9 клас. Мило.Жири.

Додано: 25 квітня 2022
Предмет: Хімія, 9 клас
Копія з тесту: 9 клас. Мило.Жири.
Тест виконано: 320 разів
24 запитання
Запитання 1


Тверде мило - це...


варіанти відповідей

 Солі Магнію і вищих карбонових кислот

Солі Натрію і вищих карбонових кислот

Солі Калію і вищих карбонових кислот

Солі Натрію і нижчих карбонових кислот

Запитання 2

Перетворення рідкого жиру на твердий відбувається завдяки процесу:

варіанти відповідей


варіанти відповідей

   гідролізу

   

  гідрування

 

 розкладу

   

 окиснення

Запитання 3

Укажіть речовину, яку можна добути при взаємодії вищих карбонових кислот та гліцеролу

варіанти відповідей

естер

амінокислоту

жир

білок

Запитання 4

Жир, змішаний з водою, при нагріванні взаємодіє з лугом. Цей процес називається

варіанти відповідей

окиснення

омилення

гідрування

відновлення

Запитання 5

Вказати формулу мила

варіанти відповідей

СН3СООН

С17Н33СООН

С17Н35СООNa

17Н35СОО)2Mg

Запитання 6

карбонові кислоти, у молекулах яких міститься від 12 до 22 атомів Карбону називаються

варіанти відповідей

вищими карбоновими кислотами

нищими карбоновими кислотами

середніми карбоновими кислотами

насиченими карбоновими кислотами

Запитання 7

Назвіть фізичні властивості стеаринової та пальмітинової кислот

варіанти відповідей

тугоплавкі

жирні на дотик

добре розчинні в органічних розчинниках

тверді білі воскоподібні речовини без запаху

нерозчинні у воді

легкоплавкі

Запитання 8

Клам органічних сполук, молекули яких складаються із залишків молекул багатоатоатомгого спирту гліцеролу та виших карбонових кислот - це...

варіанти відповідей

спирти

жири

мила

карбонові кислоти

Запитання 9

Вкажіть загальну формулу жирів:

варіанти відповідей

R – OH;

R – COOH;

СnH2n+2

Запитання 10

Позначте, як класифікують жири:

варіанти відповідей

насичені та ненасичені;

розчинні та нерозчинні у воді;

одноатомні та багатоатомні;

тваринні та рослинні.

Запитання 11

З даного переліку виберіть галузі застосування жирів:


варіанти відповідей

А) як продукти харчування;

Б) медицині й косметичній промисловості як розчинник, основа для мазей, кремів;


В) у текстильній промисловості для змащування ниток й рівномірного фарбування;

Г) входять до складу охолоджуючих рідин при металообробці;

Д) як сировина для виробництва мила, оліфи, фарб, замазок, лаків, емульсій, ґумових виробів;

Е) у шкіряному виробництві;

Є) паливо у побуті

Запитання 12

Які бувають жири?

варіанти відповідей

А) органічні ;

Б) рослинні ;

В) тваринні    

Г) неорганічні

Запитання 13

Як називають рослинні жири?

варіанти відповідей

А) масла ;

Б) олії ;

В) жири ;

Г) сало.

Запитання 14

Що дають жири організму?

варіанти відповідей

А) вітаміни ;  

Б) енергію ;   

В) ферменти ;     

Г) воду.

Запитання 15

Які рослинні жири є твердими?

варіанти відповідей

А) соняшниковий ;    

Б) кукурудзяний ;    

В)соєвий;   Г) кокосовий  Д) пальмовий

Г) кокосовий ; 

Д) пальмовий.

Запитання 16

Який тваринний жир є рідким?


варіанти відповідей

А) свинячий ; 

Б)  курячий ;  

В)  риб’ячий ; 

Г) гусячий.

Запитання 17

З даного переліку виберіть галузі застосування жирів:


варіанти відповідей

А) як продукти харчування;


Б)  медицині й косметичній промисловості як розчинник, основа для мазей, кремів;


В) у текстильній промисловості для змащування ниток й рівномірного фарбування;


Г) входять до складу охолоджуючих рідин при металообробці;


Д) як сировина для виробництва мила, оліфи, фарб, замазок, лаків, емульсій, ґумових виробів;


Е) у шкіряному виробництві;


Є) паливо у побуті.

Запитання 18

Біологічга роль жирів

варіанти відповідей

джерело енергії

терморегуляція у тварин

утворення води при окисненні, що дає змогу тваринам обходитись без води

усе перераховане

Запитання 19

Позначте спільну ознаку жирів

варіанти відповідей

 не розчиняються у воді

взаємодіють з натрієм

за звичайних умов є рідинами

мають приємний запах

Запитання 20

Оберіть рослинні жири

варіанти відповідей

масло вершкове

соняшникова олія

 сало

какао-масло

 риб'ячий жир

  оливкова олія

Запитання 21

Жири застосовують






варіанти відповідей

як продукти харчування

у медицині й косметичній промисловості як розчинник, основа для мазей, кремів.

як сировина для виробництва мила, оліфи, фарб, замазок, лаків, емульсій, ґумових виробів.

у виробництві біопалива та корму для тварин

в техніці

Запитання 22

Яка добова норма споживання жирів людиною?






варіанти відповідей

добовий раціон, що містить 20-30 % рослинних жирів та 70-80 % тваринних

добова норма жирів 1–1,5 г на 1 кг маси тіла

15-20 мг добова норма

300-400 мг добова норма

Запитання 23

Жир, змішаний з водою, при нагріванні взаємодіє з лугом. Цей процес називається

варіанти відповідей

окиснення

омилення

гідрування

відновлення

Запитання 24

Укажіть основний процес добування твердого жиру

варіанти відповідей

висолювання

витоплювання

вичавлювання

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест