Білки, їх біологічна роль

Додано: 15 квітня 2020
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 468 разів
25 запитань
Запитання 1

Під час нагрівання білка ______________ його складна будова, внаслідок чого він втрачає здатність виконувати біологічні функції.

варіанти відповідей

руйнується

приєднується

плавиться

розщеплюється

Запитання 2

Деякі білки _______________ у воді з утвореннямколоїдних розчинів.

варіанти відповідей

не розчиняються

розчиняються

Запитання 3

Перший вагомий внесок у дослідження білків зробив німецький учений

варіанти відповідей

Д.І. Менделєєв

О.М. Бутлеров

М.В. Ломоносов

Е.Г. Фішер.

Запитання 4

Кожний білок відрізняється від інших набором ______________ залишків,

варіанти відповідей

пептидних

карбонільних

амінокислотних

карбоксильних

Запитання 5

В усіх білках містяться п’ять основних елементів

варіанти відповідей

Карбон

Оксиген

Гідроген

Хлор

Натрій

Нітроген

Кальцій

Сульфур

Запитання 6

Амінокислоти — похідні карбонових кислот, у молекулах яких деякі атоми

Гідрогену вуглеводневих залишків заміщені на групи атомів –_________ (аміногрупи).

варіанти відповідей

–COOH.

–NH2

–CH2

–NH3

Запитання 7

Білки здійснюють і регулюють обмін речовин у клітинах, водночас слугуючи для них ______________ матеріалом.

варіанти відповідей

захисним

будівельним

транспортним

енергетичним

Запитання 8

У природі нашої планети є речовини, без яких існування живих організмів було б не можливим. Це-

варіанти відповідей

Білки

крохмаль

вуглеводи

глюказа

Запитання 9

Білки — органічні природні полімери,

мономерами яких є-

варіанти відповідей

спирти

амінокислоти

жири

вуглеводи

Запитання 10

Хімічний зв’язок, що з’єднує

залишки амінокислот у молекулі білка,

називають -

варіанти відповідей

ковалентним

водневим

пептидним

йонним

Запитання 11

Розрізняють структури білка:

варіанти відповідей

четвертинну

вторинну

первинну

третинну

всі відповіді вірні

Запитання 12

Послідовність амінокислотних ланок у молекулі білка ,це -

варіанти відповідей

вторинна структура

первинна структура

третинна структура

четвертинна структура

Запитання 13

Що є продуктом гідролізу білка?

варіанти відповідей

глюкоза та фруктоза

амінокислоти

гліцерин та жирні кислоти

глюкоза

Запитання 14

Що являє собою білок?

варіанти відповідей

полінуклід

полісахарид

поліпептид

Запитання 15

Вкажіть реакцію характерну для білка?

варіанти відповідей

полімеризації

денатурації

гідратації

обміну

Запитання 16

За допомогою якої функції, гемоглобін у складі еритроцитів переносить кисень до тканин організму?


варіанти відповідей

сигнальної

захисної

транспортної

ферментативної

Запитання 17

Зсідання білка називають-?

варіанти відповідей

денатурація

коагуляція

фільтрація

Запитання 18

Атоми яких хімічних елементів входять до складу білків:

варіанти відповідей

С, H, K, S, (Zn, B)

C, O, H, N (S, Fe)

C, O, O, H, (Si, P)

H, O, P, Ca,( K,Y)

Запитання 19

Скільки рівнів у будові поліпептидного ланцюга білка:

варіанти відповідей

1

2

3

4

Запитання 20

яку назву має просторова конфігурація білка, якщо поліпептидні ланцюги природних білків скручені в спіраль, між витками якої діють водневі зв'язки:

варіанти відповідей

третинна

первинна

вторинна

четвертинна

Запитання 21

Яку назву має просторова конфігурація білка, якщо спіраль перетворюється у глобулу, між частинами якої утворюються ковалентні дисульфідні містки:

варіанти відповідей

первинна

вторинна

третинна

четвертинна

Запитання 22

Білки бувають прості і складні. За данним визначенням вкажіть назву білка:

"Під час гідролізу окрім α-амінокислот утворюють інші органічні та неорганічні сполуки (фосфопротеїд, хромопротеїд)" :

варіанти відповідей

прості білки - ПРОТЕЇНИ

прості білки - ПРОТЕЇДИ

складні білки - ТРОТЕЇНИ

складні білки - ПРОТЕЇДИ

Запитання 23

Яка біологічна роль білків відповідає визначенню:

(ферменти в організмі мають білкову природу)

"пепсин - фермент, який за допомогою хлоридної кислоти ,у шлунку перетравлює їжу" -

варіанти відповідей

рухова

гармональна

каталітична

транспортна

Запитання 24

Яка біологічна роль білків відповідає визначенню:

"білок інсулін - завдяки якому підтримується певний рівень глюкозу в крові" -

варіанти відповідей

каталітична

гормональна

захисна

транспортна

Запитання 25

Руйнування вторинної, третинної і четвертинної структур білків при нагріванні,

під дією сильних кислот, електромагнітного випромінювання.

Дайте визначення цього процесу-


варіанти відповідей

гідроліз

розклад

денатурація

сполучення

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест