І варіант. Перевірочна робота «Амінокислоти, білки, нуклеїнові кислоти»
1. Амінооцтова кислота має таку назву за біологічною номенклатурою:
а) тирозин; б) гліцин; в) аланін; г) метіонін.
2. Вкажіть кількість пептидних зв’язків в молекулі трипептиду: а) 1 б) 3; в) 2; г) 4.
3. Вкажіть функціональну групу, за рахунок якої амінокислоти проявляють основні властивості:
а) –СО - NH - б) - COOH в) -OH г) – NH2.
4. Біуретова реакція називається кольоровою. Який колір розчину після її проведення:
а) жовтий; б) білий; в) фіолетовий; г) синій. Вкажіть реактиви, необхідні для проведення цієї реакції з розчином білка. Вкажіть, на які речовини чи функціональні групи є якісним визначником ця реакція.
5. Вторинна структура білка підтримується за рахунок таких зв’язків :
а) пептидних; б) складноестерних; в) сольових містків; г) водневих. Назвіть прізвище вченого, який дослідив вторинну структуру білка у вигляді альфа спіралі.
6. Вкажіть фізичний фактор, що спричиняє денатурацію білка: а) концентрована нітратна кислота ; б) органічний розчинник; в) ультрафіолет; г) вплив сполук важких металів. Поясніть суть процесу денатурації білка та назвіть інші фізичні фактори, що спричиняють цей процес.
7. До складу нуклеотиду ДНК входить залишок вуглеводу:
а) глюкози; б) рибози; в) дезоксирибози; г) фруктози. Назвіть інші компоненти нуклеотиду ДНК.
8. Назвіть відмінності між нуклеїновими кислотами за складом, будовою, знаходженням у клітині та біологічними функціями.
9. В якій структурі білок не може проявляти біологічної активності:
а) в первинній; б) в вторинній; в) в третинній; г) в четвертинній?
10. Назвіть принцип, за яким один ланцюг ДНК відповідає іншому:
а) Ле Шательє; б) Вант Гоффа; в) компліментарності; г) протитоку .
11. Ланцюг і – РНК має таку будову: А- У – У – Г – Ц – А – У. Добудуйте частину двох ланцюгової ДНК, з якої відтворена ця частина і-РНК. Як називається процес побудови інформаційної РНК на одному з ланцюгів ДНК? 12. Вкажіть групу речовин, у якій всі сполуки взаємодіють з амінооцтовою кислотою:
а)CH3OH, KOH, HCI б) NaOH, HCI, NaBr в) H2O, H2, HBr г) HCI, KOH, KCI д) CuO, KOH, NaCI.
Запишіть рівняння реакції амінооцтової кислоти з названими сполуками. Назвіть реагенти, продукти реакції та їх типи.
13.Обчисліть і вкажіть масу розчину калій гідроксиду з масовою часткою лугу 20%, який необхідно використати для нейтралізації 7,5 г гліцину:
а) 56 г; б) 280 г; в) 40 г; г) 28 г; д) 2,8 г.
14. Напишіть рівняння реакцій, за якими можна здійснити такі перетворення: метан --- ацетилен --- ацетальдегід --- ацетатна кислота --- хлороетанова кислота --- аміноацетатна кислота --- етиловий естер аміноцтової кислоти. Вкажіть суму коефіцієнтів у всіх рівняннях реакцій. Для одержання ацетатної кислоти використайте купрум(ІІ) гідроксид:
а)28; б)26; в) 29; г) 27; д) 26.
15. З оцтової кислоти, маса якої становила 12 г, одержали амінооцтову кислоту (вихід продукту становив 80%). Обчисліть і вкажіть об'єм розчину натрій гідроксиду з масовою часткою лугу 20% та густиною 1,219 г/мл, який потрібно використати для нейтралізації добутої амінокислоти:
а) 19,88 мл; б) 18,36 мл; в) 32,8 мл; г) 20,65 мл; д) 26,25 мл.
ІІ варіант. Перевірочна робота «Амінокислоти, білки, нуклеїнові кислоти»
1. Амінопропіонова кислота має таку назву за біологічною номенклатурою:
а) тирозин; б) гліцин; в) аланін; г) метіонін.
2. Вкажіть кількість пептидних зв’язків в молекулі дипептиду: а) 1 б) 3; в) 2; г) 4.
3. Вкажіть функціональну групу, за рахунок якої амінокислоти проявляють кислотні властивості:
а) –СО - NH - б) - COOH в) -OH г) – NH2.
4. Після проведення реакції білка з нітратною кислотою та при подальшому нагріванні колір розчину змінюється на жовтий. Це : а) біуретова реакція; б) ксантопротеїнова реакція; в) денатурація білка; г) гідроліз білка. Вкажіть, на які речовини чи функціональні групи є якісним визначником ця реакція.
5. Денатурація білка - це: а) перехід із первинної в третинну структуру білка ; б) перехід із третинної в первинну структуру білка; в) гідроліз молекули білка; г) деструкція білка.
Вкажіть хімічні фактори, які визивають процес денатурації.
6. Поліпептидний ланцюг із залишків альфа амінокислот – це структура білка:
а) первинна; б) вторинна; в) третинна; г) четвертинна. Вкажіть за рахунок яких зв’язків залишки кислот з’єднані між собою.
7. До складу нуклеотиду РНК входить залишок вуглеводу: а) глюкози; б) рибози; в) дезоксирибози; г) фруктози. Назвіть інші компоненти нуклеотиду РНК.
8. Назвіть відмінності між нуклеїновими кислотами за складом, будовою, знаходженням у клітині та біологічними функціями.
9. Назвіть різновиди РНК та вкажіть які біологічні функції вони виконують.
10. Вкажіть на пептидний зв'язок: а) –СО - NH - б) - COOH в) -OH г) – NH2.
11. Ланцюг і – РНК має таку будову: А- А – Г – У – Г – А – У. Добудуйте частину двох ланцюгової ДНК, з якої відтворена ця частина і-РНК. Як називається процес побудови інформаційної РНК на одному з ланцюгів ДНК.
12. Вкажіть групу речовин, у якій всі сполуки взаємодіють з альфа аланіном:
а)CаO, KOH, H2 б) C2H5OH, NaOH, Mg в) Zn, HCI,H2O г) HCI, KOH, KCI д) CuO,
KOH, NaCI. Запишіть рівняння реакції 2 - амінопропанової кислоти з названими сполуками. Назвіть реагенти, продукти реакції та їх типи.
13. До водного розчину амінооцтової кислоти із вмістом кислоти 1,2 моль долили 200 г розчину натрій гідроксиду з масовою часткою лугу 40%. Обчисліть і вкажіть масу солі, що утворилась:
а) 180 г; б) 120,6 г; в) 116,4 г; г) 110,8 г; д) 120,41
14.Напишіть рівняння реакцій, за якими можна здійснити такі перетворення:
Вуглекислий газ --- глюкоза --- етанол --- етанова кислота --- хлороетанова кислота --гліцин --- метиловий естер гліцину.
15. Обчисліть і вкажіть кількість речовини естеру, який одержали в результаті взаємодії 58,4 г гліцину зі 140 г розчину етанолу, масова частка спирту в якому дорівнює 30% (вихід продукту становив 90%):
а) 0,7 моль; б) 0,8 моль; в) 0,6 моль; г) 0,25 моль; д) 0,18 моль.