Білки як високомолекулярні сполуки

Додано: 4 квітня
Предмет: Хімія, 10 клас
11 запитань
Запитання 1

Укажіть групу сполук, до яких належать білки:

варіанти відповідей

Мономери

Природні полімери

Амінокислоти

Синтетичні полімери, яких не існує в природі

Запитання 2

У побудові білкових молекул беруть участь амінокислоти:

варіанти відповідей

2

20

Безліч

3

Запитання 3

Позначте правильне визначення первинної структури білка:

варіанти відповідей

Послідовність, у якій залишки α-амінокислот сполучені у ланцюг

Певне чергування карбоксильної та аміногрупи

Глобула

Спіралеподібна конфігурація

Запитання 4

Для білків характерні властивості:

варіанти відповідей

Денатурація

Гідроліз

Кольорові реакції

Все вище назване

Запитання 5

Денатурація – це:

варіанти відповідей

Оборотний процес зсідання білків

Втрата природних властивостей білка при його розчиненні у  воді

Розщеплення полімерної білкової молекули на амінокислоти

Руйнування всіх структур білка, за винятком первинної, що  призводить до втрати ним біологічної активності

Запитання 6

Гідроліз – це:

варіанти відповідей

Розщеплення полімерної білкової молекули на амінокислоти під дією кислот або ферментів

Процес розчинення білків у воді

Розщеплення білків під дією мікроорганізмів до Н2S, NH3 , тощо

Процес зсідання білків

Запитання 7

Характерна ознака кольорової реакції білка з Cu (ОН)2

 (NaOH і CuSО4):


варіанти відповідей

Утворення червоного осаду

Утворення розчину фіолетового забарвлення

Утворення розчину жовтого кольору

Поява запаху

Запитання 8

Характерна ознака кольорової реакції білка з концентрованою нітратною кислотою:

варіанти відповідей

Поява запаху

Утворення розчину синього кольору

Утворення осаду червоного кольору

Утворення забарвлення жовтого кольору

Запитання 9

Під час практичної роботи учень мав визначити вміст пробірки. Коли до порції розчину з пробірки учень добавив такий самий об’єм розчину лугу й кілька крапель розбавленого розчину купрум (ІІ) сульфату, реакційна суміш набула фіолетового кольору. Під дією концентрованої нітратної кислоти на іншу порцію цього самого розчину утворився осад жовтого кольору. Учень дійшов висновку, що в пробірці був розчин:

варіанти відповідей

білка курячого яйця

етанолу

гліцеролу

виноградного цукру

Запитання 10

Укажіть, за допомогою якої реакції можна довести наявність пептидного зв’язку в молекулі білка:

варіанти відповідей

ксантопротеїнова

біуретова

гідроліз

реакція «срібного дзеркала»

Запитання 11

До розчину білка в пробірці добавили такий самий об’єм розчину лугу й кілька крапель розчину купрум(ІІ) сульфату, реакційна суміш набула фіолетового кольору. Це свідчить про те, що в молекулі білка є:

варіанти відповідей

дисульфідні зв’язки

фрагменти молекул ненасичених амінокислот

пептидні зв’язки

фрагменти молекул ароматичних амінокислот

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест