Урок на тему "Природа материка Антарктида"

Про матеріал
Конспект уроку з географії у 7 класі на тему "Природа материка Антарктида"з використанням презентації слайдів та переглядом відео
Перегляд файлу

Конспект уроку з географії для 7 класу на тему  «Тектонічна  будова, рельєф, клімат, рослинність і тваринний світ Антарктиди. Екологічні проблеми материка».

Мета: сформувати в учнів систему знань про природу Антарктиди; систематизувати поняття про особливості рельєфу материка; підвести учнів до розуміння унікальності антарктичної природи та необхідності ощадливого ставлення до неї, удосконалювати навички роботи з підручником, картами атласу, додатковими джерелами географічних знань; розвивати навички прогнозування і моделювання, сприяти формуванню інтересу до самостійної дослідницької діяльності, виховувати почуття наполегливості.

 

Обладнання: карта Антарктиди, слайди природи материка, мультимедійний проектор, ТЗН,  підручники, атласи.

 

Тип уроку: комбінований.

 

Очікувані результати: учні зможуть характеризувати особливості рельєфу, клімату, органічного світу Антарктиди; пояснювати причини утворення суцільного покривного зледеніння, вплив льодовикового покриву на природу материка; оцінювати сучасний стан природи та природних багатств материка, роль географії в дослідженні Антарктики та вплив природи Антарктиди на зміни клімату планети.

 

ХІД УРОКУ

  1. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

 

 

 

 

 

II. ПЕРЕВІРКА Д/З.

Гра «Об’єкти Антарктиди»  https://www.purposegames.com/game/QqPaQUBEebZ

ІІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Дом в Антарктиде Лицензионные Стоковые Фото

Слайд 1.

 

     Жодне місце в світі не зрівняється з величезною білою пустелею, де є чотири основні елементи: сніг, лід, вода і скелі. Велич  шельфових льодовиків і гірських ланцюгів ще більше підкреслює пишність природи. Кожен, хто приїжджає на найбільш ізольований материк, повинен здійснити важку подорож або довгий переліт. 

Звичайно ж, мова йде про Антарктиду — приголомшливе місце, де, здається, зосереджені всі крайнощі нашої Землі. Про цей материк говорять - "край світу", "королева холоду",  "материк учених", "крижаний континент", "виробник айсбергів, "країна вітрів", "холодильник Землі"… А ще говорять, що Вона змінить клімат планети. Чи дійсно це так? Спробуємо розібратись на уроці.

 

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ.

  1. Геологічна будова. Рельєф.

Антарктида, як і решта материків Південної півкулі, у своїй основі має давню платформу та області складчас­тості. Антарктична платформа є одним із уламків давнього материка Гондвани.

Проблемне питання.  Які ще платформи входили до її складу?

 Платформа, що остаточно сформувалася в палеозойську еру, пізніше зазнала тектонічних розломів. У результаті значна її частина піднялася. Складчасті області материка, переважно на Антарктичному півост­рові та вздовж західної окраїни платформи, належать до герцинської та альпійської областей складчастості. Вони утворені метаморфічни­ми та вулканічними гірськими породами.

Незвичайний рельєф Антарктиди. Поверхня материка складаєть­ся ніби з двох поверхів: зверху – льодовиковий, знизу – корінний, сформований гірськими породами земної кори. Зверху ма­терик укритий велетенським куполоподібним льодовиковим щитом. Середня його висота становить 2040 м, що приблизно дорівнює висоті Говерли – найвищої вершини Українських Карпат. Завдяки саме льо­довику Антарктида є найвищим материком на Землі.

У центральній, підвищеній, частині товща льодовика перевищує 4000 м. Льодовиковий покрив материка утворився дуже давно, близь­ко 20 млн років тому. За шарами льоду можна, ніби за часописом, вивчати історію розвитку льодяного континенту.

Під крижаним щитом материка є великі рівнини, гірські хребти, западини. Середня висота підльодовикової поверхні Антарктиди ста­новить 410 м. Значна частина підльодовикової поверхні під тиском льодовикової товщі розташована нижче рівня моря (-2341 м).

Через усю Антарктиду від моря Ведделла до моря Росса простя­гаються майже на 4000 км Трансантарктичні гори – своєрідне продовження Анд Пів­денної Америки. Вони склада­ються з кількох хребтів з перева­жаючими висотами 2000-3000 м. (демонстрація слайду 2,3)

Геологічна будова. Рельєф. Клімат материка

Слайд 2. Профіль рельєфу материка

Геологічна будова. Рельєф. Клімат материка

Слайд 3. Трансантарктичні гори

Найвища точка розташована в масиві Вінсон – 5140 м. Гори по­діляють материк на Західну та Східну Антарктиду.

Є на материку і діючий вулкан Еребус.

Вулкан Эребус извержение

Слайд 4.

У Східній, пере­важно рівнинній, Антарктиді льодовиковий щит досягає максималь­ної товщини. Він обривається уступом до моря, утворюючи шельфові льодовики. Спираючись нижньою частиною на антарктичний шельф, вони ніби зливаються в єдине ціле з льодовиковим щитом материка. Найбільший у світі шельфовий льодовик утворився в морі Росса. Ширина льодовика становить 800 км, довжина – 1100 км. Льодовики Антарктиди безперервно рухаються, поступово сповзаючи в океан із швидкістю близько 1 км на рік.

Слайд 5.

Робота з картою. Нанесіть на контурну карту географічні об’єкти рельєфу Антарктиди.

2.КЛІМАТ. 

Слайд 6.

 Антарктида 53 мільйони років тому була настільки теплою, що вздовж її берегів росли пальми. Температура на континенті піднімалася вище 20 градусів Цельсія.

А от з часом, в Антарктиді сформувався дуже суворий клімат, найхолодніший на Землі.  Її називають материком вічних морозів, царством завірюхи і вітрів, світовим холодильником. Це зумовлено не тільки розташуванням Антарктиди за полярним колом, а й впливом кліматотвірних чинників. 

Проблемне питання. Пригадайте кліматотвірні чинники. 

Притік сонячної енергії, яка нагріває земну поверхню, відбувається тільки влітку, коли встановлюється полярний день. Тоді, як це не дивно, в Антарктиду надходить стільки ж сонячної енергії, скільки й у екваторіальні широти. Проте її підстильна поверхня не нагрівається. Це зумовлено тим, що майже 90 % сонячної енергії крижана білосніжна поверхня Антарктиди відбиває назад у космічний простір. Взимку ж, коли настає полярна ніч, сонячна енергія взагалі майже не надходить, середня температура повітря становить –600С. В Антарктиді на російській науковій станції «Восток» була зареєстрована рекордно низька температура повітря на Землі: –89,2 0С, а на поверхні снігу –90 0С. Таких низьких температур на поверхні нашої планети ніде більше не спостерігається, тому цей район називають Полюсом холоду.

Циркуляція повітряних мас в Антарктиді теж своєрідна. Постійно холодне важке повітря спричиняє над материком область високого атмосферного тиску з низхідними потоками повітря. З високого льодового купола у центрі материка маси холодного важкого повітря стікають до країв, утворюючи дуже сильні стокові вітри. В Антарктиді дмуть найсильніші вітри на планеті. Їх швидкість сягає 77 м/с (це 277 км/год). Тому в Антарктиді знаходиться ще й Полюс вітрів. Ураганні вітри бувають так часто і такі сильні, що вітровимірювальні прилади не витримуючи їхнього натиску і ламаються.

З лютого 1912 по грудень 1913 року вчені заміряли швидкість вітру на мисі Денісон в морі Співдружності на сході Антарктиди. Досі вважається, що з усіх метеостанцій, які знаходяться на рівні моря, ця розташована в найбільш продувному місці. 6 липня 1913 року на цій станції був зареєстрований рекорд по середній силі вітру на годину: він склав 153 км/год.

Антарктичні повітряні маси, що формуються там, відрізняються не тільки низькими температурами, а й дивовижною прозорістю та сухістю. Прозоре повітря і відсутність хмар не затримують тепло і сприяють подальшому вихолодженню поверхні. Незначні опади – в середньому 200 мм за рік (це приблизно стільки, скільки й в пустелі Сахара) – Антарктида отримує у твердому стані.

В Антарктиді виділяють два кліматичні пояси: антарктичний і субантарктичний. Особливою суворістю клімату відзначаються внутрішні райони. Взимку (з квітня по вересень) там лютують морози понад 70 0С. Навіть у розпал полярного літа (в грудні – лютому) термометр показує –30 0С. Проте погода стоїть ясна і безвітряна. На узбережжях таких сильних морозів не буває: взимку  –35 0С, влітку – близько 0 0С. Проте там панують шторми, які переходять в урагани, що супроводжуються снігопадами.

На узбережжях і у внутрішніх районах Антарктиди є ділянки, вільні від льоду і снігу. Це – антарктичні оазиси. Температура повітря там влітку над землею буває плюсовою (+ 3 0С), але різко знижується на висоті вже кількох метрів.

Слайд 7.

Антарктида – батьківщина айсбергів.

Найбільшим у світі є айсберг B-15. Його довжина становить приблизно 295 км, ширина близько 37 км, а площа поверхні — 11 000 кв. км, що більше острова Ямайка. Його приблизна маса становила приблизно 3 мільярди тонн. І після майже десятиліття, частини айсберга досі не розтанули.

Слайд 8.

Явище розколу льодового панцира Антарктиди   є постійним. Перегляньте відео за посиланням  https://www.youtube.com/watch?v=ttAK3fPKiOE&t=166s

та дайте відповідь на запитання: Чи загрожує танення Антарктиди Україні?

3.ВНУТРІШНІ ВОДИ.

   Виявляється, в  Антарктиді є річки. Однією з них є річка Онікс, яка забирає талі води на схід. Річка Онікс тече до озера Ванда знаходиться в Сухій долині Райт. За екстремальних кліматичних умов вона тече лише два місяці під час антарктичного літа. Її довжина — 40 км, і хоча тут ні риби, в цій річці живуть мікроорганізми і водорості.

   Під льодами Антарктиди розташовується величезна кількість озер, найбільше з яких називається Схід. Вчені припускають, що воно існує вже більше 25000000 років, а воно розташоване під 13000 футів льоду. Це найбільш багаті киснем води.

    Невеликі озера є в оазисах і на узбережжях. Серед них є як прісні, так і дуже солоні. Влітку озера звільняється від криги і сонце прогріває воду деяких з них до +12 0С.

 

Слайд 9.

4.ОРГАНІЧНИЙ СВІТ. 

У порівнянні з іншими материками органічний світ Антарктиди бідний. Більша частина материка взагалі позбавлена і рослинності, і тваринного світу. В районі полюса в снігу живуть тільки бактерії. Отже, там знаходиться антарктична пустеля.

Рослини і тварини є лише на узбережжях материка і островах. Вільні від криги ділянки вкриті лишайниками. Наземні водорості червоного, зеленого і жовтого кольору утворюють плівки на камінні, скелях і навіть на снігу. Поширені також мохи.

Тваринний світ значно багатший за рослинність. Тварини зосереджені на вузькій смузі узбережжя і їх життя пов’язане з океаном. Дуже своєрідні птахи. Всі вони живуть біля води, харчуючись рибою. Символом Антарктиди є пінгвіни. Найменші з них – пінгвіни Аделі, найбільші – імператорські пінгвіни заввишки 120 см. Це нелітаючі птахи з короткими крилами, схожими на ласти, які дозволяють їм добре плавати і пірнати. В Антарктичному холоді яйце, залишене без нагляду замерзне, тому пінгвіни висиджують їх, зігріваючи своїм теплом, розташовуючи її між ніг, в особливій кишені для виводка. Найцікавіше, що висиджувати яйця доводиться самцю, тоді як самки добувають їжу для нього і майбутнього пташеняти. При чому зберігати яйце в теплі потрібно близько двох місяців.

 

Слайд 10.

У воді їх підстерігають морські леопарди – тюлені-хижаки. Проте на суходолі у пінгвінів немає ворогів, там вони живуть великими колоніями. Пінгвіни, особливо Аделі, мають дружелюбну вдачу і не бояться людей. З літаючих птахів поширені чайки-поморники і буревісники, які на прибережних скелях утворюють пташині базари. А великі альбатроси з розмахом крил понад 3 м, використовуючи панівні вітри, можуть облітати всю Землю. У прибережних водах багато планктону, яким живляться риби і кити. Китів в антарктичних водах більше, ніж будь-де на Землі. Серед них такі види, як синій кит, кашалот, касатка та ін. Синій кит – це найбільша тварина Землі:завдовжки 33 м масою до 160 т.  Живе до 80 років, щоденно з’їдаючи до 4 т криля (дрібних рачків). Майже повністю винищений, знаходиться під охороною.

 

У водах Антарктики мешкають крижані риби, або білокровки. Це єдиний вид хребетних, в крові у яких немає еритроцитів і гемоглобіну – тому кров крижаних риб безбарвна. Їх метаболізм заснований тільки на кисні, розчиненому безпосередньо в крові. Така будова кровоносної системи дозволило білокровкам існувати в середовищі з температурою нижче точки замерзання води.

Цікаві факти про Антарктиду

 

Слайд 11.

 

Перегляд відео «Які тварини та рослини живуть в Антарктиді» https://www.youtube.com/watch?v=MxOJTtTzQpc&t=149s

V.ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ.

Проведення інтерактивної вправи « Я не хвалюсь, але тепер я знаю, що…»

VI. ПІДСУМОК УРОКУ.

Вікторина «Чи знаєте ви Антарктиду?»

  1. Про яких пінгвінів говорять, що вони відрізняються веселою й товариською вдачею?
  2. Чому говорять, що в Антарктиді «законсервовані» величезні запаси прісної води?
  3. Якими є особливості оазисів материка?
  4. Про яких птахів ідеться: розмах крил може перевищувати 3 м, вони здатні долати великі відстані?
  5. Представники якого виду пінгвінів досягають 120 см заввишки й маси до 50 кг?
  6. 6Якою є максимальна потужність льодовикового покриву Арктики?
  7. Чому в Антарктиді не спостерігаються грози?
  8. Як називається найпівденніший діючий вулкан материка?
  9. Як називається найбільше озеро материка?
  10. Чому Антарктиду називають «холодильником Землі»?
  11. До яких наслідків може призвести танення льодовикового покриву Антарктиди?
  12. Як би ви пояснили такі назви Антарктиди: «крижаний континент», «материк за хмарами»?

VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ.

Скласти кросворд, ребус з теми уроку.

 

 

docx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
5 січня 2023
Переглядів
1995
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку