Тест " Кліматичні умови та ресурси України" 8 клас

Про матеріал
Узагальнити знання учнів по темі « Кліматичні умови та ресурси України»; забезпечити повторення основних географічних знань, понять та визначень; виховувати бажання пізнавати світ.
Перегляд файлу

Узагальнюючий урок по темі  « Кліматичні умови та ресурси України»   8 клас

 1. Назвіть основні кліматотвірні чинники.                                                                                                                                  А) Кількість сонячної енергії                   Б) Кількість природних ресурсів                                                                            В) Циркуляція атмосфери                        Г) Характер підстильної поверхні.

2. В межах якого кліматичного поясу перебуває більша частина території України?      

А) Тропічного кліматичного поясу                            Б) Помірного кліматичного поясу                                                                        В) Екваторіального кліматичного поясу.               

3. Що зумовлює зміну теплових умов на території України з півночі на південь?                                                 А) Річна кількість сонячної енергії                                                                                                                           Б) Кількість опадів                               В) Атмосферний тиск

4. Як називають перехідну рухому зону між теплими і холодними повітряними масами, яка під невеликим кутом нахилена до земної поверхні в бік холоднішого повітря?                                                                                                                    А) Антициклон     Б) Атмосферний фронт    В) Вітер      Г) Поглинута енергія                                     

5. Яку погоду формують циклони приходячи на територію України?                                                                          А) Безхмарну суху погоду                  Б) Стійку хмарну і вітряну погоду з великою кількістю опадів     В) Спекотну погоду з великою кількістю опадів .

6. Як змінюються середні температури січня на території України?                                                                 А) Від: -80 С до -10 С       Б) Від: -180 С до -100 С       В) Від: -80 С до +100 С

7. Як змінюється середня річна кількість опадів в Україні?                                                                                     А) Від 2500-1500 мм (у горах) і 950 мм (на заході) до 650 мм (на півдні)                                                                                                                                         Б) Від 1500-1000 мм (у горах) і 750 мм (на заході) до 350 мм (на півдні)                                                                                                                                   В) Від 500-400 мм (у горах) і 350 мм (на заході) до 550 мм (на півдні).

8. Кого вважають організатором метеослужби в Україні?                                                                                       А) В. Докучаєв                Б) Б. Срезневський                  В) П. Тутковський.

9. Які погодно-кліматичні явища в Україні належать до несприятливих?                                                               А) Сильні вітри і дощі          Б) Цунамі                 В) Густі тумани                                                               Г) Спека                                 Д) Хуртовини та снігопади.

10. Що належить до енергетичних кліматичних ресурсів?                                                                                             А) Енергія Сонця                              Б) Енергія вітру                                                        В) Тепло повітря                               Г) Тепло ґрунту

11. Південний берег Криму розташований в … кліматичному поясі:                                                                       А) Помірному                         Б) Субтропічному                     В) Морському

12. Як називається здатність земної поверхні відбивати сонячну енергію?                                                             А) Циркуляція атмосфери                      Б) Альбедо                                                                           В) Поглинута енергія                              Г) Радіаційний баланс                                                

13. Як називається загальна кількість сонячної енергії, що надходить на земну поверхню?                                                                                                                             А) Сумарна енергія                                 Б) Альбедо                                                                                 В) Поглинута енергія                              Г) Пряма сонячна енергія

14. Континентальність клімату України зростає з :                                                                                                                  А) Заходу на схід              Б) Південного заходу на південний схід                                                                                                                                        В) Північного заходу    на південний схід             Г) Півночі на південь.

15. При взаємодії двох повітряних мас атмосферні опади будуть випадати:                                                         А) З більш теплої               Б) З більш холодної                      В) Із сухішої.

16. Ясна, сонячна погода при антициклоні пояснюється:                                                                                 А) Висхідним рухом повітря       Б) Низхідним рухом повітря                                      В) Горизонтальним рухом повітря.

17. При рухові  з півдня на північ України зволоження змінюється:                                                                                              А) Від надмірного до недостатнього     Б) Від недостатнього до надмірного.

18. При переміщенні з заходу на схід кількість сонячної радіації, яку отримує територія:     А) Збільшується      Б ) Зменшується               В) Не змінюється.

19. З віддаленням від Атлантичного океану річна амплітуда температур:                                                             А) Не змінюється                  Б ) Зменшується              В) Збільшується .

20. В Україні переважають вітри:                                                                                                                                          А) Стічні                     Б) Пасати                  В) Західні                  Г) Мусони .

21. Якщо взяти центральну Україну, де взимку тепліше:                                                    А) На   сході                                         Б) На заході .

22.  Різниця між сумарною радіацією та відбитою називається:                                                                                      А)  Поглинута радіація         Б) Радіаційний баланс        В) Розсіяна радіація. 

23. Найбільш вітряне місце в Україні:                                                                                                                                     А)  г. Говерла         Б ) г. Петрос            В) г. Чатир-Даг               Г) г. Ай-Петрі.

24. Ресурси, що використовуються для лікування і відпочинку людей, називаються:                                                                                                                           А)  Енергетичні              Б) Агрокліматичні                 В) Рекреаційні.

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Белан Людмила
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
5 січня 2023
Переглядів
347
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку