Тест Перевірочна робота " Амінокислоти, білки, нуклеїнові кислоти"

Про матеріал
Тест Перевірочна робота " Амінокислоти, білки, нуклеїнові кислоти" на 2 варіанти за профільною програмою 10 клас
Перегляд файлу

І варіант.       Перевірочна робота «Амінокислоти, білки, нуклеїнові кислоти»

 

1.      Амінооцтова кислота має таку назву за біологічною номенклатурою: 

а) тирозин;  б) гліцин;  в) аланін;  г) метіонін.

2.      Вкажіть кількість пептидних зв’язків в молекулі трипептиду: а) 1   б) 3;  в) 2;  г) 4.

3.      Вкажіть функціональну групу, за рахунок якої амінокислоти проявляють основні властивості:

а) –СО - NH -  б) - COOH   в) -OH    г) – NH2.

4.      Біуретова реакція називається кольоровою. Який колір розчину після її проведення: 

а) жовтий;  б) білий;  в) фіолетовий;  г) синій. Вкажіть реактиви, необхідні для проведення цієї реакції з розчином білка. Вкажіть, на які речовини чи функціональні групи є якісним визначником ця реакція.

5.      Вторинна структура білка підтримується за рахунок таких зв’язків : 

а) пептидних;  б) складноестерних;  в) сольових містків;  г) водневих. Назвіть прізвище вченого, який дослідив вторинну структуру білка у вигляді альфа спіралі.

6.      Вкажіть фізичний фактор, що спричиняє денатурацію білка: а) концентрована нітратна кислота ;  б) органічний розчинник;  в) ультрафіолет; г) вплив сполук важких металів. Поясніть суть процесу денатурації білка та назвіть інші фізичні фактори, що спричиняють цей процес.

7.      До складу нуклеотиду ДНК входить залишок вуглеводу: 

а) глюкози;  б) рибози;  в) дезоксирибози;  г) фруктози. Назвіть інші компоненти нуклеотиду  ДНК.

8.      Назвіть відмінності між нуклеїновими  кислотами за складом, будовою, знаходженням у клітині та біологічними функціями.

9.      В якій структурі білок не може проявляти біологічної активності: 

а) в первинній; б) в вторинній; в) в третинній;  г) в четвертинній?

10.  Назвіть принцип, за яким один ланцюг ДНК відповідає іншому: 

а) Ле Шательє;  б) Вант Гоффа;  в) компліментарності;  г) протитоку .

 

11.  Ланцюг і – РНК має таку будову: А- У – У – Г – Ц – А – У. Добудуйте частину двох ланцюгової ДНК, з якої відтворена ця частина і-РНК. Як називається процес побудови інформаційної РНК на одному з ланцюгів ДНК? 12. Вкажіть групу речовин, у якій всі сполуки взаємодіють з амінооцтовою кислотою: 

а)CH3OH, KOH, HCI   б) NaOH, HCI, NaBr   в) H2O, H2, HBr   г) HCI, KOH, KCI    д) CuO, KOH, NaCI.

Запишіть рівняння реакції амінооцтової кислоти з названими сполуками. Назвіть реагенти, продукти реакції та їх типи.

13.Обчисліть і вкажіть масу розчину калій гідроксиду з масовою часткою лугу 20%, який необхідно використати для нейтралізації 7,5 г гліцину: 

 а) 56 г;          б) 280 г;            в) 40 г;              г) 28 г;              д) 2,8 г. 

14.              Напишіть рівняння реакцій, за якими можна здійснити такі перетворення:  метан   ---  ацетилен ---  ацетальдегід ---  ацетатна кислота ---  хлороетанова  кислота ---  аміноацетатна кислота --- етиловий естер  аміноцтової кислоти. Вкажіть суму коефіцієнтів у всіх рівняннях реакцій. Для одержання ацетатної кислоти використайте купрум(ІІ) гідроксид:

 а)28;            б)26;                в) 29;                г) 27;                д) 26.

15.              З оцтової кислоти, маса якої становила 12 г, одержали амінооцтову кислоту (вихід продукту становив 80%). Обчисліть і вкажіть об'єм розчину натрій гідроксиду з масовою часткою лугу 20% та густиною 1,219 г/мл, який потрібно використати для нейтралізації добутої амінокислоти:

а) 19,88 мл;     б) 18,36 мл;    в) 32,8 мл;     г) 20,65 мл;         д) 26,25 мл.

 

 

 

ІІ варіант.       Перевірочна робота «Амінокислоти, білки, нуклеїнові кислоти»

 

1.      Амінопропіонова кислота має таку назву за біологічною номенклатурою: 

а) тирозин;  б) гліцин;  в) аланін;  г) метіонін.

2.      Вкажіть кількість пептидних зв’язків в молекулі дипептиду: а) 1   б) 3;  в) 2;  г) 4.

3.      Вкажіть функціональну групу, за рахунок якої амінокислоти проявляють кислотні властивості:

а) –СО - NH -  б) - COOH   в) -OH    г) – NH2.

4.      Після проведення реакції білка з нітратною кислотою та при подальшому нагріванні колір розчину змінюється на жовтий. Це : а) біуретова реакція;  б) ксантопротеїнова реакція; в) денатурація білка;  г) гідроліз білка. Вкажіть, на які речовини чи функціональні групи є якісним визначником ця реакція.

5.      Денатурація білка - це: а) перехід із первинної в третинну структуру білка ; б) перехід із третинної в первинну структуру білка;  в) гідроліз молекули білка;  г) деструкція білка.

Вкажіть хімічні фактори, які визивають процес денатурації.

6.      Поліпептидний ланцюг із залишків альфа амінокислот – це структура білка: 

а) первинна;  б) вторинна;  в) третинна;  г) четвертинна. Вкажіть за рахунок яких зв’язків залишки кислот з’єднані між собою. 

7.      До складу нуклеотиду РНК входить залишок вуглеводу: а) глюкози;  б) рибози;  в) дезоксирибози;  г) фруктози. Назвіть інші компоненти нуклеотиду  РНК.

8.      Назвіть відмінності між нуклеїновими  кислотами за складом, будовою, знаходженням у клітині та біологічними функціями.

9.      Назвіть різновиди РНК та вкажіть які біологічні функції вони виконують.

10.  Вкажіть на пептидний зв'язок: а) –СО - NH -  б) - COOH   в) -OH    г) – NH2.

 

11.  Ланцюг і – РНК має таку будову: А- А – Г – У – Г – А – У. Добудуйте частину двох ланцюгової ДНК, з якої відтворена ця частина і-РНК. Як називається процес побудови інформаційної РНК на одному з ланцюгів ДНК.

12.  Вкажіть групу речовин, у якій всі сполуки взаємодіють з альфа аланіном: 

а)CаO, KOH, H2   б)  C2H5OH, NaOH, Mg   в) Zn, HCI,H2O   г) HCI, KOH, KCI    д) CuO,

KOH, NaCI. Запишіть рівняння реакції  2 - амінопропанової кислоти з названими сполуками. Назвіть реагенти, продукти реакції та їх типи.

13.  До водного розчину амінооцтової кислоти із вмістом кислоти 1,2 моль  долили 200 г розчину натрій гідроксиду з масовою часткою лугу 40%.  Обчисліть і вкажіть масу солі, що утворилась:

а) 180 г;        б) 120,6 г;         в) 116,4 г;         г) 110,8 г;         д) 120,41

14.Напишіть рівняння реакцій, за якими можна здійснити такі перетворення:

Вуглекислий газ --- глюкоза --- етанол --- етанова кислота ---  хлороетанова кислота --гліцин ---  метиловий естер гліцину.

15. Обчисліть і вкажіть кількість речовини естеру, який одержали в результаті взаємодії 58,4 г гліцину зі 140 г розчину етанолу, масова частка спирту в якому дорівнює 30% (вихід продукту становив 90%): 

а) 0,7 моль;   б) 0,8 моль;      в) 0,6 моль;      г) 0,25 моль;        д) 0,18 моль.

 

 

 

 

 

 

pdf
Додано
16 січня
Переглядів
276
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку