ярослав назавжди відігнав від кордонів Русі … .(печенігів).

 

  1. На місці битви з печенігами у Києві було збудовано … … .(Софійський собор).

 

  1. Назва великого і впливового православного чоловічого монастиря, у своїй діяльності підпорядкованого безпосередньо вищій церковній владі. - … . (лавра).

 

  1. Церковно-адміністративний округ, яким завідує митрополит - … .(митрополія).

 

  1. За князювання Ярослава було укладено перше писемне зведення правових норм на Русі, що одержало назву « … …» - першого писаного зведення норм давньоруського права. («Руська правда»).

 

  1. За зразком візантійської столиці було зведено … … - головний парадний вїзд до Києва, збудовано Софійський собор, закладено … та … монастирі. (Золоті ворота; Георгіївський та Ірининський).

 

  1. Ймовірно, близько 1051 р. чернець Антоній на схилах Дніпра поблизу Києва заснував чоловічий монастир - … - … … .(Києво-Печерську лавру).
  2. За Ярослава було створено перший літописний звід 1037-1039 рр. Князь власноручно переклав багато книжок і зібрав … … , яка зберігалася при Софійському соборі.( велику бібліотеку)
docx
Додано
28 лютого 2020
Переглядів
921
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку