Тест з теми: « Періодична система та Періодичний закон хімічних елементів.Буд.ова атому. Історія наукових відкритів.

Про матеріал
Тест за темою: « Історія відкриття Періодичного закону, Періодичної системи хімічних елементів, будови атому» містить портрети вчених та іх наукові досягнення, що сприяли розвитку наукового пізнання будови атому. Учням рекомендовано знайти відповідність між портретом вченого та цого науковими відкриттями з теми. Тест сприяє активному впровадженню принципу історизму в формуванні цілісної картину світу на уроках природничого циклу.
Перегляд файлу

          Тест:    Укажи відповідність між портретами вчених та іх відкриттями в науці.

Тема: «Історія відкриття Періодичного закону та системи хімічних елементів, будови атому».

           «Я належу до числа людей,які думають,що    наука – це велика краса.

Вчений у себе в лабораторіі – …це дитина , лицем в лице з явищами природи,що діють на неі як чарівна казка». Марія Кюрі-Складовська.

1

image

А

Нобелівський лауреат 1935р «за синтез нових радіоактивних елементів».Після закінчення Парижського університету вона працювала в лабораторііі своєї матері та стала її наступницеюочолила кафедру в Парижському університеті. Її роботи відіграли значну роль в історії відкриття та дослідження реакцій поділу атомних ядер.

2

image

Б

Видатний російський вчений, що написав понад 500 наукових праць з хімііі, хімічної технологіі,фізики, повітря плавання,метеорологіі,сільського господарства,економіки, народної освіти. Його відкриття у 1869 році стало одним із самих видатних досягнень людськоі думки XIX cт. Він з задоволенням майстрував валізи.

3

image

В

Єдина жінка- хімік, двічі нагороджена Нобелівською премією « за відкриття елементів радію та полонію…». Для неї добування 1 граму радію із тон руди та вивчення його властивостей були поезією. Володіла досконало п‘ятьма мовами.

 

4

image

Г

В честь цього вченого названо одиницю радіоактивності а також кратери на Місяці та Марсі. Його ім’я внесено в список великих вчених Франції, розміщено на першому поверсі Єйфелевоі вежі.

В 1901 році він виявив фізіологічну дію радіоактивного випромінювання , а в 1903 році був нагороджений Нобелівською премією з фізики « за відкриття явища радіоактивності».

" 5

image

Д

Англійський вчений,який у 1913 році встановив фізичну суть Періодичної системи елементів та порядкового номеру хімічних елементів(заряд ядра),довів планетарну модель атому. Він передбачив, що між елементами алюмінієм та аурумом в

Періодичній таблиці буде відкрито ще три елементи( виявилось чотири).

В 1913 році створив перше радіоізотопне джерело електричної енергії (атомну батарею Beta Cell).

6

.

image

Є

Англійський фізик, який у 1897 році відкрив електрон, а в 1906

році            був            нагороджений

Нобелівською премією з фізики

« за дослідження проходження електрону крізь гази».Він був вчителем Ернеста Резерфорда.

 

7

image

Ж

Англійський фізик, що в 1903 році створив теорію радіоактивності, а в 1911році запропонував планетарну модель атому, в 1919 провів першу штучну ядерну реакцію, а в 1821 передбачив існування нейтронів.В 1908 році вчений отримав Нобелівську премію. Він був вчителем усіх засновників ядерних лабораторій світу. Вчений виступав проти застосування енергії атомного ядра людством та попереджав про небезпеку.

 

pdf
Додано
20 листопада 2023
Переглядів
71
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку