Тест по темі "Вроджена і набута поведінка тварин. Елементарна розумова діяльність"

Про матеріал

При створенні тесту використано компетентнісний підхід. Учням пропонується знайти правильну відповідь, проаналізувавши інформацію, розглянувши малюнок чи виявивши закономірності. Даний тест не тільки допоможе перевірити рівень засвоєння знань учнями по даній темі, а й допоможе сформувати навички виконання тестових завдань у форматі ЗНО.

Перегляд файлу

1. На предметному склі розмістили краплю з живими інфузоріями. Поряд розмістили краплю з розчином цукру, який є їжею для інфузорій. Потім їх з єднали невеликим місточком. Під мікроскопом спостерігали рух інфузорій із першої краплі до другої, із цукром. Такий рух називається...

а) позитивний фототаксис;

б) негативний фототаксис;

в) позитивний хемотаксис;

г) негативний  хемотаксис.

2. Головоногих молюсків називають ще "приматами моря", оскільки вони мають високі розумові здібності, здатність до научіння. Завдяки якій властивості ці тварини отримали таку назву?

а) високий розвиток нервової системи;

б) здатність до реактивного руху;

в) замкненій кровоносній системі;

г) пристосуванням до полювання.

3. Цікаво, що верблюди дуже добре вміють плавати, хоча більша частина цих ссавців із великими водоймами зіштовхуються рідко. А верблюди узагалі за життя можуть жодного разу не мати можливості поплавати. Проте дитинчата тих батьків, що жодного разу не плавали, все рівно мають такі навички. Вміння плавати у верблюдів належить до таких поведінкових реакцій:

а) вроджених;

б) набутих;

в) вроджених і набутих;

г) не являються поведінковою реакцією, а процесом життєдіяльності.

4.Найвищий рівень розумових здібностей серед перерахованих тварин мають:

а) саламандра плямиста;

б) окунь річковий;

в) черепаха галапагоська;

г) акула біла.

5. Який вид поведінки не належить до вроджених?

а) таксиси;

б) кінези;

в) умовні рефлекси;

г) безумовні рефлекси.

6. Нове дослідження виявило, що кішки мають нижчий інтелект за птахів. Кішкам пропонувалися ласощі, прив'язані до мотузки. Самі дотягнутися до їжі вони не могли і, щоб добути смачненьке, повинні були здогадатися потягнути за мотузку. У дослідженні брали участь 15 домашніх кішок, узятих з притулків для домашніх тварин.На першому етапі дослідження була одна мотузка, прив'язана до їжі. З цим завданням всі кішки впоралися досить швидко і успішно. На другому етапі перед кішками клали дві паралельні нитки, одна з яких була прив'язана до їжі, а інша - ні. Численні повторні досліди дозволили встановити, що в цьому випадку кішки вибирали мотузки випадково.На третьому етапі мотузки були перехрещені. В результаті одна з кішок стабільно обирала невірну мотузку, а результати останніх 14 тварин знову носили випадковий характер.За словами дослідників, нові результати вказують на те, що домашні кішки не здатні встановлювати причинно-наслідковий зв'язок між фізичними об'єктами на відміну від граків і інших воронових. Цей метод дослідження поведінки кішок називається ...

а) порівняння;

б) експеримент;

в) класифікація;

г) мічення.

7. Не дивлячись на те, що багато птахів погано співіснують з людиною, синиці явно не страждають від такого сусідства. Популяція синиць намагається влаштуватися ближче до оселі людини взимку, що обумовлено відсутністю потрібної кількості корму в середовищі існування синиць на відміну від міських поселеннях. Якщо врахувати, що в містах зазвичай тепліше і менш вітряно, ніж в лісі, що дозволяє вижити синицям в періоди критичного зниження температури. Стимулами до такої поведінки синиць є:

а) мотиваційні;

б) пускові;

в) репродуктивні;

г) завершальні.

8. У багатьох птахів пташенята розпізнають матір по голосу. Вони вважають матір'ю того, чий голос вперше почули після появи з яйця. Інша ситуація у качок. Каченята ще за кілька днів до вилуплювання "звертаються" до матері і запам ятовують її голос. Тому після появи з яйця вони ходять за матір ю. Каченята, що з явилися в інкубаторі такої змоги не мали, тому такі каченята за качкою ходити не будуть, оскільки не вважають її своєю матір'ю. Такий приклад набутої поведінки називається...

а) звикання

б) наслідування

в) закарбування

г) осяяння.

9. Зіниці кішки звужуються при діі яскравого світла і, навпаки, розширюються у темряві. Це відбувається автоматично, без бажання самої тварини за участі нервової системи. Вкажіть, до якого типу поведінкових дій відноситься звуження зіниць у кішки?

а) таксис

б) умовний рефлекс

в) кінези

г) безумовний рефлекс.

10. Земляні білки живуть на півдні Африки: Ботсвані, ПАР, Намібії. Також вони зустрічаються на південному заході і в центральній частині пустелі Калахарі. Для спілкування між собою земляні білки використовують звуки. Коли вони помічають небезпеку, то свистять, попереджаючи всіх членів групи. Свист буває двох видів: середньої висоти, який попереджає про загрозу і пронизливий, що повідомляє про серйозну небезпеку. На пронизливий звук все особини реагують моментально, а звук середньої висоти не вимагає такої екстреної реакції.Приклад якої поведінки описано у завданні? (На фото - земляні білки у Київському зоопарку)

а) репродуктивної;

б) соціальної;

в) територіальної;

г) індивідуальної.

11. Що не входить до складу поведінки тварин?

а) інстинкти;

б) нервова система;

в) научіння;

г) розумова діяльність.

12. Приклад якої поведінки кішки зображено на фото?

а) індивідуальної;

б) репродуктивної;

в) соціальної;

г) територіальної.

docx
Додано
2 квітня 2023
Переглядів
321
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку