1. Вказати, які зв’язки обумовлюють третинну структуру білкової молекули
2. Вибрати правильну характеристику α-спіралі як вторинної структури білкової
молекули:
3. Вказати якісну реакцію на пептидний зв'язок і умови її проведення:
4. Вказати незамінні α-амінокислоти з неполярними радикалами та тип зв’язку в
третинній структурі білка обумовлений цими радикалами:
5. Вибрати реакції синтезу α-амінокислот in vivo:
6. Утворення пептидного зв'язку відноситься до типу хімічної реакції:
7. Пептидний зв'язок утворюється між:
8. До складу білків входить:
9. Білки складаються з амінокислот. Які властивості білка обумовлені наявністю в їх
структурі карбоксильної і аміногруп?
10. Які білки крові виконують функцію антитіл?
11. З якої амінокислоти утворюється серотонін?
12. Як називається білок сполучної тканини:
13. За хімічною природою ферменти є:
14. Як називається руйнування структур білка (крім первинної), що супроводжується
змінами фізико-хімічних властивостей і втратою функції?
15. Виберіть вірне твердження:
16. Чим відрізняються пептиди від власне білків?
17. Назвіть біологічні функції білків і пептидів:
18. Які існують спільні шляхи метаболізму амінокислот?
19. Які типи реакцій дезамінування можливі?
20. Які типи зв'язків в молекулах білків і пептидів?
21. Які типи зв'язків в молекулах білків і пептидів є нековалентними?
22. Які типи зв'язків в молекулах білків і пептидів є ковалентними?
23. Які рівні структурної організації білків існують?
24. Які основні типи вторинної структури білків існують?
25. Які білки розрізняють в залежності від форми?
26. Які білки з перерахованих є складними?
27. Який тип осадження білків викликає трихлороцтова кислота?
28. Який тип осадження білків викликає сульфат амонію?
29. Який тип осадження білків викликає сульфосаліцилова кислота?
30. Який механізм зворотнього осадження білків при висолюванні?
31. Яка ізоелектрична точка більшості білків організму людини?
32. Олігомерні білки складаються з:
33. Ізоелектричний стан білків - це стан при якому:
34. Протеїди мають небілкову частину. Який з перерахованих білків є складним?
35. Назвіть білок, що виконує ферментативну функцію.
36. Як називається структура білка, що представляє собою спіраль, в яку згорнутий
поліпептидний ланцюг?
37. Як називається структура білка, що представляє собою глобулу, в яку згорнута
спіраль поліпептидного ланцюга?
38. Як називається структура білка, що представляє собою комбінацію декількох глобул
або фібрил?
39. Яким терміном називається втрата білком своєї природної просторової структури?
40. До якого виду хімічних зв'язків відносять пептидний зв'язок?
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома