Тест, Органічна хімія "Вуглеводи"

Про матеріал
Тести з курсу «Хімія» рекомендовані для учнів 11 класу, як для перевірки знань викладачем, так і для самостійної підготовки учнів к ЗНО. Тести також можуть бути рекомендовані для студентів коледжів і технікумів, для спеціальності 181 «Харчові технології» з курсу "Органічна хімія". Завдання першого рівня складності розроблені у формі прямих запитань і орієнтовані на осмислене відтворення елементів знань, що охоплюють навчальний матеріал з теми. Їх виконання потребує розпізнавання правильної відповіді з числа запропонованих. Правильна відповідь кожного питання цього рівня оцінюється в один бал. Завдання другого рівня складності орієнтовані на застосування знать у стандартних ситуаціях, здійснення дій у відповідності з певним алгоритмом. Їх розв’язання потребує конструювання правильної відповіді на основі виконання однієї-двох логічних дій, написання рівнянням хімічних реакцій, вміння знаходити зв'язок між будовою і властивостями речовини, проведення математичних розрахунків. Правильна відповідь кожного питання цього рівня оцінюється в два бали. Правильно вибрана відповідь, яка не підкріплена розрахунками, записами формул чи рівняннями реакцій, до уваги не береться і завдання оцінюється в нуль балів. Кількість тестів для варіантів визначає вчитель. Оцінку - "задовільно", (4-6), учень отримує при виконанні 60-70% тестових завдань від загальної кількості. Оцінку - "добре", (7-9), учень отримує при виконанні 71-90% тестових завдань від загальної кількості. Оцінку - "відмінно", (10-12), учень отримує при виконанні 91-100% тестових завдань від загальної кількості.
Перегляд файлу
Вуглеводи.
І рівень
 
  1.   Вкажіть формулу речовини, яка  належить до вуглеводів?
  1. С6Н5—NH2;   2) С12Н22О11;    3) СН3СН2 — ОН;     4) НСООН.

 

  1.   Вкажіть формулу глюкози:

      1) С6Н12;     2) С6Н13ОН;     3) С6Н12О6;      4)   (С6Н10О5)n.

 

  1.   Укажіть формулу цукрози:

       1) С12Н22О11;    2) (С6Н10О5)n;    3) С6Н12О6;    4) С6Н13ОН.

 

  1.   Які речовини є ізомерами?

                 а) клітковина;   б) мальтоза;    в)крохмаль;         г)цукроза.

   1) а,б;  і в,г;         2)  а,в;  і  б,г;    3)    б,в;  і    а,г;     4) нема ізомерів.
 
  1. Які речовини є ізомерами?

         а)глюкоза;  б) фруктоза;    в)   цукроза;   г) лактоза.

         1) а,б;  і   в,г;  2)  а,в;    і  б,г;    3)    б,в;    і   а,г;     4) нема ізомерів. 

 

  1. Вкажіть, яка з речовин вступає в реакцію «срібного дзеркала»?

       1) цукроза;     2) крохмаль;    3) клітковина;    4) глюкоза.

 

  1. Вкажіть  речовину на яку,  йод є якісним реактивом:

       1)глюкозу;       2) крохмаль;      3)цукрозу;      4) мальтоза.

 

  1. Не піддаються гідролізу вуглеводи:

     1) моноцукриди;    2) дицукриди;     3) поліцукриди;    4) жири.

 

  1.  Вкажіть речовину при гідролізі якої утворюється  фруктоза і глюкоза:

      1) крохмаль;     2)цукроза;     3) клітковина;    4) мальтоза.

 

 

  1.  Гідролізу в організмі людини піддається  вуглевод?

    1) глюкоза;     2) клітковина;     3) крохмаль;        4) фруктоза.

 

11. Позначте вуглевод, що належить до гексоз:

     1)  рибоза;    2)  сахароза;   3)  глюкоза;       4)  дезоксирибоза.

 

12. Укажіть формулу фруктози:

   1)   C12H22O11;         2)  C6H12O6;        3) C6H5OH;        4)  C2H5OH.

 

13.   Визначте тип хімічної реакції, що відбувається під час виробництва патоки       для харчової промисловості

   1)  частковий гідроліз;        2)  дегідратація;

   3)  етерифікація;                  4)  часткове окиснення.

 

14.   У процесі додавання водного розчину невідомої органічної речовини до  свіжоотриманого купрум(II) гідроксиду одержано розчин блакитного кольору. Під час нагрівання цього розчину утворюється осад червоного кольору. Це органічна сполука:

    1) гліцерол;        2)  глюкоза;          3)  сахароза;            4)  фруктоза.

 

15. Крохмаль як полісахарид складається переважно із залишків:

    1)  рибози;        2)  лактози;         3)  α-глюкози;        4)  β- глюкози.

 

16. Кінцевими продуктами реакції окиснення глюкози в клітинах живих організмів є:

   1) сахароза, вода;                                2) карбон(ІV) оксид, вода;

  3) етанол, карбон(ІV) оксид;               4) етанол, вода.

 

17. Вкажіть продукти повного окиснення целюлози:

  1)  карбон(ІV) оксид, вода;               2)  крохмаль, вода;

  3)  сахароза, карбон(ІV) оксид;        4)  етанол, карбон(ІV) оксид.

 

18. Вкажіть хімічну формулу речовини, водно-спиртовий розчин якої використовують для проведення якісної реакції на крохмаль:

     1)  Br2;          2)  I2;          3)  CuSO4 ;         4)  FeCl3.

 

19. Вкажіть кінцевий продукт гідролізу крохмалю:

    1)  глікоген;        2)  гліцерол;        3)  глюкоза;        4)  етанол.

 

20. Вкажіть речовину, яка за будовою є альдегідоспиртом:

    1)  цукроза;        2)  целюлоза;        3)  крохмаль;         4) глюкоза.

 

21. Вкажіть кількість гідроксильних груп у молекулі глюкози?

     1)  1 ;       2)  3 ;       3)  5 ;       4)  6.

 

22. Дисахаридом є:

    1)  глюкоза;        2)  фруктоза;        3)  целюлоза;        4)  цукроза.

 

  1. Вкажіть загальну формулу вуглеводів:

     1)CnH2n+2O ;          2) CnH2nO;          3)CnH2nO2 ;        4) Cn(H2O)m .  

    

  1. Вкажіть, яка з поданих речовин має тривіальну назву «виноградний  цукор»

     1)сахароза;     2) гліцерин;           3) глюкоза;               4) фруктоза.

 

  1.    Вкажіть, до якої групи належить глюкоза:

    1) багатоатомний спирт;            2) альдегідоспирт;
    3) альдегід;                                  4) дисахарид.

 

  1. Вкажіть речовини, що належать до вуглеводів:

  1) крохмаль, глюкоза, натрій стеарат;      2) целюлоза, метанол, фруктоза;
  3) сахароза, крохмаль, целюлоза;              4)глюкоза, тристеарин, етанол.

 

  1. Вкажіть молекулярну формулу цукрози:

      1) C12H22O11 ;      2)  C6H12O6 ;      3) C2H4O2 ;      4)  C2H6O .                                                                  

  1. Вкажіть речовину, що належить до дисахаридів:

     1) глюкоза;             2)  мальтоза;           3)  фруктоза;           4) крохмаль.

 

  1. Ізомером глюкози є:
          1) целюлоза;                2)  сахароза;          3)  фруктоза;        4) крохмаль.

 

  1. Глюкоза має функціональні групи:
         1) -СООН і –ОН;   2)  С=О  і -ОН;   3)  -ОН  і -NH2;    4) -СО і -ОН .                                             
                                                   Н

 

  1. Під впливом чого відбувається спиртове бродіння глюкози?

                  1)дія дріжджів;    2)дія плясневих грибів;       3) дія коків;   4) дія кислоти.

 

  1.  

  

 

 

 

 

 

ІІ рівень

 

  1. Вкажіть значення відносної молекулярної маси глюкози

           1) 342 ;         2) 180;           3) 120;        4) 276.

        Відповідь підтвердити розрахунками.

 

2.   Кінцевими продуктами реакції окиснення глюкози в клітинах живих   організмів є:

         1) сахароза, вода;                                2) карбон(ІV) оксид, вода;

          3) етанол, карбон(ІV) оксид;               4) етанол, вода.

       Напишіть відповідне рівняння хімічної реакції.

 

  1. D -глюкоза і D-фруктоза – це:

        1) міжвидові ізомери; 2) гомологи;

        3) цис-і транс-ізомери; 4) конформери.

 

  1. Оптична активність вуглеводів характеризується:

    1) розсіюванням світла; 2) поглинання світла;

    3) відбиванням світла;  4) повертанням площини поляризованого світла.

 

5.     Дисахаридом є:

   1)  глюкоза;        2)  фруктоза;        3)  целюлоза;        4)  цукроза.

   Напишіть рівняння гідролізу цього дисахариду.

 

  1.   Вкажіть, скільки грамів срібла утвориться при окисненні 4 моль глю­кози:

1) 864 г;    2) 432 г;    3) 648 г;     4) 568г.

   Відповідь підтвердить розрахунками.

 

  1.   Масова частка карбону у цукрозі складає:

1) 55,1 %;    2) 56,1%;    3) 60 %;     4) 42,1%.

   Відповідь підтвердити розрахунками.

 

  1.   При згорянні 2 моль глюкози утворюється вуглекислого газу і води:

1) 792 г (СО2), 576 г (Н2О);

2) 675 г (СО2), 729 г (Н2О);

3) 528 г (СО2), 216 г (Н2О);

4) 670 г (СО2), 720 г (Н2О).

    Відповідь підтвердити розрахунками.

 

  1.   Скільки треба взяти цукрози, щоб одержати 250 кг глюкози, якщо вихід складає 80 %?
  1. 621,3 кг;     2) 593,75 кг;     3) 421,7 кг;     4) 567,3кг.

         Відповідь підтвердить розрахунками.

  1. Вкажіть масу етилового спирту, який був добутий процесом бродінням 400 кг технічної глю­кози; масова частка нецукристих домішок у якій становить 10%:

1) 120 кг;     2) 110 кг;     3) 115 кг;      4)  184кг.

     Відповідь підтвердити розрахунками.

 

  1. Обчисліть масу глюкози, добутої з 50 г крохмалю, ма­сова частка домішок у якому складає 20 % (розрахунки прове­діть па одну ланку полімеру):

1) 37,4 г;       2) 51,г;             3) 44,4 г;      4) 66,6г.

       Відповідь підтвердити розрахунками.

 

  1. Масова частка карбону в молекулі глюкози дорівнює:

1) 40 %;     2) 60 %;     3) 80 %;   4)  20%.

     Відповідь підтвердити розрахунками.

 

  1. При спалюванні глюкози масою 45 г виділилося 730 кДж теплоти. Складіть термохімічне рівняння цієї реакції:

1) С6Н12О6  + 6О2 → 6СО2   +  6Н2О + 2920 кДж;

2) С6Н12О6  + 6О2 → 6СО2   +  6Н2О + 1460 кДж,

3) С6Н12О6  + 6О2 → 6СО2   +  6Н2О + 2190 кДж

4)  С6Н12О6  + 6О2 → 6СО2   +  6Н2О + 890кДж.

     Відповідь підтвердити розрахунками.

 

  1. Розрахуйте масу глюкози, яку одержали зі 100 кг кар­топлі, якщо масова частка крохмалю в картоплі складає 22 %, а масова частка виходу глюкози від теоретично можливого - 80 % (розрахунки проведіть на одну структурну ланку крохма­лю):

1) 20,3 кг;          2) 19,55 кг;            3) 21,3 кг;         4)  21,44кг.

Відповідь підтвердити розрахунками.

 

  1. Із 100 г клітковини в результаті гідролізу отримали 56 г глюкози.

      Практичний вихід глюкози від теоретично можливого складає:

  1. 25,22% ;    2) 50,45% ;    3) 90,1% ;     4) 100%.

Відповідь підтвердити розрахунками.

 

  1.     Для відновлення 0,2 моль глюкози в сорбіт необхідно водню (н.у):
  1. 4,48 л ;          2) 2,24 л ;              3) 11,2 л ;            4) 22,4 л.

Відповідь підтвердити розрахунками.

 

  1.        При окисленні 90 г глюкози надлишком амоніачного розчину арґентум (І) оксиду утворюється глюконова кислота кількістю речовини:
  1. 1 моль;       2) 1,5 моль;         3) 0,5 моль;              4) 0,25 моль.

    Відповідь підтвердити розрахунками.

 

  1.  При повному окисненні 0,4 моль сахарози  утворюється вуглекислого газу:
  1. 211,2 г;       2) 44,4 г;       3) 176 г;            4) 88,2 г.

Відповідь підтвердити розрахунками.

 

 

 

 

 

 

Відповіді ( для викладача):

 

І рівень

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

2

3

1

2

1

4

2

1

2

3

3

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

2

1

2

3

2

1

2

3

4

3

4

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

4

3

2

3

1

2

3

2

1

 

 

 

ІІ рівень

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

2

2

1

4

4

1

4

3

2

10

11

12

13

14

15

16

17

18

4

3

1

1

2

2

1

3

1

 

docx
Додано
9 лютого 2021
Переглядів
3867
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку