6 клас - Здоров’я, безпека, добробут
Тест
Наслідки неправильного харчування.
1. Обери чинники ризику цукрового діабету :
а) незбалансоване харчування б) фізична активність
в) ожиріння г) малорухливий спосіб життя
2. Дефіцит йоду в організмі призводить до ...
а) порушення обміну речовин б) втрати слуху
в) затримки фізичного розвитку г) затримки розумового розвитку
д) захворювання щитоподібної залози е) сердечних захворювань
є) апатії
3. Щоб запобігти йододефіциту необхідно вживати більше ...
а) морепродуктів б) солодощів в) морської капусти г) цвітної капусти
д) м'яса курки е) мідій є) йодованої солі
4. Йодовану сіль треба зберігати ..., додавати у страви ..., купувати ... .
а) у темному місці ... перед подачею їх на стіл ... у невеликих упаковках .
б) на столі ... перед тепловою обробкою ... у невеликих упаковках .
в) у скляній солонці ... в кінці теплової обробки ... про запас.
г) у темному місці ... в кінці теплової обробки ... у невеликих упаковках.
5. Продукти, що можуть спричинити харчові отруєння :
а) термін реалізації яких минув б) які неправильно зберігали чи обробляли
в) куплені на стихійних ринках г) куплені на ринках
д) з пошкодженою упаковкою, уражені гниллю чи пліснявою;
е) алкогольні напої є) газовані напої
ж) консерви зі здутими кришками чи помутнілим вмістом
6. Симптомами отруєння є :
а) біль у животі б) нудота і блювання в) утруднене дихання
г) пронос (іноді з кров’ю) д) підвищена температура тіла
е) слабкість є) запаморочення; ж) втрата свідомості
7. Встанови правильну послідовність надання допомоги при харчовому отруєнні:
1 Звернутись до лікаря або викликати швидку допомогу.
2 Попередити всіх, хто вживав сумнівну страву.
3 До прибуття лікарів промити хворому шлунок.
4 Дати хворому випити води або несолодкого чаю.
а) 1-2-3-4 б) 4-1-3-2 в) 1-3-4-2 г) 3-1-1-4 д) 2-1-4-3
Ключ до тесту
1. а,в,г (1б.) 2. а,б,в,г,д,є (2б.) 3. а,в,є (1б.) 4. а (2б.) 5. а,б,в,д,е (2б.)
6. а,б,в,г,д,е,є,ж (2б.) 7. в (2б.)