Вуглеводи.
І рівень
-
Вкажіть формулу речовини, яка належить до вуглеводів?
-
С6Н5—NH2; 2) С12Н22О11; 3) СН3 — СН2 — ОН; 4) НСООН.
-
Вкажіть формулу глюкози:
1) С6Н12; 2) С6Н13ОН; 3) С6Н12О6; 4) (С6Н10О5)n.
-
Укажіть формулу цукрози:
1) С12Н22О11; 2) (С6Н10О5)n; 3) С6Н12О6; 4) С6Н13ОН.
-
Які речовини є ізомерами?
а) клітковина; б) мальтоза; в)крохмаль; г)цукроза.
1) а,б; і в,г; 2) а,в; і б,г; 3) б,в; і а,г; 4) нема ізомерів.
-
Які речовини є ізомерами?
а)глюкоза; б) фруктоза; в) цукроза; г) лактоза.
1) а,б; і в,г; 2) а,в; і б,г; 3) б,в; і а,г; 4) нема ізомерів.
-
Вкажіть, яка з речовин вступає в реакцію «срібного дзеркала»?
1) цукроза; 2) крохмаль; 3) клітковина; 4) глюкоза.
-
Вкажіть речовину на яку, йод є якісним реактивом:
1)глюкозу; 2) крохмаль; 3)цукрозу; 4) мальтоза.
-
Не піддаються гідролізу вуглеводи:
1) моноцукриди; 2) дицукриди; 3) поліцукриди; 4) жири.
-
Вкажіть речовину при гідролізі якої утворюється фруктоза і глюкоза:
1) крохмаль; 2)цукроза; 3) клітковина; 4) мальтоза.
-
Гідролізу в організмі людини піддається вуглевод?
1) глюкоза; 2) клітковина; 3) крохмаль; 4) фруктоза.
11. Позначте вуглевод, що належить до гексоз:
1) рибоза; 2) сахароза; 3) глюкоза; 4) дезоксирибоза.
12. Укажіть формулу фруктози:
1) C12H22O11; 2) C6H12O6; 3) C6H5OH; 4) C2H5OH.
13. Визначте тип хімічної реакції, що відбувається під час виробництва патоки для харчової промисловості
1) частковий гідроліз; 2) дегідратація;
3) етерифікація; 4) часткове окиснення.
14. У процесі додавання водного розчину невідомої органічної речовини до свіжоотриманого купрум(II) гідроксиду одержано розчин блакитного кольору. Під час нагрівання цього розчину утворюється осад червоного кольору. Це органічна сполука:
1) гліцерол; 2) глюкоза; 3) сахароза; 4) фруктоза.
15. Крохмаль як полісахарид складається переважно із залишків:
1) рибози; 2) лактози; 3) α-глюкози; 4) β- глюкози.
16. Кінцевими продуктами реакції окиснення глюкози в клітинах живих організмів є:
1) сахароза, вода; 2) карбон(ІV) оксид, вода;
3) етанол, карбон(ІV) оксид; 4) етанол, вода.
17. Вкажіть продукти повного окиснення целюлози:
1) карбон(ІV) оксид, вода; 2) крохмаль, вода;
3) сахароза, карбон(ІV) оксид; 4) етанол, карбон(ІV) оксид.
18. Вкажіть хімічну формулу речовини, водно-спиртовий розчин якої використовують для проведення якісної реакції на крохмаль:
1) Br2; 2) I2; 3) CuSO4 ; 4) FeCl3.
19. Вкажіть кінцевий продукт гідролізу крохмалю:
1) глікоген; 2) гліцерол; 3) глюкоза; 4) етанол.
20. Вкажіть речовину, яка за будовою є альдегідоспиртом:
1) цукроза; 2) целюлоза; 3) крохмаль; 4) глюкоза.
21. Вкажіть кількість гідроксильних груп у молекулі глюкози?
1) 1 ; 2) 3 ; 3) 5 ; 4) 6.
22. Дисахаридом є:
1) глюкоза; 2) фруктоза; 3) целюлоза; 4) цукроза.
-
Вкажіть загальну формулу вуглеводів:
1)CnH2n+2O ; 2) CnH2nO; 3)CnH2nO2 ; 4) Cn(H2O)m .
-
Вкажіть, яка з поданих речовин має тривіальну назву «виноградний цукор»
1)сахароза; 2) гліцерин; 3) глюкоза; 4) фруктоза.
-
Вкажіть, до якої групи належить глюкоза:
1) багатоатомний спирт; 2) альдегідоспирт;
3) альдегід; 4) дисахарид.
-
Вкажіть речовини, що належать до вуглеводів:
1) крохмаль, глюкоза, натрій стеарат; 2) целюлоза, метанол, фруктоза;
3) сахароза, крохмаль, целюлоза; 4)глюкоза, тристеарин, етанол.
-
Вкажіть молекулярну формулу цукрози:
1) C12H22O11 ; 2) C6H12O6 ; 3) C2H4O2 ; 4) C2H6O .
-
Вкажіть речовину, що належить до дисахаридів:
1) глюкоза; 2) мальтоза; 3) фруктоза; 4) крохмаль.
-
Ізомером глюкози є:
1) целюлоза; 2) сахароза; 3) фруктоза; 4) крохмаль.
-
Глюкоза має функціональні групи:
1) -СООН і –ОН; 2) С=О і -ОН; 3) -ОН і -NH2; 4) -СО і -ОН .
Н
-
Під впливом чого відбувається спиртове бродіння глюкози?
1)дія дріжджів; 2)дія плясневих грибів; 3) дія коків; 4) дія кислоти.
-
ІІ рівень
-
Вкажіть значення відносної молекулярної маси глюкози
1) 342 ; 2) 180; 3) 120; 4) 276.
Відповідь підтвердити розрахунками.
2. Кінцевими продуктами реакції окиснення глюкози в клітинах живих організмів є:
1) сахароза, вода; 2) карбон(ІV) оксид, вода;
3) етанол, карбон(ІV) оксид; 4) етанол, вода.
Напишіть відповідне рівняння хімічної реакції.
-
D -глюкоза і D-фруктоза – це:
1) міжвидові ізомери; 2) гомологи;
3) цис-і транс-ізомери; 4) конформери.
-
Оптична активність вуглеводів характеризується:
1) розсіюванням світла; 2) поглинання світла;
3) відбиванням світла; 4) повертанням площини поляризованого світла.
5. Дисахаридом є:
1) глюкоза; 2) фруктоза; 3) целюлоза; 4) цукроза.
Напишіть рівняння гідролізу цього дисахариду.
-
Вкажіть, скільки грамів срібла утвориться при окисненні 4 моль глюкози:
1) 864 г; 2) 432 г; 3) 648 г; 4) 568г.
Відповідь підтвердить розрахунками.
-
Масова частка карбону у цукрозі складає:
1) 55,1 %; 2) 56,1%; 3) 60 %; 4) 42,1%.
Відповідь підтвердити розрахунками.
-
При згорянні 2 моль глюкози утворюється вуглекислого газу і води:
1) 792 г (СО2), 576 г (Н2О);
2) 675 г (СО2), 729 г (Н2О);
3) 528 г (СО2), 216 г (Н2О);
4) 670 г (СО2), 720 г (Н2О).
Відповідь підтвердити розрахунками.
-
Скільки треба взяти цукрози, щоб одержати 250 кг глюкози, якщо вихід складає 80 %?
-
621,3 кг; 2) 593,75 кг; 3) 421,7 кг; 4) 567,3кг.
Відповідь підтвердить розрахунками.
-
Вкажіть масу етилового спирту, який був добутий процесом бродінням 400 кг технічної глюкози; масова частка нецукристих домішок у якій становить 10%:
1) 120 кг; 2) 110 кг; 3) 115 кг; 4) 184кг.
Відповідь підтвердити розрахунками.
-
Обчисліть масу глюкози, добутої з 50 г крохмалю, масова частка домішок у якому складає 20 % (розрахунки проведіть па одну ланку полімеру):
1) 37,4 г; 2) 51,г; 3) 44,4 г; 4) 66,6г.
Відповідь підтвердити розрахунками.
-
Масова частка карбону в молекулі глюкози дорівнює:
1) 40 %; 2) 60 %; 3) 80 %; 4) 20%.
Відповідь підтвердити розрахунками.
-
При спалюванні глюкози масою 45 г виділилося 730 кДж теплоти. Складіть термохімічне рівняння цієї реакції:
1) С6Н12О6 + 6О2 → 6СО2 + 6Н2О + 2920 кДж;
2) С6Н12О6 + 6О2 → 6СО2 + 6Н2О + 1460 кДж,
3) С6Н12О6 + 6О2 → 6СО2 + 6Н2О + 2190 кДж
4) С6Н12О6 + 6О2 → 6СО2 + 6Н2О + 890кДж.
Відповідь підтвердити розрахунками.
-
Розрахуйте масу глюкози, яку одержали зі 100 кг картоплі, якщо масова частка крохмалю в картоплі складає 22 %, а масова частка виходу глюкози від теоретично можливого - 80 % (розрахунки проведіть на одну структурну ланку крохмалю):
1) 20,3 кг; 2) 19,55 кг; 3) 21,3 кг; 4) 21,44кг.
Відповідь підтвердити розрахунками.
-
Із 100 г клітковини в результаті гідролізу отримали 56 г глюкози.
Практичний вихід глюкози від теоретично можливого складає:
-
25,22% ; 2) 50,45% ; 3) 90,1% ; 4) 100%.
Відповідь підтвердити розрахунками.
-
Для відновлення 0,2 моль глюкози в сорбіт необхідно водню (н.у):
-
4,48 л ; 2) 2,24 л ; 3) 11,2 л ; 4) 22,4 л.
Відповідь підтвердити розрахунками.
-
При окисленні 90 г глюкози надлишком амоніачного розчину арґентум (І) оксиду утворюється глюконова кислота кількістю речовини:
-
1 моль; 2) 1,5 моль; 3) 0,5 моль; 4) 0,25 моль.
Відповідь підтвердити розрахунками.
-
При повному окисненні 0,4 моль сахарози утворюється вуглекислого газу:
-
211,2 г; 2) 44,4 г; 3) 176 г; 4) 88,2 г.
Відповідь підтвердити розрахунками.
Відповіді ( для викладача):
І рівень
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
10
|
11
|
2
|
3
|
1
|
2
|
1
|
4
|
2
|
1
|
2
|
3
|
3
|
12
|
13
|
14
|
15
|
16
|
17
|
18
|
19
|
20
|
21
|
22
|
2
|
1
|
2
|
3
|
2
|
1
|
2
|
3
|
4
|
3
|
4
|
23
|
24
|
25
|
26
|
27
|
28
|
29
|
30
|
31
|
|
|
4
|
3
|
2
|
3
|
1
|
2
|
3
|
2
|
1
|
|
|
ІІ рівень
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
2
|
2
|
1
|
4
|
4
|
1
|
4
|
3
|
2
|
10
|
11
|
12
|
13
|
14
|
15
|
16
|
17
|
18
|
4
|
3
|
1
|
1
|
2
|
2
|
1
|
3
|
1
|