Значення води і харчування для розвитку і здоров’я. Особливості харчування підлітків. Профілактика йододефіциту і діабету. Перша допомога у разі харчових отруєнь.

12 запитань
Запитання 1

Продукти харчування містять необхідні для життя і розвитку поживні речовини. Які саме?

варіанти відповідей

Білки

Жири

Вуглеводи

Мінеральні речовини

Вітаміни

Всі відповіді правильні

Запитання 2

Найбільше в організмі людини міститься?

варіанти відповідей

Води

Крові

Жирів

Білків

Вітамінів

Запитання 3

Продукти харчування містять необхідні для життя і розвитку поживні речовини: такі як кальцій, йод, залізо, магній та інші. Як ми називаємо такі речовини?

варіанти відповідей

Корисні речовини

Вітаміни

Вуглеводи

Мінеральні речовини

Складові їжі

Запитання 4

Їжу, яку людина з'їдає за день називають

варіанти відповідей

раціоном харчування

добовим раціоном

режимом харчування

розпорядком дня

Запитання 5

Вибір продуктів для споживання це

варіанти відповідей

раціон харчування

добовий раціон

продуктовий раціон

раціон їжі

Запитання 6

Познач чинники, що впливають на харчові звички.

варіанти відповідей

Смак

Місце проживання

Стан здоров'я

Традиції

Стан довкілля

Час доби

Запитання 7

Головною причиною цукрового діабету є:?

варіанти відповідей

недотримання режиму дня

  

  

 

  

незбалансоване харчування

малорухливий спосіб життя

ожиріння

поганий сон

часті респіраторні хвороби

Запитання 8

Дефіцит йоду в організмі може призвести до багатьох розладів

варіанти відповідей

 втрати слуху

виникнення зобу (захворювання щитовидної залози) 

захворювання легень

втрати зору

порушення обміну речовин

затримки фізичного і розумового розвитку

Запитання 9

Принципами раціонального харчування є різноманітність, помірність, збалансованість. Про що йдеться: калорійність щоденного меню не повинна перевищувати щоденних витрат?

варіанти відповідей

Різноманітність

Помірність

Збалансованість

Запитання 10

Про який хімічний елемент йдеться: його дефіцит може призвести до захворювання щитоподібної залози; людина швидко втомлюється?

варіанти відповідей

Залізо

Кальцій

Йод

Калій

Запитання 11

12. Яких правил слід дотримуватись при купівлі продуктів харчування?

варіанти відповідей

Завжди перевіряти термін придатності та дату виробництва

Намагатись не купувати товари зі знижкою

Не купувати перепаковані вже в магазині товари

Завжди вимагати у продавця чек, щоб можна було повернути товар

Всі відповіді вірні

Запитання 12

Перші ознаки харчового отруєння — слабкість, біль у животі, пронос, нудота, блювання, підвищення температури. Вони з’являються через 2–4 години після вживання зіпсованого продукту. Як діяти за таких ознак? Дайте найбільш точну відповідь.

варіанти відповідей

При перших симптомах отруєння — викликати "швидку допомогу"

Хворого покласти в ліжко, щоб голова була повернута набік.

До приїзду лікаря дати хворому випити 5–6 склянок підсоленої кип’яченої води.

Виконати всі перелічені пункти.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест