Міні-тест «Нітрогеновмісні органічні речовини»
10 клас
1. Вкажіть мономерну ланку білків:
А) глюкоза;
Б) крохмаль;
В) амінокислота;
Г) етилен.
2. Які функціональні групи характерні для амінокислот?
А) Нітрогрупа;
Б) карбоксильна;
В) гідроксильна;
Г) аміногрупа?
3. Первинна структура білка – це:
А) глобула;
Б) спіраль;
В) розміщення у проторі декілька глобул;
Г) послідовність амінокислот у ланцюзі.
4. Вкажіть назву процесу руйнування структур білка:
А) гідроліз;
Б) денатурація;
В) розклад;
Г) денатурація.
5. За яких умов відбувається гідроліз білків?
А) Під дією надлишку лугів;
Б) під дією ферментів;
В) у разі додавання кип’яченої води;
Г) під час кип’ятіння з концентрованою сульфатною кислотою.
6. Яка з наведених речовин не належить до білків?
А) Крохмаль;
Б) інсулін;
В) гемоглобін;
Г) пеніцилін.
7. Денатурація білків призводить до руйнування:
А) вторинної та третинної структур;
Б) водневих зв’язків;
В) первинної структури;
Г) пептидних зв’язків.
8. Вкажіть реактив, що дає фіолетове забарвлення на білок:
А) йод;
Б) купрум (ІІ) оксид;
В) фенолфталеїн;
Г) купрум (ІІ) гідроксид.
9. Вкажіть речовини, з якими може реагувати амінооцтова кислота:
А) етанол;
Б) магній оксид;
В) сірка;
Г) Фосфор (V) оксид.
10. Вкажіть амфотерну органічну речовину:
А) крохмаль;
Б) гліцин;
В) хітин;
Г) етилен.
11. Аміни – це похідні:
А) амоніаку;
Б) алканів;
В) алкенів;
Г) бензену.
12. Вкажіть назви реакцій, що є якісними на білки:
А) ксантопротеїнова;
Б) біуретова;
В) реакція Зініна;
Г) «срібного дзеркала».